Venäjän Suomen suurlähetystö vastaa lukijoiden kysymyksiin

Kysymys:
Hyvää päivää,
Minua kiinnostavat uuden ulkomaan passin hankkimiseen liittyvät asiat, koska vanhan passin voimassaoloaika päättyy pian. Luin Mosaiikista tiedotteen siihen tarvittavista asiapapereista ja Venäjän Suomen suurlähetystön vastaanottoajoista. Helsinkiin matkustaminen ei kuitenkaan ole halpaa (etenkin kun otetaan huomioon, että pitää matkustaa kaksi kertaa) ja haluaisin tietää, onko henkilökohtainen läsnäolo välttämätöntä, kun jätetään asiapaperit passin hankkimiseksi suurlähetystön kautta, vai onko se mahdollista tehdä kolmannen henkilön kautta tai esimerkiksi lähettämällä asiapaperit postitse? Voiko valmiin passin saada postin kautta?

Ja jos asioita tarkastellaan laajemmin, niin millaisia asioita voi hoitaa lähetystössä siten, että ei käy siellä itse, vaan käyttää postia, puhelinta ja sähköpostia?

Etukäteen kiittäen,
Aljona К.

Vastaus
Suurin osa Venäjän kansalaisten käynneistä suurlähetystön konsuliosastolla liittyy asiapapereiden hoitamiseen, mikä edellyttää sitä, että hakija tulee paikalle henkilökohtaisesti. Ulkomaanpassin vaihtaminen, siviilirekisteriasiakirjojen rekisteröinti (syntymää tai sukunimen muuttamista koskevat todistukset), notaarin palvelut tai Venäjän Federaation kansalaisuuden vastaanottaminen – kaikissa näissä tapauksissa kansalaisen on Venäjän lainsäädännön mukaisesti oltava läsnä henkilökohtaisesti. Eikä vain venäläisten – ette pysty saamaan suomalaiselta notaarilta notaarin vahvistamaa allekirjoitusta ilman allekirjoittajan läsnäoloa.

Postitse voimme lähettää lomakkeita, jotka on täytettävä jonkun konsuliosaston toimialaan kuuluvan asian hoitamiseksi, sekä myös luettelon muista asiapapereista, jotka tulee esittää. Konsuliosaston työntekijät neuvovat hakijoita puhelimitse heitä kiinnostavissa asioissa. Puhelimitse ja sähköpostilla voi tiedustella, joko ne asiapaperit ovat valmiita, jotka konsulinosasto on ottanut vastaan ja lähettänyt Venäjän viranomaisten käsiteltäviksi.

Nykyään Venäjän Suomen suurlähetystön konsuliosastolla otetaan vastaan asiapapereita kansalaisuuteen, passin hankkimiseen, siviilirekisteriin ja notaarin palveluihin liittyvissä kysymyksissä ajanvarausjärjestelmän kautta. Vastaanotolle voi tilata ajan joko soittamalla klo 9.00–12.00 konsuliosaston infopuhelimeen (+358-9-661 448) tai käymällä henkilökohtaisesti konsuliosastolla. Ajanvarauksen vastaanotolle voi tehdä myös lähettämällä lähetystön sähköpostiosoitteeseen ajanvarauspyynnön (johon on merkitty asiakkaan sukunimi, etunimi, puhelinnumero ja asia). Ennakkovarauksessa voi valita haluamansa ajan klo 9.00–12.00 ja 14.00–16.40 väliltä.

Venäjän Federaation suurlähetystö
Suomen tasavallassa
Tehtaankatu 1 B 00140 Helsinki
www.rusembassy.fi
puh. (09) 607050, 661876 

Mosaiikki № 8/2008. Tiedot on päivitetty marraskuussa 2009.

 

Яндекс.Метрика