2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (08)


№ 3 (07)


№ 2 (06)


№ 1 (05)

№ 2 ( 06 ) 2010

Hyvät lukijat!

Kevät on saapunut! Ja sen myötä keväiset touhut ja valmistautuminen kauan odotettuun kesään. Sekä lehden tekijät että lukijat virittäytyvät uuteen, erilaiseen elämään: aurinkoon, rakkauteen, onneen…

Onnittelemme Mosaiikki-Tampere-lehteä siitä, että se ilmestyy kaupungissa jo toista vuotta. On ilo huomata, että lehti on löytänyt lukijansa! Mosaiikkia luetaan ja sen jokaista numeroa odotetaan innokkaasti. Lehtien ilmestymisväli ei ole kovin pitkä, mutta miten paljon siinä ajassa ehtiikään tapahtua! Etenkin huhti-toukokuussa on valtavasti tapahtumia. Voidaan jopa sanoa, että kevään myötä meistä löytyy uusia voimia ja uudenlaista luovuutta.

Haluan vakuuttaa vakituisille lukijoillemme, että lehden toimituksella on tänäkin vuonna tarjolla mielenkiintoisia artikkeleita ja uusia kirjoittajia. Tässä numerossa minulla on ilo esitellä teille suurenmoinen kirjoittaja, Aleksandr Zelenin, joka toimii opettajana Tampereen yliopistossa. Hänen artikkelinsa ”Venäläisiä jälkiä kaupungin kartalla” löytyy sivulta 32.

Haluan myös mainita, että lehden lukijat ja kirjoittajat tulevat yhä laajemmalta maantieteelliseltä alueelta. Siten meillä on mahdollisuus tutustua eri puolilta maailmaa Suomeen tulleiden maahanmuuttajien elämään ja kokemuksiin. Me Mosaiikki-Tampere-lehden toimituksessa olemme aina iloisia, kun saamme teiltä erilaisia toivotuksia, rakentavaa kritiikkiä ja objektiivisia arvioita.

Tehdään nyt tuttuun tapaan pieni katsaus tärkeimpiin tapahtumiin, joita Tampereella on järjestetty, sekä vielä valmisteilla oleviin tapahtumiin. ELY-keskuksen konferenssisalissa järjestettiin nuorille maahanmuuttajayrittäjille tarkoitettu seminaari. Sen aikana kuultiin maahanmuuttajataustaisten yrittäjien mielenkiintoisia, tunnepitoisia puheenvuoroja. Keskusteluissa nousi esiin tärkeitä teemoja, jotka koskettavat niitä, jotka pyrkivät työllistämään itsensä yrittäjyyden kautta. Tärkein viesti, jonka nuoret maahanmuuttajayrittäjät halusivat välittää kaikille seminaarin osanottajille, on tarve tulla ymmärretyksi. Omaa yritystä perustaville ihmisille on tärkeää saada ymmärrystä ja tukea kaikilla tasoilla. Kuinka paljon erilaisia esteitä yrityksen alkuvaiheessa joutuukaan ylittämään! Valitettavan usein maahanmuuttajat törmäävät virkamiesten ymmärtämättömyyteen ja epäluottamukseen; kuulleessaan puhelimessa oudolla aksentilla puhuvan henkilön virkamiehet eivät kiirehdi auttamaan asioiden hoitamisessa. Toivottavasti tulevaisuudessa tuollaisia tilanteita on yhä vähemmän.

On mukava kertoa, että aivan äskettäin Tampereen kaupunginkirjaston työntekijät ilahduttivat lapsia ja aikuisia järjestämällä tapaamisen nuorten venäläisten kirjailijoiden kanssa. Nuoret kirjallisuuspalkintojen saajat vastasivat mielellään erilaisiin kysymyksiin: mistä he ammentavat mielikuvituksensa, mitkä kirjallisuudenlajit heitä kiinnostavat ja mitä kaikkea teokselle tapahtuu sen kirjoittamisen ja painamisen välillä.

Haluamme jo tässä vaiheessa ilmoittaa teille, hyvät lukijat, että Tampereella on jo aloitettu Venäläisen kulttuurin vuoden valmistelut. Ensi vuonna tamperelaisille on tarjolla paljon erilaisia tapahtumia, näyttelyjä, konsertteja ja luentoja. Eri tilaisuuksien järjestäjät tarjoavat paikallisille asukkaille mahdollisuuden tutustua lähemmin venäläiseen kulttuuriin. Se ilahduttaa kovasti, onhan venäläinen kulttuuri monipuolista ja omaperäistä. Venäläiset laulut käyvät suoraan sydämeen, ja sytyttävät tanssit tempaavat meidät mukaan tanssimaan. Tapahtumat ovat vasta suunnitteluvaiheessa, sen vuoksi ei vielä ole myöhäistä esittää Venäläisen kulttuurin vuoteen liittyviä toiveita ja ehdotuksia. Olkaa aktiivisia ja esittäkää ideoita! Meistä riippuu paljolti se, kuinka mielenkiintoinen ja monipuolinen Venäjän kulttuurin vuodesta Tampereella tulee.

Kouluvuoden lopussa, toukokuun 30. päivänä, juhlitaan Venäjällä vietettävää Lasten oikeuksien päivää. Venäläinen klubi ilahduttaa lapsia nukketeatteriesityksellä, joka kertoo veijarimaisesta Liisasta ja hänen seikkailuistaan. Näytelmä on valmistettu omin voimin. Erään lapsen isä teki itse sermin, samanlaisen kuin oikeassa nukketeatterissa! Kutsumme kaikki lapset vanhempineen lastenjuhlaan, jossa on myös disko ja Taitavat kädet -työpaja. Tervetuloa ja ottakaa ystävät mukaanne! Esitykset ovat klo 11 ja 13 Kansainvälisen keskuksen toisessa kerroksessa osoitteessa Suvantokatu 13.

Ilmoitamme myös, että kesällä halukkaat voivat tulla Venäläiselle klubille psykologi Jelena Liukkosen venäjänkieliseen konsultaatioon. On hyvä, että tällainen mahdollisuus on käytettävissä; voi puhua omalla äidinkielellä ja ehkä myös selvittää ainakin joitakin kertyneistä ongelmista. Psykologin konsultaatioon tulee varata aika etukäteen, puh. 03 223 9588.

Ja tietenkin Mosaiikki-Tampere-lehden toimitus toivottaa kaikille aurinkoista kesää ja iloista mieltä! Mielialan kohottamiseksi kerromme jo etukäteen muutamien kesätapahtumien ohjelmista; niitä on Tampereella tarjolla monenlaisia, kaikenikäisille ja jokaiselle kukkarolle. Tapahtumista on tietoa sivulla 30. Levätkää, kerätkää voimia ja nauttikaa. Kaikkea hyvää teille, rakkaat lukijat! Uusiin tapaamisiin Mosaiikin sivuilla.

Margarita Niemi
Mosaiikki-Tampere-lehden toimittaja-koordinaattori

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика