2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (92)


№ 8-9 (90-91)


№ 7 (89)


№ 6 (88)


№ 5 (87)


№ 4 (86)


№ 3 (85)


№ 2 (84)


№ 1 (83)

№ 7 ( 89 ) 2013

Autetaan yhdessä eläkeläisiä!

Jyväskylässä on vuoden 2013 helmikuusta alkaen toiminut Monikko ry:n hallinnoima Paloma-hanke. Hankkeen vetäjä ja koordinaattori Alina Ahtamo kertoi meille työn tuloksista sekä tulevaisuudensuunnitelmista. Hankkeen pääasiallinen kohderyhmä ovat ikääntyneet maahanmuuttajat, jotka haluavat viettää aktiivista ja sosiaalista elämää. Lisäksi hanke tarjoaa apua maahanmuuttajaa askarruttaviin arkielämän sosiaalisiin, psykologisiin ja kulttuurikysymyksiin.

Tilastojen mukaan eliniän pituus ja terveys riippuvat 50-prosenttisesti ihmisen itse valitsemista elintavoista, 20-prosenttisesti perintötekijöistä, 20-prosenttisesti ulkoisista ympäristöolosuhteista ja vain 10-prosenttisesti lääketieteen mahdollisuuksista. Niille, jotka todella haluavat pysyä terveinä ja toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään, tarjoaa Paloma-projekti hyvät mahdollisuudet. Se esimerkiksi esittelee OIVA-keskuksen ja Kelan edustajien kautta palveluita, joita Jyväskylän kaupunki tarjoaa yli 65-vuotiaille. Monet Suomessa jo pitkään asuneet maahanmuuttajat eivät ole käyttäneet näitä palveluita, eivätkä ole edes olleet tietoisia niistä. Esimerkiksi, jos yksin kerrostalossa asuva sairas ihminen soittaa yöaikaan ambulanssin, on hänen mentävä alakertaan avaamaan ulko-ovea. On kuitenkin olemassa ”turvaranneke”, jonka saa OIVA-keskuksen kautta. Se on tarkoitettu iäkkäiden ihmisten hätätilanteita ja avunsaantia varten. Tällöin keskukseen annetaan vara-avain, jotta asuntoon voitaisiin päästä hätätilanteissa. Kun rannekkeen haltija on painanut nappia, tulee OIVA-keskukseen hätäsignaali. Sieltä päivystäjä kutsuu heti paikalle ambulanssin ja ottaa yhteyttä sukulaisiin tai sosiaalityöntekijöihin.

Lisäksi OIVA-keskus tarjoaa monia muita palveluita, kuten kotihoitoa, jonka kautta ikääntyneet voivat saada hoitopalveluita kotonaan. OIVA-keskuksen asiantuntijoiden kanssa voi konsultoida ilmaiseksi kotihoitoon liittyvissä asioissa. Tapaamisessa tehdään tilannearvio ja sopimus asiakkaan tarvitsemista palveluista. Organisaation koulutetut asiantuntijat auttavat myös monissa muissa tilanteissa.

Yleensä Paloma-hankkeen järjestämissä tiedotustilaisuuksissa tulee ilmi, että ihmisille on kertynyt hyvin paljon ongelmia. Vastaavasti on olemassa palveluita juuri näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Monet tarjotuista palveluista maksavat hyvin vähän ja usein ovat ilmaisia. Jos vasta Suomeen muuttanut eläkeläinen haluaa opiskella kieltä ja ottaa osaa yhteiskunnallisiin kulttuuritapahtumiin, joita järjestetään eri kaupunginosissa, niin Paloma-hanke voi auttaa matkalipun hankkimisessa.

Hankkeen tapahtumissa on mukana Monikko ry:n edustaja, vapaaehtoisia avustajia, päiväkeskusten edustajia ja suomalaisia eläkeläisiä. Niissä tulkataan kaikki tieto venäjän kielelle ja selitetään, missä ja miten voi saada käytännön apua. Suomessa jo pidempään asuneet voivat jakaa omia kokemuksiaan ja auttaa vastikään muuttaneita. Lisäksi tapaamisiin osallistuvat paikalliset auttavat mielellään maahanmuuttajia ja oppivat samalla itsekin paljon uutta. Ihmiset tuovat tapaamisiin laskuja, kirjeitä, hakemuksia ja erilaisia lomakkeita. Ilman hyvää suomen kielen osaamista tuottavat arkipäivän ongelmat päänvaivaa. Paloma-hanke tarjoaa apua jokaiselle yksilöllisesti.

Jyväskylässä ei ole yhtä yksittäistä tahoa, joka vastaisi täysin ulkomaalaisista eläkeläisistä. Tällaisia tahoja on useampi: kunnallinen maahanmuuttajapalvelu, kehitysvammais- ja vanhuspalvelu, Kela, sosiaalipalvelut, terveydenhuoltopalvelut jne. Paloman tehtävänä on tiedottaa näistä maahanmuuttajalle ja auttaa häntä suunnistamaan eri palveluiden viidakossa.

Suomessa asuvien ulkomaalaisten eläkeläisten ongelmia on tutkittu vähän. Paloma-hanke on aloittanut oman kartoituksensa alalla. On selvinnyt esimerkiksi, että Jyväskylässä on muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvia yli 55-vuotiaita henkilöitä yli 400, joista melkein puolet on venäjänkielisiä. Kun tutkitaan tarkemmin tätä väestönosaa ja löydetään sopivia keinoja heidän ongelmiensa ratkaisemiseksi, voidaan helpottaa huomattavasti Suomessa asuvien maahanmuuttajien elämää. Monet eläkeläiset ovat omassa kulttuurissaan tottuneet luottamaan lasten ja sukulaisten apuun. Suomessa on kuitenkin yleensä osattava itse hankkia ja käyttää tietoa sekä ratkaista monia kysymyksiä oman elämänsä järjestämiseksi maassa. Tapaamisiin kutsutaan kuitenkin myös kaikkia niitä, jotka ovat valmiita auttamaan omia sukulaisiaan ja tuttujaan. Iäkkäät ihmiset tarvitsevat paljon apua omalla äidinkielellään!

Paloma-hanke järjestää eri kaupunginosissa suomen kielen opetusta, liikunta- ja käsityökerhoja sekä temaattisia kulttuuritapaamisia paikallisten asukkaiden kanssa. Alkamassa on tietokonekurssi, sillä monet eläkeläiset pelkäävät nykytekniikkaa. Olemmehan valmiit kertomaan jokaiselle eläkeläiselle esimerkiksi, miten hän voi maksaa laskunsa Internetissä ja miten käyttää sähköpostia tai Skypeä, jolla voi soittaa videopuheluita ystäville ja sukulaisille ympäri maailman. Kaikki kurssimme ovat täysin ilmaisia.

Yhdessä monikulttuurikeskus Glorian kanssa järjestettiin tänä kesänä retki Lehtisaareen, missä eri kulttuurien ja ikäluokkien edustajat juttelivat, tutustuivat, lauloivat ja tanssivat. Marraskuussa järjestettiin taas Naapurit tutuksi – tilaisuus sekä tutustuminen itämaisiin kulttuureihin. Kuokkalassa järjestetään yhdessä Vaajakosken Venäjä-seuran kanssa karaokeilta. Olemme tehneet onnistuneen matkan Suomen pääkaupunkiin. Helsingissä tutustuimme kaupunginmuseoon, kävimme Helenan vanhainkodissa, missä on jo sadan vuoden ajan saanut palvelua venäjäksi.

Kesällä Paloman eläkeläiset ottivat osaa liikuntatapahtumaan Oulussa. 4.10. oli Turussa Ikäihmisten liikuntapäivä. Meidän jyväskyläläiset eläkeläisemme palasivat sieltä kotiin suuren palkintosaaliin kanssa! Ensi vuonna liikuntapäivä järjestetään muuten täällä Jyväskylässä ja meidän on isäntinä oltava tehtäviemme tasalla. 7.10. Jyväskylän kaupunginteatterissa järjestelyillä Seniorimessuilla Monikkoa edusti Kalina-tanssiryhmä. Eri kaupunginosissa toimivat suomalaiset yhteistyökumppanimme kutsuvat meitä omiin tapahtumiinsa ja järjestävät yhteisiä teatteri- ja luontoretkiä. Tämä lähentää ihmisiä ja, mikä tärkeintä, tuo hyvää mieltä ja vointia.

Meidän tapahtumamme eivät ole pakollisia. On tärkeä ymmärtää, että ne järjestetään ensisijaisesti eläkeläisten etuja tarkoittaen. Ikääntyneet ihmiset ovat ansainneet arvokkaan, mukavan elämän ja mahdollisuuden viettää vapaa-aikaa, matkustaa, nähdä maailmaa ja saada positiivisia kokemuksia.

Paloma-hanke toimii kolmessa kaupunginosassa: Kuokkala, Huhtasalo ja Keltinmäki.

Tarkempaa tietoa hankkeesta voi saada puhelimitse numerosta 044 500 5012, sähköpostitse osoitteesta paloma.projekti@gmail.com tai sivulta www.monikkoyhdistys.com.

Kaikki, jotka tahtovat auttaa eläkeläisiä tai viettää aikaansa ystävien seurassa, ovat tervetulleita tapaamisiimme!

Teksti: Irina Senkina

Kuvat: Alina Ahtamo ja Anzhela Simpanen

Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика