Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 2 ( 104 ) 2015
Toimeentulo ja raha-asiat
Keväinen infotilaisuuksien sarja pidetään Keski-Suomen TE-toimiston auditoriossa. Tapahtumat ovat järjestäneet Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen TE-toimisto. Tapahtumien osanottajille on järjestetty tulkkaus englantiin, thai-kieleen, ranskaan, persiaan, turkkiin ja venäjään päin. Ensimmäisessä tapaamisessa puhuttiin toimeentulosta ja raha-asioista.
Sosiaaliviraston edustaja Hilkka Saarela kertoi toimeentulotuesta. Kelan edustaja Anna Lehtinen puolestaan puhui Kelan tarjoamista avustuksista ja tuista. Tarja Ulvilalta, verohallinnon edustajalta, kuultiin verotusjärjestelmästä ja veroista yleisesti.
Hilkka Saarela,
sosiaaliviraston edustaja
Toimeentulotuki on viimesijainen taloudellisen tuen muoto, jota henkilö voi saada, jos hän on jo saanut muut hänelle kuuluvat tulot ja ne ovat jääneet alle elämiseen tarvittavan minimisumman. Kaikki Suomessa asuvat ovat oikeutettuja toimeentulotukeen. Myös ulkomaiden kansalaiset, jos he kuuluvat Suomen sosiaaliturvan piiriin. Ennen kuin toimeentulotuen saaminen otetaan käsittelyyn, tarkistetaan ehdottomasti, onko asiakkaamme saanut kaikki mahdolliset Kelan avustukset, joihin hän on oikeutettu. Toimeentulotukihakemuksen voi jättää sosiaalivirastossa paikan päällä, sähköpostitse tai postitse kirjallisesti. 87 % kaikista toimeentulotukihakemuksista käsitellään kirjallisessa muodossa. Sosiaalivirasto ei suosittele sähköpostin käyttöä. Jotta voisit asioida sähköpostitse ja täyttää sähköisen hakemuksen, on sinun saatava etukäteen suostumus sosiaalivirastosta sekä erityiset tunnukset asiointia varten.
Toimeentulotuki koostuu perusosasta, joka myönnetään ruoka- ja vaatehankintoihin, lisäksi puhelin- ja internet-laskujen maksamiseen ja sanomalehtitilauksiin.
Jyväskylässä, kuten muissakin suurissa kaupungeissa, vuokrat ovat korkeat, joten sosiaalivirasto ottaa huomioon asunnon vuokrauskulut. Toimeentulotuessa otetaan huomioon mm. kohtuulliset asumiseen liittyvä kulut (kuten vuokra, vesi ja sähkö). Sosiaalivirasto huomioi esimerkiksi yhdeltä henkilöltä 550 euroa vuokrakuluja sisältäen veden. Jos kyseessä on perhe, niin asumiskustannukset nousevat, mikä otetaan huomioon tuen määrässä. Yksinasuvalle henkilölle maksetaan tukea yksiön kulujen mukaisesti. Jos taas kyseessä ovat vanhemmat ja lapsi, niin tuki lasketaan kolmion (yksi huone per henkilö) kulujen mukaisesti. Toimeentulotukea saa myös yleisiin terveyskuluihin (lääkärin kirjoittamat reseptit), silmälaseihin ja hampaiden hoitoon, mutta ei yksityisellä sektorilla. Toimeentulotukihakemuksen liitteeksi vaaditaan tiettyjä liitteitä. Jos ne puuttuvat, niin käsittelyaika pitenee. Sosiaalivirasto voi tietokoneelta seurata niitä tukia, jotka Kela maksaa. Tietokoneelta ei kuitenkaan voi tarkistaa palkka-, osinko- tai vuokratuloja. Toimeentulotukeen vaikuttaa myös henkilön omaisuus. Toimeentulotuen nostajalla ei voi olla omistuksessaan mitään kiinteistöä tai osakkeita, paitsi asunto, joka on yksityiskäytössä, eli yksityisasunto. Sitä ei pakoteta myymään. Jos taas sosiaaliviraston asiakkaalla on omistuksessaan esimerkiksi kesämökki, niin ennen kuin hänelle voidaan maksaa toimeentulotukea, on hänen myytävä kesämökkinsä. Lain mukaan toimeentulotukea myönnetään vain niille henkilöille, joilla on vähäiset tulot, eli niille, joilla ei ole varaa vastaavaan kesämökkiin. Mitä tulee autoon, niin sellaisen voi omistaa, mutta vain edullisen, korkeintaan 2 000 euron hintaisen. Mikäli auton hintatiedot tarkistetaan, on nämä tiedot ilmoitettava. Kallis auto suositellaan myytäväksi. Jonkin omistaminen ei estä toimeentulotuen hakemista sosiaalivirastolta, mutta päätöstä tehdessä ja tilannetta selvitettäessä sosiaalivirasto antaa suosituksia esimerkiksi jonkin myymisestä. Toimeentulotuen hakijan on liitettävä hakemukseen aina kahden edellisen kuukauden pankkitiliote. Hakemuksen käsittelyn jälkeen lasketaan toimeentulotuen määrä ja päätös lähetetään postitse. Jos asiakas ei ole tyytyväinen päätökseen, voi hän valittaa siitä. Toimeentulotukihakemus on käsiteltävä seitsemän päivän kuluessa sen saapumisesta.
Toimeentulotuessa on myös lisäosa. Täydentävää toimeentulotukea myönnetään siihen, että muuttava asiakas voisi maksaa yleensä kuukauden vuokraa vastaavan takuuvuokran. Täydentävää toimeentulotukea myönnetään myös asiakkaan muuttoa varten.
Täydentävän toimeentulotuen hakemista varten on ehdottomasti käännyttävä neuvojan tai sosiaalityöntekijän puoleen, sillä tätä tukiosaa ei lasketa automaattisesti.
Ehkäisevää toimeentulotukea myönnetään, jos henkilölle on esimerkiksi kertynyt velkaa vuokranmaksuista. Ehkäisevään toimeentulotukeen on oikeutettu henkilö, joka on kyseisellä hetkellä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Vaikka hän ei kaiken kaikkiaan olisikaan köyhä, niin hänellä voi olla kyseisellä hetkellä vakava perhekriisi, joka on johtanut vaikeaan tilanteeseen vuokranmaksun kanssa.
Joitakuita maahanmuuttaja-asiakkaitamme kiinnostaa, kuinka paljon sähköä voi kuluttaa. Huomioon otetaan kohtuullinen summa. Lasketaan se, millaisessa asunnossa asiakas asuu, onko asunnossa sähkö- vai keskuslämmitys, mitä sähkölaitteita ja mitä tarkoitusta varten henkilöllä on kotonaan.
Vasta saapuneita maahanmuuttajia palvellaan maahanmuuttajapalveluissa, missä voi saada tietoa ja esittää kysymyksiä toimeentulotuesta tulkin välityksellä.
Anna Lehtinen,
Jyväskylän Kelan työntekijä
Kelan toimisto on jokaisessa kaupungissa. Jos sinulla on kyseisen tahon toimintaan liittyviä kysymyksiä, voit käydä Kelan toimistossa missä päin Suomea tahansa, ei pelkästään omassa asuinpaikassasi. Toimisto on auki arkisin klo 9–16. Kelan palvelut on suunnattu Suomessa pysyvästi asuville henkilöille. Pakolaiset, suomalaisen syntyperän perusteella maahan muuttaneet sekä työperäiset maahanmuuttajat kuuluvat Suomen sosiaaliturvan piiriin ja voivat olla Kelan asiakkaita. Jos henkilö puhuu englantia, voi hän saada Kelasta palvelua englannin kielellä. Muilla kielillä Kela ei ikävä kyllä voi palvella, mutta näissä tapauksissa se voi tilata tulkin. Henkilön tarvitsee vain ilmoittaa, että hän tarvitsee tulkin, jolloin Kela hankkii tulkin ja maksaa kyseisen tulkin palveluista. Kelan toimistossa Jyväskylässä on neljä asiointipistettä. Kun asiakas saapuu Kelaan, on hänellä oltava mukanaan valokuvallinen henkilöllisyystodistus. Kelan työntekijät eivät voi antaa mitään tietoja, jos eivät voi varmistua siitä, että heidän edessään oleva henkilö on sama, kuin henkilöllisyystodistuksessa. Mikäli henkilö tulee Kelaan hoitamaan sukulaistensa asioita, on hänellä oltava näiltä sukulaisilta valtakirja kyseisten asioiden hoitamiseen. Joskus Kela-kortin kääntöpuolella on merkintä siitä, mihin asti kortti on voimassa. Jos voimassaoloaika on päättymässä, on Kela-kortti uusittava ajoissa.
Millaisissa tapauksissa sitten voi kääntyä Kelan puoleen ja missä tapauksissa Kela voi auttaa taloudellisesti? Aina, kun syntyy lapsi, saa hän Kela-kortin, ja hänen äitinsä saa sitä ennen äitiyspakkauksen. Äiti saa äitiysvapaata, mutta myös isällä on oikeus vanhempainvapaaseen. Vanhemmat voivat itse päättää, kumpi jää kotiin hoitamaan lasta. Äiti voi olla kotona hoitovapaalla siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta. Rahasumma, jota hänelle maksetaan lapsen hoidon ajalta, perustuu hänen palkkaansa.
Jos nuori henkilö opiskelee toisen tai korkea-asteen tutkintoa, on hän oikeutettu niin sanottuun opintotukeen. Kun aikuiset lähtevät opiskelemaan, voivat he saada työttömyyskorvausta. Työttömyyden alettua ihmiset voivat saada työttömyystukea. Suomessa työttömyystukea voi saada kahdesta paikasta, kuitenkin vain yhdestä paikasta kerrallaan. Jos henkilö on työttömyyskassan ja ammattiliiton jäsen (jäsenyys on vapaaehtoinen), saa hän ansiosidonnaista päivärahaa työttömyyskassasta. Jos henkilö ei ole työttömyyskassan jäsen tai ei ole vielä ollut missään töissä, on hänellä oikeus saada noin 500 euron työttömyystuki Kelasta.
Lisäksi Kelalla on neljä eri asumistukimuotoa: opiskelijoille, työttömille ja vähävaraisille, armeijan palveluksessa oleville (myös siviilipalvelusta suorittaville) ja eläkeläisille. Jos henkilöstä tuntuu, että hän tarvitsee asumistukea, on hänen käännyttävä Kelan puoleen. Me selvitämme, millaista tukea hän voi saada. Jos henkilö on tullut Suomeen opiskelemaan ja hänellä on ulkomailla asunto, josta myös on maksettava, ei Kela voi korvata näitä kuluja. Asumistuen määrään vaikuttavat perheenjäsenten määrä, asunnon koko sekä perheen tulot ja menot. On myös muita asioita, jotka vaikuttavat asumistukeen. Jos henkilö on esimerkiksi tehnyt kausityötä, kuten poiminut mansikkaa, ja hankkinut näin vähän rahaa, voivat hankkeet vaikuttaa asumistuen saamiseen. Tuki on suunnattu pienituloisille.
Kela maksaa kansaneläkettä, takuueläkettä sekä perhe-eläkettä Suomessa asuville henkilöille. Työntekijöiden pääasiallinen eläkelähde on työeläke, jota maksavat työeläkelaitokset. Jos työntekijän työeläke jää pieneksi, hän voi hakea kansaneläkettä Kelasta. Kelalta voi saada korvausta lääkkeiden hankinnasta. Kela-korvauksen osuus riippuu lääkkeen kategoriasta, eikä ole sama kaikille lääkkeille.
Jos henkilö lähtee pois Suomesta pitkäksi ajaksi, on tästä tehtävä ilmoitus Kelalle, sillä asunto jää tyhjäksi ja Kela jatkaa asumistuen maksamista. Kun henkilö lähtee vain lomalle, ei tästä tarvitse ilmoittaa. Jos henkilö lähtee lomalle 2–3 viikoksi, maksetaan työttömyyskorvausta edelleen, mutta jos hän lähtee kurssille ja sen aikana kokonaan pois, lakkaa korvauksen maksaminen välittömästi.
Kelalla on pitkä lista erilaisista tuista, niitä on yli sata. Jos henkilöä edes vähän epäilyttää, toimiiko hän oikein, kannattaa hänen tulla Kelaan selvittämään asiaa. Kelan työntekijät neuvovat mielellään ja merkitsevät muistiin henkilön tietoihin, mitä neuvoja tälle on annettu, jotta jälkikäteen ei tulisi sanomista asiassa.
Tarja Ulvila, verotoimisto
Jyväskylän verotoimisto sijaitsee saman talon ensimmäisessä kerroksessa, jossa on myös Keski-Suomen TE-toimisto.
Jokainen Suomessa asuva henkilö, joka on täyttänyt 16 vuotta ja jolla on tuloja, on verovelvollinen. Verotus perustuu kalenterivuoden aikana saatuihin ansiotuloihin. Tuloista vähennetään tietty prosentti, mistä saadut varat käytetään valtion ja kunnan rakenteiden toiminnan ylläpitoon. Jos henkilö kuuluu kirkkoon, peritään häneltä myös tietty prosenttimäärä kirkollisveroa. Tietty summa tuloista menee terveydenhuoltoon, työttömyysturvaan, Yleisradion toimintaan sekä oma osuutensa Kelan palveluihin. Suomessa jokainen kunta määrittelee alueensa veroprosentin. Jyväskylässä kunnallisveroprosentti on 20. Näistä 20 %:sta kerätään varat mm. sosiaalitukien maksamiseen. Verovaroista katetaan myös terveydenhuollon, koulujen sekä teiden rakennuksen ja kunnossapidon kulut. Suurin osa Suomessa saatavista tuloista ovat veronalaisia. Ainoat tulot, joita ei veroteta, ovat lapsilisä, asumistuki ja toimeentulotuki. Suomessa verotusjärjestelmä toimii niin, että työnantajat lähettävät verottajalle tiedot kaikista palkoista, jotka ne ovat maksaneet työntekijöille. Ihmisten ei tarvitse itse miettiä työttömyyskorvauksesta maksettavia veroja, sillä Kela pidättää verot automaattisesti ja maksaa ne verottajalle. Jos henkilö saa tuloja Kelalta, ei hänen tarvitse käydä verotoimistossa. Jos henkilö löytää työpaikan, on hänen käytävä verotoimistossa, missä tehdään palkkaan perustuen verokortti, josta selviää hänen palkastaan pidätettävä veroprosentti. Vuoden lopussa lasketaan lopullinen tulos. Jos veroja on maksettu liikaa, palautetaan osa takaisin. Esimerkiksi vuoden 2014 veronpalautukset maksetaan vuoden 2015 joulukuussa. Vuoden 2015 verot puolestaan tarkastetaan seuraavan vuoden keväällä ja palautukset saadaan vuoden 2016 joulukuun alussa. Jos veroja ei ole maksettu tarpeeksi, on jäännösvero maksettava ajoissa. Veroprosenttia voi muuttaa kesken vuoden, jos olosuhteet muuttuvat huomattavasti. Jos työ on jostain syystä loppunut ja henkilö jäänyt työttömäksi, on hänen veroprosenttinsa tässä tapauksessa jo jokin toinen. Veroprosentin voi laskea itse sivulla vero.fi (http://prosentti.vero.fi/VPL2015/Sivut/Aloitus.aspx?kieli=fi-FI). Jos esimerkiksi asut Jyväskylässä, et kuulu kirkkoon, olet syntynyt vuonna 1982 ja saanut vuoden aikana Kelalta tuloja 8 000 euroa, niin veroprosenttisi on 17. Ja jos Kela on perinyt teiltä automaattisesti veroja 20 %, niin saat veronpalautusta. Jos henkilö on saanut tukien sijaan palkkaa 8 000 euroa, jää tästä summasta käteen huomattavasti enemmän verojen maksamisen jälkeen. Perusprosentti on vain 1 %. Tällainen järjestelmä on luotu ihmisten töihinlähdön kannustamiseksi. Harvoin kuitenkin käy niin, että vuositulot olisivat vain 8 000 euroa. Verotoimiston puoleen on käännyttävä nimenomaan silloin, kun henkilö alkaa saada palkkatuloja. Kun henkilö tulee asioimaan verotoimistoon, on hänellä oltava mukanaan henkilöllisyystodistus. Virkailijalta saa täytettäväkseen lomakkeen verokorttia varten. Lomakkeen voi tulostaa ja täyttää kotona etukäteen ja toimittaa sen sähköisessä muodossa. Sivulla www.vero.fi on kerrottu tarkasti veroista ja muista maksuista. Jotkin maksut ovat hyvin yksityiskohtaisia ja koskevat tarkasti jotain tiettyä operaatiota ja voivat ilmetä milloin tahansa. Sivustolla on ohjeita myös venäjän kielellä. Venäjänkielisen version löytääksesi valitse Kielivalinnat-kohdasta kieleksi русский.
Maahanmuuttajien neuvontapiste
Info Gloria
Sopeutuminen elämään uudessa yhteiskunnassa vaatii aikaa. Suomeen muuttanut henkilö ja hänen läheisensä törmäävät varsinkin alkuaikoina moniin kysymyksiin. Maahanmuuttajien neuvontapiste Info Gloria laajentaa toimintaansa ja nyt Keski-Suomessa asuvia maahanmuuttajia palvellaan jo kymmenellä eri kielellä. Neuvontaa-apua voi saada ilmaiseksi, ilman ajanvarausta sitä mukaa, kun kysymyksiä herää.
Venäjänkielinen neuvonta: Anna Randel, puh. 050 598 7691, tiistaisin klo 13.00–15.00 Kansalaistoiminnankeskus Matarassa.
Materiaalin kokosi Irina Senkina.
Kuvat: Irina Senkina
Suomennos: Tiia Moilanen