№ 4-5 ( 57-58 ) 2010

Työelämän pelisäännöt

Osa 2, 1. osa kts. Mosaiikki №3/2010

Koeaika

Työsopimukseen voidaan sopia koeaika, jonka pituus saa olla enintään neljä kuukautta työsuhteen alkamisesta lukien. Kahdeksaa kuukautta lyhyemmissä työsuhteissa koeaika voi olla enintään puolet työsopimuksen kestosta. Enintään kuuden kuukauden koeajasta voidaan sopia, jos työantaja järjestää työhön liittyvän koulutuksen, joka kestää yhtäjaksoisesti yli neljä kuukautta.

Koeaikana työnantaja ja työntekijä voivat purkaa työsopimuksen ilman irtisanomisaikaa, mutta vain asiallisin perustein. Jos työntekijä tekee monta peräkkäistä määräaikaista työsopimusta saman työnantajan kanssa, saa koeaika olla vain kerran ensimmäisessä työsuhteessa.

Työsopimuksen irtisanominen tai purkaminen

Määräaikaista työsopimusta ei voi irtisanoa, ellei irtisanomisesta ole sovittu työsopimusta tehtäessä tai asiasta sovita työsuhteen kestäessä. Työnantaja voi purkaa määräaikaisen työsopimuksen, jos työntekijä rikkoo tai laiminlyö työsuhdevelvoitteitaan olennaisesti.

Jos työntekijä irtisanoutuu, on hänen toimitettava irtisanoutumisilmoitus työnantajan edustajalle. Irtisanoutumista ei tarvitse perustella. Irtisanomisaikana työntekijän on tehtävä työnsä normaalisti ja hän saa tältä ajalta normaalin palkan.

Työnantajalla on oikeus työsopimuksen purkamiseen vain erittäin painavasta syystä, esimerkiksi jos työtekijä on laiminlyönyt työvelvoitteitaan tai myöhästellyt jatkuvasti. Kun työsuhde puretaan, päättyvät myös palkanmaksu ja työn suorittaminen välittömästi ilman irtisanomisaikaa. Ennen kuin työnantaja voi irtisanoa tai purkaa työsopimuksen hänen on kuultava työntekijää asiassa. Yleensä edellytetään, että työntekijälle on annettu varoitus ennen kuin hänet voidaan irtisanoa.

Suurimmissa yrityksissä (yli 20 työntekijää) on käytävä yhteistoimintaneuvottelut ennen kuin työnantaja voi irtisanoa taloudellisista ja tuotannollisista syistä. ( www.yhteistoimintaopas.fi )

Irtisanomisajat

Irtisanomisajat työntekijän irtisanoutuessa
- 14 päivää – työsuhde jatkunut enintään 5 vuotta
- 1 kuukausi – työsuhde jatkunut yli 5 vuotta
Irtisanomisajat työnantajan irtisanoessa työntekijän
- 14 päivää – työsuhde jatkanut enintään vuoden
- 1 kuukausi – työsuhde jatkunut vuodesta neljään vuoteen
- 2 kuukautta – työsuhde jatkanut neljästä kahdeksaan vuoteen
- 4 kuukautta – työsuhde jatkunut kahdeksasta 12 vuoteen
- 6 kuukautta – työsuhde jatkunut yli 12 vuotta

Lomat ja loma-ajan palkka

Kaikilla työntekijöillä on oikeus vuosilomaan tai sitä vastaavaan vapaaseen. Lomanmääräytymisvuosi on 1.4.–31.3. Pääperiaate on, että 35 tuntia tai 14 päivää kuukaudessa työskentelevillä lomaa kertyy 2 päivää kuukautta kohden. Jos työsuhde on kestänyt yli vuoden, lomaa kertyy 2,5 päivää kuukaudessa. Vuosilomaan oikeuttavat myös hyväksyttävistä syistä johtuneet poissaolopäivät, kuten sairauspäivät.

Loma-ajalta maksetaan vuosilomapalkka. Vähintään 35 tuntia kuukaudessa työskentelevän tuntipalkka on yleensä 9 % bruttopalkasta, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden. Jos työsuhde on jatkunut yli vuoden, on lomapalkka 11,5 %. Vähintään 14 päivää kuukaudessa työskentelevän tuntipalkkaisen lomapalkka määräytyy keskiansion ja kertoimien mukaan. Kuukausipalkkainen saa normaalin palkkansa.

Vuosilomapalkan lisäksi maksetaan työehtosopimuksissa sovittu lomaraha. Se on tavallisesti puolet lomapalkasta. Lomapäivät maksetaan rahana eli lomakorvauksena silloin, kun vuosiloman antaminen ei ole mahdollista työsuhteen päättyessä – esimerkiksi jos määräaikainen kesätyösuhde loppuu ja lomat ovat pitämättä. Lomakorvaus lasketaan samoin kuin lomapalkka.

Vuosilomapalkkaa, lomakorvauksia ja lomarahaa vaadittaessa kannattaa muistaa, että työntekijän oikeus vaatia niitä vanhenee työsuhteen päätyttyä kahdessa vuodessa. Erilaiset lomarahat ovat normaalia verotettavaa tuloa, mikä tulee huomioida veroprosenttia määriteltäessä ja esim. opinto- tai asumistukea haettaessa. Vuosilomasta saa tarkempia tietoja www.vuosilomaopas.fi

Jatkuu seuraavassa numerossa. Lähde: Työelämän pelisäännöt -esite, SAK

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика