Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 1 ( 34 ) 2008
Hyväntekeväisyysyhdistys Vaaka ry on perustettu vuonna 2000. Tällä hetkellä siinä on noin 500 jäsentä. Vaaka ry:n tarkoituksena on tuottaa yksittäisille ihmisille iloa antamalla lahjoja - samalla myös lahjan antaja saa hyvää mieltä ja uusia ystäviä.
Vaaka ry:ssä yhdistyvät vapaaehtoistoiminnan perinteiset kulmakivet, tekemisen tuntu ja ilo uuteen tapaan toimia. Internet on tärkeä työväline, jonka avulla toiminnan suunnittelu pääasiassa tapahtuu. Sähköpostilistaa käytetään sekä työkaluna että kohtaamispaikkana. Perinteisiä tapaamisia järjestetään noin joka toinen kuukausi, alueittain useamminkin. Vaaka ry painottaa toiminnassaan ennaltaehkäisevyyttä.
Vauvakassiyhdistys Vaaka ry on toteuttanut useita valtakunnallisia suurkeräyksiä. Kohteina on ollut mm. Venäjän Karjala, Afganistan, Valko-Venäjä, Viro, Latvia ja Liettua. Vaaka ry:llä on ollut myös erilaisia pitkäaikaisia projekteja, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä paikallisten kanssa.
Lisätietoa Vaaka ry:n toiminasta löytyy osoitteesta www.vaaka.org. Sivuilla on myös lomake, jolla voi liittyä Vaaka ry:n jäseneksi.
VAUVAKASSI 2000
Tästä kaikki alkoi. Kolme suomalaista äitiä luki Hesarista Sortavalan kurjista oloista ja pisti pystyyn keräyksen, joka tuotti 8 000 vauvakassia, “miniäitiyspakkausta”, Venäjän Karjalan vauvoille.
KAKARAKASSI 2001
Vaatteita ja tavaraa kerättiin vauvoille, leikki-ikäisille ja koululaisille Venäjän Karjalassa. Kampanja laajeni huomattavan suureksi: suomalaiset perheet keräsivät 18 000 Kakarakassia.
KOULUREPPU 2002
Venäjän Karjalassa koulutarvikkeet täytyy hankkia itse. Kaikilla ei ole varaa edes reppuun. Ekaluokkalaisille kerättiin koululaisten perustarvikkeita, kuten penaaleita, vihkoja ja kyniä, 6 000 repullisen verran.
LASTENVAATERYSÄYS 2003
Yli 50 paikkakunnalla kerättiin yhteensä 15 000 kiloa lasten arkivaateita Punaiselle Ristille. Tämä tarkoittaa noin 180 000 vaatekappaletta. SPR toimittaa vaatteet eteenpäin.
VAUVAKASSI 2004
Vuoden 2004 suurkeräyksessä kerättiin yhteensä n. 25 500 vauvakassia, jotka toimitettiin Gomeliin Valko-Venäjälle ja Kabuliin Afganistaniin.
VITAMIINIKAMPANJA
Vaaka keräsi helmikuuhun 2004 saakka rahaa vitamiineihin Sortavalan lapsille. Lahjoituksia kertyi lähes 3 000 euroa, ja niillä hankittiin vitamiineja ja lääkkeitä keskussairaalan lastenosastolle, lastenkoteihin ja äitiysneuvoloihin.
Vitamiinikampanja uusittiin pienimuotoisesti joulun alla 2005, jolloin vaakalaisten keskuudesta kerättiin n. 400 euroa vitamiineihin jaettavaksi Sortavalan kummikoululaisille.
KOSKETTELUKIRJAT
Suomalaisille näkövammaisille lapsille on askarreltu koskettelukirjoja, joiden avulla lapset voivat tutustua muun muassa arkiaskareisiin. Käsityönä valmistettavissa kirjoissa käytetään erilaisia materiaaleja ja pintoja. Kirjat on lahjoitettu näkövammaisten kirjastoon Celiaan.
KORTSUKEIJU-HAASTE 2002
VILLASUKKAVILLITYS 2004
PIELUS-PROJEKTI
Pielus-Pirkot hankkivat vuodevaatteet, verhot ja patjat Sortavalan isojen lasten lastenkodin makuuhuoneisiin vuonna 2003. Pielus-projektia jatkettiin vuonna 2005, jolloin vuodevaatteita toimitettiin jälleen Sortavalaan.
LELUKERÄYS 2003
Marraskuussa 2003 kerättiin leluja terveyskeskuksiin, sairaaloihin, kehitysvammaislaitoksiin ja lasten kerhoihin Suomessa.
KANGASVAIPPAKAMPANJA 2003
Keväällä 2003 ommeltiin kangasvaippoja lastenkotiin Kambodzhaan.
PUUHAPEITOT JA MOBILET
Hylätyille lapsille on tehty puuhapeittoja ja mobileita. Peittoja on toimitettu Sortavalan lastensairaalaan vuonna 2001 ja Pristinan sairaalaan Kosovoon vuonna 2002.
JOULUKAMPANJAT
Jouluna 2001 kerättiin yli 800 pehmolelua lapsille suomalaisissa ensi- ja turvakodeissa. 2002 lahjoitettiin ensi- ja turvakoteihin lasten videoita ja kirjoja. Jouluina 2003 ja 2004 muistettiin Tampereen yliopistollisen sairaalan Vauvaperheiden päihdeyksikköä neulomalla vauvantossuja asiakasperheille. Vuonna 2005 kerättiin joulupaketteja Värtsilän päiväkodin lapsille.
KIRJAKASSIKERÄYS
Kirjakasseja kerättiin keväällä 2005. Kirjalahjat toimitettiin kunkin kerääjän kotipaikkakunnan kohteisiin: neuvoloihin, päiväkoteihin, asukaspuistoihin, perhekerhoihin, sairaaloihin, jne. Keräyksen suojelijana toimi Pentti Arajärvi.
VUODEN 2006 KERÄYKSIÄ
Vuonna 2006 alettiin kerätä lasten paketteja 45 paikkakunnalla Suomessa ja tuolloin alkoi myös Hammasharjakeräys. Hammasharjoja ja -tahnaa sekä pieniä venäjänkielisiä kirjasia vietiin Karjalan lapsille, lisäksi kerättiin 93 pakettia Petroskoissa asuville vanhuksille sekä paketteja lapsiperheille Latviaan, Valkovenäjälle ja Ukrainaan. Tuolloin alettiin myös kerätä paketteja kouluaan lopetteleville lapsille, jotka ovat siirtymässä Sortavalan lastenkodista ”suureen maailmaan”. Paketti sisältää astiaston, vuodevaatteita, pyyhkeitä ja muita välttämättömyystarvikkeita, jotka auttavat nuorta ihmistä hänen aloittaessaan itsenäistä elämää.
VUODEN 2007 TOIMINTA
Vuonna 2007 toimitettiin avustuslähetyksiä Libanonissa sijaitsevalle pakolaisleirille, Haapalammen kummikouluun ja Petroskoin vanhainkotiin. Koulujen alkamista varten (1.9.) jokaiselle Haapalammen ja Värtsilän kummikoulujen oppilaalle annettiin reput, jotka sisälsivät koulutarvikkeita. Myös Sortavalan lastenkotia avustettiin.
AVUSTUSMATKA KARJALAAN
Edellisessä artikkelissa halusin varta vasten esittää katsauksen Vaaka ry:n monipuoliseen hyväntekeväisyystoimintaan. Haluaisin että te, hyvät lukijat, ymmärtäisitte, miten tärkeää työtä tämän yhdistyksen aktivistit tekevät vuodesta toiseen ja kuinka paljon hyvää he ovatkaan saaneet aikaan Suomessa, Karjalassa, Eestissä, Liettuassa... Kaikkea on mahdoton luetella. Nyt kerron vielä eräästä matkasta, johon osallistuin itsekin.
Matka järjestettiin marraskuussa 2007. Kokoonnuimme Helsingissä Kiasma-museon luona; meitä oli 17 Vaaka ry:n jäsentä, jotka olivat päättäneet lähteä viemään humanitääristä apua Karjalassa sijaitseviin Sortavalan kaupunkiin ja Värtsilän ja Haapalammin kyliin. Linja-automme saapui ja sen tavaratila ja sisätila olivat täynnä lasten tarvikkeilla täytettyjä pusseja. Siitä huolimatta tilaa riitti kaikille, vaikka yleensä näille matkoille lähtee kaksi kertaa enemmän järjestön jäseniä.
Illalla yhdentoista maissa saavuimme Sortavalaan; sitä ennen olimme onnistuneesti selvinneet muutaman sadan kilometrin matkasta suhteellisen liukkaalla tiellä ja läpäisseet kaikki rajamuodollisuudet. Meidät majoitettiin hotelliin. Lauantaina Sortavalan kaupungintalolla oli perheiden ongelmia ja perhekerhojen toimintaa käsittelevä seminaari. Muutama yhdistyksemme jäsen osallistui seminaariin ja ryhmän muut jäsenet lähtivät vierailulle Haapalammin kylän kummikoululle. Matkalla veimme perille vastasyntyneille tarkoitettuja paketteja, jotka paikallinen ZAGS (= siviilirekisteritoimisto) lahjoittaa jokaiselle Sortavalan alueella syntyneelle lapselle. Veimme koulun lapsille ja opettajille lahjaksi 170 paria lapasia, jotka yhdistyksen jäsenet olivat omilla huolehtivaisilla käsillään neuloneet; kaikki lapset saivat omat lapaset. Lapasten lisäksi lapset saivat hammasharjat, hammastahnaa ja pienen muistilistan hampaiden ja suuontelon hoidosta. Oppilaat saivat lahjaksi uuden saumuri-ompelukoneen, ja kaikki lapset saivat myös oman pienen joululahjan.
Kouluvierailun jälkeen tutustuimme kylän ympäristöön, kävimme paikallisessa kaupassa ja tilasimme sieltä 150 lautasta ja 150 mukia Värtsilän lastentarhaan sekä ostimme 100 hammasharjaa ja hammastahnaa viedäksemme ne Sortavalan lastenkotiin.
Illalla kävimme Romaška-lastentarhassa, jonka kanssa olimme solmineet ystävyyssuhteet aiemmin syksyllä. Lastentarhassa on 200 lasta. Edellisellä, ensimmäisellä vierailulla toimme lastentarhaan pyyhkeitä ja muutaman virkatun päiväpeiton. Tällä kertaa toimme 200 paria villasukkia (parin jokaiselle lapselle) sekä villaisia peittoja, jotka olivat yhdistyksen jäsenten virkkaamia. Meidät otettiin sydämellisesti vastaan. Lapset esittivät näytelmän, josta he saivat lahjaksi taikapeiton, makeisia sekä stipendin, jolla teatteristudion johtaja hankkii uudet musiikkilaitteet. Esityksen jälkeen meillä oli miellyttävä teenjuontihetki. Sitten kävimme katsomassa eri ryhmiä, tutustuimme teatteristudioon ja liikuntasaliin ja annoimme lastenhoitajille ja vanhemmille lapsille tuomamme lahjat.
Sunnuntaina klo 9 lähdimme paluumatkalle. Matkalla oli vielä tarkoitus käydä Värtsilän kylän lastentarhassa. Kylä sijaitsee lähellä rajaa ja se oli siis matkamme varrella. Lastentarhassa meitä jo odotettiin ja vastaanotto oli erittäin lämmin. Ensimmäisen luokan oppilaat – jotka aikaisemmin olivat käyneet tätä lastentarhaa – esittivät meille muutamia iloisia tansseja, minkä jälkeen joimme teetä. Sitten tutustuimme jälleen lastentarhaan; sen johtaja ja Värtsilän hallintojohtaja kertoivat ongelmistaan ja tarpeistaan. Me vakuutuimme jälleen kerran siitä, että meitä tarvitaan ja että se pienimuotoinen apu ja tuki, jota pystymme antamaan, on tälle lastentarhalle elintärkeää.
Matkamme päättyi sunnuntaina myöhään illalla, kun linja-auto toi meidät Helsingin keskustaan. Ryhmällä on suuria tulevaisuuden suunnitelmia. Uutenavuotena innokas porukkamme kokoontuu jälleen ja lähdemme käymään Karjalassa.
Haluan kiittää autonkuljettajaamme Pekka Kataista turvallisesta matkasta. Haluan myös kiittää koko matkaryhmäämme siitä sydämellisyydestä, joka välittyi heidän tekemissään sadoissa lämpimissä värikkäissä lapasissa ja sukissa, taitavasti virkatuissa lasten peitoissa ja pienissä joululahjoissa, jotka annettiin Karjalan lapsille.
Lyhyessä artikkelissa on mahdotonta luetella kaikkia niitä hyviä tekoja, jotka Vaaka ry on ehtinyt tekemään olemassaolonsa aikana, eikä se varmaan ole edes tarpeen.
Me olemme olemassa, meitä tarvitaan ja se on kaikkein tärkeintä!
Teksti ja kuvat: Irina Romanova
Lähde: www.vaaka.org