Venäjän Suomen suurlähetystö vastaa lukijoiden kysymyksiin

Kysymys:
Hyvää päivää!
Minulla on seuraavanlainen kysymys. Olen töissä, ja sen vuoksi minulla ei ole mahdollisuutta matkustaa Venäjälle arkipäivinä. Pian pitäisi vaihtaa ulkomaan passi, koska sen voimassaoloaika on loppumassa. Miten uuden ulkomaanpassin saaminen tapahtuu Venäjän suurlähetystössä Suomessa? Onko tässä prosessissa eroja sellaisten Suomessa pysyvästi asuvien Venäjän kansalaisten välillä, jotka käyvät työssä ja jotka eivät käy työssä? Haluaisin saada selville kaiken mahdollisimman tarkasti, myös sen, kuinka paljon asiapapereiden laatiminen kestää ja mitä se maksaa.

Kunnioittavasti, Viktoria

Vastaus:
Venäjän lainsäädännön mukaan ulkomailla pysyvästi asuvina Venäjän kansalaisina pidetään henkilöitä, joita ei ole rekisteröity Venäjän Federaation alueella ja jotka ovat kirjoilla Venäjän konsulinvirastoissa. Nämä henkilöt voivat vaihtaa ulkomaanpassinsa suoraan Venäjän Suomen suurlähetystön konsuliosastolla, jonne jätetään vanha ulkomaanpassi ja täytetty passihakemuskaavake. Passin valmistuminen kestää enintään neljä viikkoa ja palvelu maksaa 62 euroa.
Venäjän kansalaisia, joilla on pysyvä rekisteröinti  Venäjän Federaation alueella, pidetään juridisesti  Suomessa väliaikaisesti asuvina henkilöinä. Mahdollisuus vaihtaa ulkomaanpassi Venäjän Suomen suurlähetystön kautta on varattu ainoastaan niille Suomessa väliaikaisesti asuville Venäjän kansalaisille, jotka eivät pääse matkustamaan Venäjälle pätevän syyn vuoksi (työ, opiskelu jne). Tässä tapauksessa Venäjän suurlähetystön konsuliosastolle esitetään seuraavat asiakirjat:

a) passihakemuskaavake kahtena kappaleena, koneella täytettynä;
b) voimassa oleva Venäjän kansalaisen ulkomaanpassi ja maan sisäinen passi
c) 18-27-vuotiaat miehet esittävät sotilaspassin, johon on tehty merkintä suoritetusta varusmiespalveluksesta, tai asuinpaikkakunnan sotilaspiiriesikunnan antaman todistuksen olemassa olevasta lykkäyksestä varusmiespalveluksen suorittamisesta
d) jos hakijan passiin on merkitty lapset, esitetään jokaisen yli 6-vuotiaan lapsen syntymätodistus alkuperäisenä ja 2 valokuvaa
e) 4 hakijan valokuvaa(koko 3,5 x 4,5 cm), enintään 3 kuukautta vanhoja.

Konsuliosasto toimittaa vastaanottamansa asiakirjat Venäjän sisäasiainministeriön paikallisiin elimiin Venäjän ulkoasiainministeriön konsuliosaston kautta. Uusi ulkomaanpassi myönnetään hakijalle sen jälkeen, kun asianomainen lupa on saatu Venäjältä. Luvan saaminen kestää 3-6 kuukautta. Konsulaatti perii asiakirjojen käsittelystä 84 euron maksun.

Venäjän Suomen suurlähetystö

Mosaiikki № 9/2007

 

Яндекс.Метрика