2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (16)


№ 3 (15)


№ 2 (14)


№ 1 (13)

№ 4 ( 16 ) 2012



SOS-Lapsikylä

Suomessa 17 000 lasta ei voi asua omassa kodissaan. Lähes 100 000 lasta tarvitsee lastensuojelun tukea.

Kiireellisten sijoitusten kasvu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman Lastensuojelu 2011 -tilastoraportin mukaan huostassa olevien lasten määrä vuoteen 2010 verrattuna on lähtenyt uudelleen kasvuun. Kasvua oli kolme prosenttia. Kiireellisesti sijoitettujen lasten määrässä kasvua vuoteen 2010 oli 13 prosenttia.

Tämä on näkynyt myös SOS-Lapsikylässä sekä sijoituspaikkojen kyselyiden lisääntymisenä että kiireellisesti tehtyjen sijoitusten kasvuna. ”Viime vuonna meille tehdyistä sijoituksista kiireellisiä oli puolet ja lähes kaikki näistä lapsista tulivat suoraan kotoa“, sanoo lastensuojelupäällikkö Anna-Liisa Koisti-Auer SOS-Lapsikylästä. ”Kaikkiaan meille tehtyjen sijoituskyselyjen ja uusien sijoitusten määrä viime vuonna kasvoi yli 30 prosenttia. SOS-lapsikyliin sijoitettujen lasten keski-ikä oli 6,5 vuotta. Meille sijoitettujen lasten keski-ikä on pienempi kuin yleensä sijoitettujen lasten keski-ikä Suomessa. Tämä johtuu siitä, että SOS-lapsikyliin sijoitetaan usein sisarussarjoja, joissa on myös aivan pieniä lapsia.”

Myös lastensuojelun avohuollon asiakkuuksissa näkyi THL:n tilastossa sama kolmen prosentin kasvu kuin sijaishuollossa. Avohuollon parissa oli noin 81 500 lasta ja nuorta.

Perheiden yhdistäminen on haaste lastensuojelulle

SOS-Lapsikylä on kehittänyt voimakkaasti avohuollon palveluitaan vastauksena lasten ja perheiden tarpeisiin. ”Kannamme erityistä huolta sekä sijoitettuina että avohuollossa olevien lasten vanhempien ja koko perheiden tukemisesta“, sanoo Anna-Liisa Koisti-Auer. ”Siksi olemme käynnistäneet perhekuntoutuksen ja perhetyön ja aiomme lisätä näiden palvelujen tarjontaa. Tavoitteemme perhekuntoutus- ja perhetyössä on, että lapset voisivat jäädä asumaan omien vanhempiensa kanssa. Sijoitettujen lasten kohdalla tavoitteena on, että lapsen paluu omaan perheeseen voisi toteutua. Perheiden yhdistämisen tavoite on suuri haaste koko lastensuojelulle.”

Kaikkien lasten tarpeisiin ei avohuollon keinoin pystytä vastaamaan. Erityisesti perhehoidon tarve on Suomessa suuri ja siksi SOS-Lapsikylä panostaa edelleen myös uusien perhehoitopaikkojen tarjoamiseen, erityisesti kaupunkiympäristöissä. Tästä esimerkkinä on Tampereella syyskuussa toimintansa käynnistänyt ja vähitellen laajentuva uusi Tampereen SOS-lapsikylä.

Lisätietoja:

Anna-Liisa Koisti-Auer, lastensuojelupäällikkö,
SOS-Lapsikylä ry, puh. 040 524 5747.
Aija Rikala, Viestintäpäällikkö, SOS-Lapsikylä ry
puh. 050 555 2515.

Vuonna 1962 perustettu SOS-Lapsikylä ry on maailmanlaajuisen, yksityisen SOS Children’s Villages -lastensuojelujärjestön jäsen. Yhdistyksen tehtävänä on auttaa lasta ja nuorta kasvamaan perheessä. SOS-Lapsikylä tuottaa lastensuojelun avo- ja sijaishuollon palveluita lapsikylissä ja nuorisokodissa. Yhdistyksessä työskentelee noin 170 ammattilaista. Lapsikylätoimintaa on 133 maassa. Suomen toimintaan voi tutustua osoitteessa www.sos-lapsikyla.fi ja kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön työhön osoitteessa www.sos-childrensvillages.org.

Lähde: SOS-Lapsikylä ry:n tiedote, 29.11.2012
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика