Venäjän Suomen suurlähetystö vastaa lukijoiden kysymyksiin

Kysymys:
Kuulin Helsingissä asuvalta tuttavaltani jostakin Sootetšestvenniki-ohjelmasta. Tuttavani ei osannut sanoa siitä mitään konkreettista, ja kurssilla, jossa opiskelen, ihmiset eivät myöskään tiedä tästä ohjelmasta. Sen vuoksi minulla on pyyntö: selittäkää minulle ja muille lehden lukijoille, mikä Sootetšestvenniki-ohjelma on, kenelle se on tarkoitettu ja miten sitä toteutetaan.

Kiitos, Mihail.

Vastaus:
Lukijaa kiinnostavan ohjelman koko nimi on: Valtiollinen ohjelma ulkomailla asuvien  maanmiesten vapaaehtoisen paluumuuton  edistämiseksi Venäjän Federaatioon.   Ohjelma on vahvistettu Venäjän Federaation Presidentin 22. kesäkuuta 2006 antamalla määräyksellä № 637, ja sen tarkoitus on yhdistää ulkomailla asuvien maanmiesten voimavarat ja Venäjän alueiden kehitystarpeet. Toisin sanoen ohjelma tarjoaa paluupäätöksen tehneille maanmiehille  mahdollisuuden palata Venäjälle ja auttaa heitä muutossa ja alkuvaiheen asettautumisessa, kuten  juridisen ja sosiaalisen aseman virallistamisessa, työpaikan saamisessa, kunnallisten palvelujen ja eläkeasioiden järjestämisessä sekä päivähoitopaikkojen ja perus- ja ammattikoulutuksen saamisessa.

Valtiollista ohjelmaa toteutetaan vaiheittain vuosina 2006-2012. Vuonna 2007 alkoi ohjelman toteuttamisen toinen vaihe, johon kuuluu maanmiesten paluumuutto Venäjän Federaatioon niiden alueellisten paluumuutto-ohjelmien puitteissa, jotka Venäjän Federaation yksiköt ovat laatineet. Valtiolliseen ohjelmaan osallistuvilla on oikeus valita paluumuuttoalueensa 12:sta Venäjän alueesta: Krasnojarskin, Primorskin ja Habarovskin aluepiirit sekä Amurin, Irkutskin, Kaliningradin, Kalugan, Lipetskin, Novosibirskin, Tambovin, Tverin ja Tjumenin alueet.  Näiden alueiden viranomaiset ovat jo laatineet ja esittäneet Venäjän hallituksen hyväksyttäviksi konkreettisia ehdotuksia, jotka sisältävät toimenpiteitä paluumuuttajien ja heidän perheenjäsentensä työllistämiseksi sekä myös selkeästi muotoillun sosiaalisen tukipaketin. Valtiollisen ohjelman toteuttamisen aikana ovat ulkomailla toimivat vastuuviranomaiset jo saaneet mahdollisilta paluumuuttajilta noin 4,5 tuhatta hakulomaketta, ohjelmaan osallistumisesta on annettu 617 todistusta ja 302 maanmiestä on jo muuttanut pysyvästi asumaan Venäjän Federaatioon.

Tarkempaa tietoa valtiollisen ohjelman sisällöstä, muuttamisen ehdoista, osallistujien oikeuksista ja velvollisuuksista sekä siihen kuuluvista hallinnollisista menettelyistä voitte saada Venäjän Liittovaltion maahanmuuttoviraston (FMS Rossii) nettisivuilta www.fms.gov.ru, sekä myös Venäjän Suomen suurlähetystön konsuliosastolta.

Venäjän Suomen suurlähetystö

Mosaiikki № 11/2007

 

Яндекс.Метрика