Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 7 ( 79 ) 2012
Sinä osaat tai jos et osaa, niin opit, jos vain haluat
Yksitoista vuotta sitten Alla Kukkonen muutti Suomeen uuden kielen ja kulttuurin keskelle. Tänä päivänä hän opettaa maahanmuuttajille suomen kieltä, historiaa ja kulttuuria sekä auttaa jatko-opintojen valinnassa. Ohjaaminen omalle urapolulle on tärkeää, siksi Kukkonen opiskelee parhaillaan opinto-ohjaajaksi JAMKin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.
Kiinnostaako opinto-ohjaus?
JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun opinto-ohjaajankoulutukseen haetaan seuraavan kerran ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteishaussa 7.-25. tammikuuta 2013
Alla Kukkonen meni naimisiin suomalaisen miehen kanssa ja muutti uuteen kotimaahan yhdessä 7-vuotiaan tyttärensä kanssa vuonna 2001. Kulttuuriin sopeutuminen oli aika helppoa, yhteistyö viranomaisten kanssa toimi ja Suomi tuntui turvalliselta. Kielen oppiminen aiheutti kuitenkin päänvaivaa.
– Alkuaikoina kysyin mieheltäni, onko suomen kielessä edes sanoja vai vain tavuja – en erottanut, mistä sanat alkavat ja mihin ne loppuvat. Oli vaikeaa hyväksyä sitä, etten ymmärrä vaikka kuinka yritän, Kukkonen juttelee sujuvasti suomeksi.
– Välillä tuntui, etten opi koskaan puhumaan tarpeeksi hyvin. Onneksi mieheni tuki minua paljon ja lisäksi kannustava suomen kielen opettajani vakuutti, että minäkin vielä joku päivä opetan Suomessa.
Venäjällä luokanopettajaksi kouluttautuneelta Kukkoselta ei taistelutahtoa puuttunut. Hän opiskeli suomen kieltä, sai rinnastamispäätöksen opinnoistaan ja täydensi tutkintoaan Suomen lain vaatimalle tasolle. Lisäksi hän opiskeli vielä yliopistossa venäjän kieltä ja sivuaineena suomen kieltä sekä suomi toisena kielenä. Kielikylpy tuotti tulosta ja taidot paranivat.
Miten perehdyttää Suomeen?
Yliopistosta valmistumisensa aikoihin Alla Kukkonen haki opettajaksi Porvoon ammattiopistoon maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaan koulutukseen. Kukkonen valittiin tehtävään ja hän opettaa nyt viidettä vuotta suomen kieltä, kulttuuria ja historiaa sekä ohjaa opintoja ja työharjoittelujaksoja.
Vaikka Kukkosella on vakituinen työ, tuntui omien taitojen kehittäminen opinto-ohjauksen saralla välttämättömältä. Aina eivät pelkät luokanopettajan tiedot ja taidot riitä ohjaustilanteissa.
– Keväällä kaverini vinkkasi minulle maahanmuuttajataustaisille opettajille suunnatusta Specima-opinto-ohjaajankoulutuksesta JAMKin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Kuulosti siltä, että koulutuksessa käsitellään juuri niitä haasteita, joita työssäni kohtaan. Opinnot aloitin tänä syksynä.
Maahanmuuttajien ohjaus on usein erilaista kuin suomalaisten opiskelijoiden. Uudessa kotimaassa kaikki voi olla outoa ja liikkeelle lähdetään perusasioista. Kukkosen opettamassa valmistavassa koulutuksessa opiskelee nuoria, alle 25-vuotiaita maahanmuuttajia, joilla uravalinta on vielä edessä.
– Maahanmuuttajanuorilta puuttuu sellaista tietoa, mikä suomalaisille on itsestään selvää. On vaikea ajatella tulevaa, jos ei edes tiedä, mihin voisi hakea opiskelemaan tai millaista koulutusta tietty ammatti vaatii. Kun ei tunneta suomalaista koulutusjärjestelmää, odotukset voivat olla myös hyvin epärealistisia – peruskoulututkinnolla ei vielä voi hakea opiskelemaan lääkäriksi.
Ohjaus- ja monikulttuuritaidot tarpeen
JAMKin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa järjestettävän maahanmuuttajataustaisille opettajille suunnatun Specima-opinto-ohjaajankoulutuksen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Tavoitteena on lisätä valmiuksia vastata maahanmuuttajataustaisten oppijoiden tarpeisiin.
Monikulttuurisuus lisääntyy suomalaisissa kouluissa ja ohjaustarpeet muuttuvat. Monikulttuuritaidoista on hyötyä kaikille opinto-ohjaajille. Specima-koulutuksen lähipäivät toteutetaankin yhdessä ammatillisen opettajakorkeakoulun muiden opinto-ohjaajankoulutuksen ryhmien kanssa.
– Jo näin alkuvaiheessa koulutusta olen saanut tutustua moniin eri paikoissa työskenteleviin ihmisiin. Verkostoituminen ja kokemusten vaihto ovat tosi tärkeitä tässä työssä. On hienoa, että saan työni tueksi lisää tietoa ja varmuutta sekä virallisen opinto-ohjaajan pätevyyden, tiivistää Kukkonen koulutuksen merkitystä itselleen.
JAMKin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa syksyllä 2012 alkanut puolentoista vuoden Specima-opinto-ohjaajankoulutuksessa opiskelijat tulevat kuudesta eri maasta. Koulutuksen tarkoitus on auttaa myös heitä työllistymään. Osa on käynyt läpi kokonaisen Specima-koulutuspolun ja osallistunut aiemmin jo JAMKin opettajankoulutukseen valmentavaan koulutukseen sekä ammatilliseen opettajankoulutukseen.
Kukkonen uskoo, että oli kyse sitten kenestä tahansa, asettamalla itselleen tavoitteita ja tekemällä töitä niiden eteen, voi päästä mihin haluaa.
– Sanon aina opiskelijoilleni, että älkää antako kenenkään negatiivisten juttujen vaikuttaa omiin valintoihin. Tällä hetkellä Suomessa on kaikkien vaikea löytää töitä, mutta pitää päättää tehdä töitä tavoitteidensa eteen. Sinä osaat tai jos et osaa, niin opit, jos vain haluat.
Teksti ja kuvat: Sonja Rahkonen
Venäjännös: Lidia Popova