Kysymyksiä työstä ja työelämästä

Lukijamme kysymys:

Olen kuullut, että ammattijärjestön kautta pääsee lomamatkoille (esim. kuntoutuslomalle kylpylään), joista täytyy maksaa hyvin vähän. Pitääkö tämä paikkansa? Ja jos tällaisia lomamatkoja on, kenellä on oikeus päästä lomamatkoille halpaan hintaan? Voiko esimerkiksi perheenjäseneni, joka ei kuulu ammattiliittoon, päästä kanssani tällaiselle lomalle samalla edullisella hinnalla? Entä onko nämä lomat tarkoitettu vain töissä oleville vai voiko myös työtön ammattiliiton jäsen osallistua samaan hintaan? Entä jos kukaan perheestä ei kuulu ammattiliittoon, mutta joku heistä kuulee tuttavalta tällaisesta lomasta tai lukee lehdestä siitä, niin voiko tällainen ammattiliittoon kuulumaton henkilö/perhe saada lomamatkan edulliseen hintaan?

Vastaus:

Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Työntekijöiden, ja toki myös työttömien, on hyvä välillä kerätä voimia, jotta jaksaa sekä työelämän että muun yhteiskunnan jatkuvaa muutosta ja lisääntyvää kiirettä. Ammattiliitot tukevat jäseniään monilla eri tavoin, myös vapaa-aikaan liittyen. Suuri osa eduista koskee koko perhettä. Yleensä työttömät jäsenet saavat kaikki samat edut kuin työssäolevatkin. Liittoihin kuulumattomat eivät saa etuja, mutta osa ammattiliittojen lomatoiminnasta on avointa kaikille, mutta hinta on sitten korkeampi.

Ammattiliittojen jäsenetuihin kuuluvat siis myös edulliset lomapaikat, lomanviettoa koskevat tuet ja erilaiset alennukset hotellimaksuista, risteilyjen hinnoista jne. Nämä jäsenedut vaihtelevat liitoittain ja löytyvät parhaiten liittojen nettisivuilta. Näitä etuja kannattaa ehdottomasti käyttää, sillä mahdollisuuksia on monia!

Osa lomatoimintaan liittyvistä jäseneduista koskee kaikkia SAK:laisten ammattiliittojen jäseniä. Tässä lyhyesti niistä:

Suomen Ammattiliittojen Lomajärjestö SAL

Kaikki SAK:n jäsenliitot ovat myös SAL:n jäseniä. Tietoa SAL:n jäsenetu- ja muista lomista löydät osoitteesta www.salry.net.

Työväen Retkeilyliitto

Työväen Retkeilyliiton ja Luonnonystävien Kansainvälisen Liiton majat ovat kohtuuhinnalla SAK:laisten ammattiosastojen ja liittojen jäsenten käytössä. Lisäksi ammattiosastot ja liittojen jäsenet voivat osallistua kohtuuhinnalla Työväen Retkeilyliiton seurojen järjestämille ohjatuille retkille. Lisätietoja saat omasta ammattiliitostasi sekä osoitteesta www.tyovaenretkeilyliitto.com.

Solaris-lomat

Solaris-lomat ry on sosiaalista lomatoimintaa harjoittava järjestö, joka omistaa lomapaikkoja ja järjestää tuettuja lomia. Tuettua lomaa voivat hakea kaikki Suomessa vakituisesti asuvat ihmiset. Loman myöntämiseen vaikuttavat sosiaaliset, terveydelliset tai taloudelliset syyt. Myös erityisen vaikea elämäntilanne huomioidaan. Solaris-lomat järjestää lomatoimintaa mm. työttömille.

SAK ja osa SAK:laisista ammattiliitoista ja opistoista ovat Solaris-lomat ry:n jäsenjärjestöjä. Lisätietoja Solaris-lomien lomatoiminnasta saat omasta ammattiliitostasi ja osoitteesta www.solaris-lomat.fi .

Aurinkoista kesänjatkoa kaikille Mosaiikki-lehden lukijoille!

Ahti Ruoppila

Siirry ylösЯндекс.Метрика