Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 2 ( 06 ) 2010
Vuoden 2010 alusta lukien voit tietyin edellytyksin opiskella päätoimisia omaehtoisia opintoja menettämättä työttömyysetuuttasi. Jos opiskelun tukemisesta on sovittu TE-toimistossa, sinulle maksetaan työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea opintojen ajalta. Lisäksi maksetaan ylläpitokorvausta.
Työttömyysetuuden tasosta saat tarkempia tietoja omasta työttömyyskassastasi tai Kansaneläkelaitoksesta. Jos opintojasi ei voida tukea työttömyysetuudella, sinulla voi silti olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuutta menettämättä sivutoimisesti.
Yleiset edellytykset
Voit saada opiskelun ajalta työttömyysetuutta, jos olet työnhakijana työ- ja elinkeinotoimistossa (TE-toimistossa) ja työnhakusi on voimassa. Ehtona on myös, että TE-toimisto on todennut koulutustarpeesi ja arvioinut opiskelun tukemisen työvoimapoliittisesti tarkoituksenmukaiseksi, jotta ammattitaitosi ja mahdollisuutesi paranevat työmarkkinoilla.
Opiskelun alkaessa sinun tulee olla vähintään 25-vuotias. Ehtona on, että opiskelun tukemisesta työttömyysetuudella on sovittu työhakusuunnitelmassasi tai työllistymisohjelmassasi ennen opintojen aloittamista.
Opiskelun tukemisesta voidaan sopia opintojen alkamisen jälkeen vain painavasta syystä tai jos olet aloittanut opinnot työsuhteen aikana. Painava syy voi olla esimerkiksi se, että saat opiskelupaikan varasijalta peruutuspaikkana.
Opintoja koskevat edellytykset
Työttömyysetuudella tuetaan vain päätoimista opiskelua. Päätoimisina pidetään opintoja, joiden tavoitteena on yliopistossa suoritettavan alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen, nuorille suunnattuja lukio-opintoja sekä opintoja, joiden laajuus on keskimäärin vähintään viisi opintopistettä tai kolme opintoviikkoa opiskelukuukautta kohden tai 25 tuntia viikossa.
Lisäksi opintojen tulee johtaa ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon, yliopistossa tai korkeakoulussa suoritettavaan alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon tai mainittujen tutkintojen osien suorittamiseen. Opinnot voivat olla myös lisä- ja täydennyskoulutusta tai avointa yliopisto- tai ammattikorkeakouluopetusta. Tuettavat opinnot voivat olla myös muuta ammatillisesti suuntautunutta koulutusta (esimerkiksi rautatie-, palo-, poliisi- ja pelastusalan koulutus tai maanpuolustuskorkeakoulu).
Koulutus, josta on säädetty perusopetus-, lukio- tai vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa, voi olla tuettua koulutusta, mikäli sen katsotaan edistävän ammatillista kehittymistä tai lisäävän ammatillista osaamista ja pätevyyttä. Opinnoista on esitettävä koulutus- tai opintosuunnitelma TE-toimistoon.
Yliopisto-opintojen tukemista koskevat rajoitukset
Yliopistossa voit suorittaa alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon johtavia opintoja pääsääntöisesti vain, jos aiot jatkaa vähintään yhden vuoden ajan keskeytyneinä olleita opintoja. Tämä rajoitus ei koske työsuhteen aikana aloitettuja opintoja.
Erityisestä syystä voit opiskella työttömyysetuudella myös muussa tapauksessa, kuten ns. muuntokoulutuksessa tai vanhentuneen ammattitutkinnon päivittämiseen tähtäävässä koulutuksessa. Jatkotutkintona suoritettavia lisensiaatin tai tohtorin tutkintoon johtavia opintoja ei voida tukea työttömyysetuudella.
Työttömyysetuuden kesto
Opiskelun kestolle ei ole asetettu vaatimuksia, mutta työttömyysetuutta opiskelun tukemiseen voit saada enintään 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden. Työttömyysturvan ansio- ja peruspäivärahan enimmäisaika kuluu myös opiskelun aikana.
Sinulla on mahdollisuus pakottavista syistä tilapäisesti keskeyttää opinnot, jolloin 24 kuukauden tukiaika ei kulu. Edellytyksenä on oppilaitokselta saadun selvityksen esittäminen TE-toimistolle opintojen keskeytymisestä.
Etuuden saajan velvollisuudet
Jotta saisit omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuutta, sinun tulee toimittaa TE-toimistolle todistus opiskelijaksi hyväksymisestä, opintojen aloittamisesta ja opintojen aikaisista lomajaksoista sekä osallistua säännöllisesti opetukseen. Sinun tulee edetä opinnoissasi koulutus- tai opintosuunnitelman mukaisesti sekä toimittaa selvitys opintojen etenemisestä työnhakusuunnitelmassa sovitulla tavalla.
Jos opintosi keskeytyvät tilapäisesti, sinun on tehtävä selvitys siitä TE-toimistolle ja ilmoitettava opintojen jatkumisesta tilapäisen keskeytyksen jälkeen. Opintojen päättyessä ilmoita myös siitä TE-toimistolle.
Oikeus opiskelun tukemiseksi maksettavaan työttömyysetuuteen voi päättyä, jos laiminlyöt tietojenanto- ja muita velvollisuuksia. Jos et etene opinnoissasi sovitulla tavalla, ilmoita asiasta välittömästi TE-toimistolle, jotta vältytään perusteettomasti maksetun työttömyysetuuden perimiseltä takaisin.
Hanki tietoa ja usko mahdollisuuksiisi!
Ole aktiivinen ja etsi itsellesi sopivaa koulutusta!
Lisätietoja:
- Kansaneläkelaitos www.kela.fi
- Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö www.tyj.fi
- Työlinja
TE-toimiston valtakunnallinen puhelinpalvelu
Tietoa työpaikoista sekä TE-toimiston palveluista
puh. 010 19 4904 ma–pe klo 8–18
Koulutusneuvonta
puh. 010 19 4901 ma–pe klo 9–17
Työttömyysturvaneuvonta
puh. 010 19 4911 ma–pe klo 9–17
Muutosturvaneuvonta
puh. 010 19 4910 ma–pe klo 9–17
- Työ- ja elinkeinohallinnon verkkosivut www.mol.fi. Avoimet työpaikat ja työvoimakoulutus. Työhön, koulutukseen ja työelämään liittyvää tietoa.
- Teksti-TV, sivu 521. Avoimia työpaikkoja, työvoimakoulutusta sekä ajankohtaisia asioita.
- TE-toimistojen nettisivut. Jokaisella TE-toimistolla on omat verkkosivut, joista saat paikallista ja alueellista tietoa mol.fi/mol/fi/toimistot.jsp.mol.fi.
- Julkisen hallinnon yhteisestä lomakepalvelusta löydät myös TE-toimiston lomakkeet
www.suomi.fi/asiointi.