2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (111-112)


№ 8 (110)


№ 7 (109)


№ 5-6 (107-108)


№ 3-4 (105-106)


№ 2 (104)


№ 1 (103)

№ 2 ( 104 ) 2015



Venäjä-ilta Jyväskylässä

18.3.2015 Jyväskylässä järjestettiin Venäjä-ilta. Tervehdyspuheenvuoron piti Riitta Mäkinen, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Tarjoamme teille mahdollisuuden tutustua hänen puheeseen.

русский вечер

Oikein hyvää iltaa teille kaikille, Minulla on ilo saada toivottaa teidät lämpimästi tervetulleeksi tänne Jyväskylän kaupunginkirjastolle viettämään nyt jo toista kertaa järjestettävää Venäjä–iltaa. Tilaisuudenjärjestelystä ovat vastanneet Vaajakosken Venäjä-Seura, Monikko ry / Paloma-hanke, Jyväskylän Feniks ry sekä Art-Master. Lämpimät kiitokset teille kaikille tasapuolisesti!

"Järjellä Venäjää ei voi ymmärtää
Tavallisin mitoin sitä ei voi mitata
Sillä on erityinen olemus
Venäjään voi vain uskoa"

Hyvät kuulijat, Venäläisen kirjailijan ja runoilijan Fjodor Tjuttševin sanat kuvaavat mielestäni hyvin monien näkemystä nykypäivän Venäjästä. Nämä sanat ovat nyt yhtä ajankohtaisia kuin silloin, kun ne lausuttiin ensimmäisen kerran 1800-luvun loppupuolella. Venäjä on valtava ja mystinen maa monessa mielessä. Sen rajat ylittävät monen käsityskyvyn. 140 miljoonainen kansa on jakaantunut yhdeksälle aikavyöhykkeelle Itämereltä Tyynelle valtamerelle, Kaspianmereltä aina Jäämerelle saakka. Maan tuhatvuotinen historia on täynnä kulttuuria ja sen murroksia, jotka ovat vavisuttaneet maailmaa. Venäjä on lahjoittanut maailmalle lukemattomia kirjailijoita, säveltäjiä, taiteilijoita ja tiedemiehiä, jotka me tunnemme ja joiden tuotantokin on monelle meistä tuttua. Tänäkin iltana meillä on ilo saada tutustua paremmin yhteen heistä, kiitokset kirjailija Antti Torviselle, illan pääpuhujalle.

Kansakunnat voivat sijaita kaukana toisistaan maantieteellisesti, mutta kulttuuri on ihmisiä yhdistävä ja ylikansallista inhimillisyyttä esille nostava ja ylläpitävä tekijä. Kulttuurilla on tärkeä osa suvaitsevaisuuden ja ymmärtämyksen lisäämisessä eri kansojen ja kansallisuuksien kesken. Sen kautta pystymme ymmärtämään paremmin toisiamme, vaikka yhteinen kieli puuttuisi.

YLE on esittänyt tammikuusta lähtien sarjaa "Suomi on venäläinen". Sarjassa eri alojen asiantuntijat selventävät sitä, kuinka paljon venäläisyys on vaikuttanut Suomeen ja vaikuttaa edelleen. Esimerkiksi ilman Venäjää emme edes puhuisi suomea, sillä vasta autonomian aikana suomen kieli nostettiin valtiolliseen asemaan. Yhteiskunnallisia rakenteita voimakkaammin venäläisyys on muovannut suomalaista sielua sävelten kautta; uskallan sanoa, että olemme molemmat kaihon ja mollisävelten kansaa. Molemmissa kansoissa elää samankaltainen surumielisyys, mitä ei yksiselitteisesti pidä tuomita pelkäksi taipumukseksi masentuneisuuteen. Kansakuntamme ovat kasvaneet ja eläneet vaativissa ja karuissa pohjoisissa olosuhteissa – voi olla, että se on osaltaan muokannut mielen- ja luonteenlaatuamme sellaiseksi, kuin se nykyisellään on. Me menemme eteenpäin läpi harmaan kiven, kestämme tuiskun, tuulen ja pakkasen. Mutta kaipaamme myös palavasti rakkautta, kumppanuutta, iloa ja valoa. Kovassa maassa on mitä suurin tarve pehmeydelle – sitä me olemme myös luonnostamme, karhean ulkokuoremme alla. Me elämme ja koemme vahvasti.

русский вечер

Elämme tänä päivänä monella tapaa vaativassa maailmassa. Toimintaympäristömme muuttuu valtavan nopeasti niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Monin puolin maailmaa kiehuu, ristiriitaisuudet ja konfliktit ovat ottamassa yhä kovempaa otetta. Millä ylläpidämme rauhaa tulevaisuudessa? Uskon, että vaalimalla inhimillisyyttä, solidaarisuutta, suvaitsevuutta ja uskoa hyvän voimaan ja ihmisissä asuvaan hyvään. Millä voimme tätä kaikkea hyvää välittää? Kulttuurin kautta. Mitä Suomeen ja Venäjään tulee, meitä yhdistäviä asioita on paljon enemmän kuin meitä erottavia. Erään tunnetun valtiomiehen sanoin "meitä eniten yhdistävä asia on ennen kaikkea se, että me kaikki asutamme tätä samaa pientä planeettaa. Hengitämme kaikki samaa ilmaa. Kannamme huolta lastemme tulevaisuudesta. Ja olemme kaikki kuolevaisia."

Jyväskylän kaupungissa on tehty pitkään ansiokasta työtä paikallisten ja valtakunnallistenkin toimijoiden kanssa monikulttuurisen yhteistyön rakentamiseksi. Kaupunkimme kansainvälistyy nopeasti ja ainakin näin paljasjalkaisena jyväskyläläisenä en ole muutosta koskaan nähnyt mitenkään arjesta poikkeavana ilmiönä. Monikulttuurisuus on merkittävä voimavara, siitä pitää osata ottaa kaikki irti! Kaupungissamme on mielestäni vallinnut positiivinen ja suvaitsevainen perusvire – tämä pohjaa varmasti pitkälle sen varaan, että olemme täällä tottuneet toimivaan luontevasti toistemme kanssa. Toimimme aktiivisesti yhdessä erilaisissa seuroissa ja yhdistyksissä, aina kulttuurista liikuntaan saakka. Tämä yhdessä tekemisen kulttuuri ei olisi syntynyt ilman aktiivia ja ennakkoluulottomia toimijoita – siitä kiitos myös illan järjestäville tahoille. 

Toivoin tämän tilaisuuden olevan pieni osa kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen lisäämistä. Viettäkäämme kaikki yhdessä antoisa ilta, tutustuen toisimme ja nauttien täysin sydämin elämyksiä tarjoavasta ohjelmasta. Lämpimästi tervetuloa!

русский вечер русский вечер

Riitta Mäkinen
Kuvat: Tatjana Doultseva
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика