Kysymyksiä työstä ja työelämästä

Lukijamme kysymys:

Voisiko saada tietoa opiskelijoiden mahdollisuudesta liittyä ammattiliittoon. Voivatko esimerkiksi oppisopimuksella opiskelevat liittyä liittoon? Miten ammattiliittoon käytännössä liitytään ja mitä etuja liiton jäsenet saavat?

Vastaus:

Kiitos erittäin ajankohtaisesta ja laajasta kysymyksestä. Pääsääntöisesti ammattiliiton voi liittyä, jos on palkkatyössä tai opiskelee kyseessä olevan ammattiliittoon alan töihin. Useimpiin SAK:n jäsenliittoihin voi liittyä jäseneksi jo opiskeluaikana. Jäsenyys on opiskelijoille yleensä maksutonta. Vaikka opiskelijajäsenyys on yleensä maksuton, sen kautta saa lähes samat edut kuin liiton varsinaisetkin jäsenet. Saat ammattiliitosta:

- apua alkavaan työsuhteeseesi liittyvissä kysymyksissä
- ammattiosaston sekä liiton keskus- ja aluetoimistojen palvelut
- mahdollisuuden osallistua liiton kursseille, koulutukseen ja tapahtumiin
- liiton jäsenlehden
- liiton ekstranet-verkkopalvelut
- muita jäsenetuja, kuten edullisia lomapaikkoja, tukea lomailuun ja jäsenalennuksia polttoaineista, matkoista, hotelleista ja vakuutusmaksuista.

Opiskelijat, jotka opiskelevat ammatillisissa oppilaitoksissa voivat liittyä oman alansa opiskelijajäseneksi. Jos he työllistyvät palkkatyöhön jo opiskelun ohessa, voi silloin ja ehdottomasti kannattaakin liittyä normaaliksi maksavaksi jäseneksi.

Jos kyseessä on oppisopimus, on silloin kyseessä myös työsuhde (oppisopimustyösuhde), josta saadaan yleensä palkkaa. Silloin siis voi liittyä aivan normaaliksi ja täysivaltaiseksi ammattiliiton jäseneksi.

Tärkein ammattiliiton jäsenyyden tuoma etu on työehtosopimus. Jokaisen työntekijän oma asia on hoitaa työnsä kunnolla, mutta työntekijä- ja työnantajaliittojen tekemällä työehtosopimuksella sovitaan, mitä työstä kuuluu maksaa. Samalla sovitaan työajoista, sairausajan palkasta, yli- ja vuorotyökorvauksista ja lomista. Vaikka ihminen tuntisi itsensä kuinka päteväksi, yksin on mahdotonta tietää ammattitaitonsa ja työnsä markkinahintaa.

SAK:n jäsenliittoihin voi jäseneksi liittyä esimerkiksi ottamalla yhteyttä oman työpaikan luottamusmieheen tai työsuojeluvaltuutettuun. Internetistä www.sak.fi -sivuilta ja www.liitot.fi -sivuilta saa lisätietoja, ja useiden ammattiliittojen omilta nettisivuilta voi liittyä jäseneksi.

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan menestys perustuu yhdessä sopimisen kulttuuriin. Työntekijänä Sinun kannattaa liittyä oman alasi ammattiliittoon; näin olet mukana puolustamassa omia etujasi, mutta myös osa isompaa sopijajoukkoa.

Hyvää kevättä kaikille Mosaiikki-lehden lukijoille!

Ahti Ruoppila, aluejohtaja,
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry.
ahti.ruoppila@sak.fi

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös



Яндекс.Метрика