2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (43)


№ 9 (42)


№ 8 (41)


№ 7 (40)


№ 6 (39)


№ 5 (38)


№ 4 (37)


№ 3 (36)


№ 2 (35)


№ 1 (34)

№ 10 ( 43 ) 2008

Vanhoja  argumentteja

Taas sama vanha laulu! Tutustuin joku aika sitten nuoreen maahanmuuttajanaiseen, jolla on loistava akateeminen koulutus, joka osaa hommansa, mutta jolla ei ole työtä Suomessa. Kerron lyhyesti, minkä vuoksi näin kävi.

Lera on ammatiltaan vaatesuunnittelija, hän on ollut töissä maailman suurimmassa kaupungissa, muutamat hänen töistään
ovat saaneet palkintoja arvostetuissa suunnittelukilpailussa, myös ulkomailla. Suomeen hän muutti aviomiehen luo, joka neuvoi häntä opiskelemaan lisää englantia, ”eikä hukkaamaan aikaa suomen kieleen”. Hyvä neuvo, mikäs siinä... Näin kului viisi vuotta aivan huomaamatta. Englannin kieli ei kuitenkaan ole täydellistä, suomen kieli on heikkoa, sillä pärjää jotenkuten kaupassa. Tämä nuori nainen haluaisi palata Venäjälle, koska siellä hänellä oli loistava työpaikka, ystäviä ja vanhemmat.

On olemassa kultainen sääntö – KOTOUTUMINEN ALKAA SUOMEN KIELEN OPPIMISESTA. Aiotteko te asua Suomessa? Kyllä! No minkä ihmeen takia sitten englantia?

Englantia äidinkielenään puhuva amerikkalainen kolleegani kertoi minulle, että ensimmäisten neljän vuoden aikana hän ei opiskellut suomea, koska hän ajatteli pärjäävänsä englannin kielellä. Ja hän tunnusti itse, että hukkasi turhaan nämä ensimmäiset vuodet.

- On mahdotonta ymmärtää maata ja ihmisiä ennen kuin osaat kielen, oli kolleegallani, josta sittemmin on tullut ystäväni, tapana sanoa.

Nykyään hän osaa suomea erittäin hyvin, puheessa on tietenkin virheitä, kuten käytännöllisesti katsoen meillä kaikilla, hän kirjoittaa joten kuten, mutta hänellä ei ole siitä komplekseja. Hyvän suomen kielen ansiosta hän on pärjännyt kaikissa työpaikoissa, joissa on Suomessa ollut, englannin kieli on ollut täydentävänä kielenä. Vain huipputeknologian aloilla työskentelevät insinöörit voivat pärjätä ammatissaan pelkästään englannin kielellä. Ja usein he tuntevat mielessään olevansa Suomessa ikäänkuin vieraana hyvin pitkän aikaa, he vaivaavat ja painostavat lapsiaan englannin kielellä aivan liikaa, he haluavat koko ajan lähteä pois, vielä jonnekin muualle, esimerkiksi Amerikkaan tai Kanadaan, jossa taivas on vielä sinisempi ja kukat kauniimpia... Asiathan ovat paremmin siellä, missä me emme ole...

Toinen tämän perheen tekemä virhe oli se, että aviomies auttoi koko ajan Leraa etsimään työtä. Hän soitteli mahdollisille asiakkaille, puhuen suunnittelija-vaimonsa puolesta, vaikka hänellä ei ollut kunnollista käsitystä tästä toimialasta. Me tiedämme jo, miten hän onnistui auttamaan suuresti rakastamaansa vaimoa. Todellakin, meidän jaloilla aikeillamme päällystetään tietä helvettiin.

Suomi on feministinen yhteiskunta. Naisen ei tarvitse täällä todistella sitä, että hän on ihminen, eikä kana... Miksi mies auttaa sellaisissa asioissa, joissa pärjää ihan hyvin ilman häntä?! Ja on vielä yksi argumentti, joka kaikkien työtä etsivien, sukupuolesta riippumatta, pitää ottaa huomioon. Sen esitti työvoimatoimiston suomalainen työntekijä eräässä seminaarissa: ”Jos henkilöllä on akateeminen koulutus, on selvää, että hän tällöin kykenee asiallisesti ja ansiokkaasti esittelemään itsensä puhelimessa, hakemuksessa, cv:ssä ja haastatttelussa... Mutta jos hän ei osaa tehdä sitä, niin kuinka hän sitten pärjää työssään, kuinka hän ottaa yhteyttä kolleegoihin ja asiakkaisiin ja tekee yhteistyötä heidän kanssaan?” Kuka tarvitsee sellaista työntekijää? Tuohon ei juurikaan ole lisäämistä, vai mitä?

Antakoot lukijat minulle anteeksi, mutta minun käsieni kautta on viimeisten seitsemän vuoden aikana kulkenut kymmeniä ulkomaalaisia. Ja minä voin vain todeta, että ulkomaalaiset astuvat edelleen samoihin ansoihin... Olisi viisaampaa ottaa oppia muiden virheistä, kuin omistaan

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика