2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (92)


№ 8-9 (90-91)


№ 7 (89)


№ 6 (88)


№ 5 (87)


№ 4 (86)


№ 3 (85)


№ 2 (84)


№ 1 (83)

№ 7 ( 89 ) 2013



Toimitukselta

Hyvää päivää, rakkaat lukijat!

Vähän aikaa sitten kävin Helsingissä Suomen venäjänkielisten yhdistysten liiton (FARO) koulutusseminaarissa. Tilaisuuden ensimmäisessä osassa kuulijoille kerrottiin riittävän tarkasti venäjän kielellä uudesta valtion kotouttamisohjelmasta vuosille 2012–2015. Esitelmän oli valmistellut FARO:n toiminnanjohtaja Stanislav Marinets ja hän esitteli sen myös kuulijoille. Tämän jälkeen Helsingin kaupungin edustaja Olga Silfver kertoi kansalaisjärjestöjen edustajille, mikä heitä odottaa tulevaisuudessa. Jos lyhyesti sanotaan, niin jatkossa on mahdollista ostaa tarjousten perusteella palveluita, joita kansalaisjärjestöt tarjoavat. Palveluita ostaisivat kaupungit ja kunnat. Mutta, koska tämänkaltaista toimintaa ei ole vielä ollut, niin yhdistyksillä on tarpeeksi aikaa miettiä ja päättää, mitä he haluavat kunnille tarjota. Ja ensin arvioituaan omia mahdollisuuksiaan he voivat alkaa hiljalleen luomaan kontakteja kuntiin.

Seminaarin toisessa osassa esiintyivät Sosiaali- ja terveysministeriön, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Työ- ja elinkeinoministeriön edustajat. Koska he kaikki puhuivat suomeksi, niin FARO oli kustantanut simultaanitulkkauksen suomesta venäjään, joten minkäänlaista kielellistä väärinymmärrystä kuulijoille ei päässyt syntymään.

Itse olen sitä mieltä, että FARO oli järjestänyt tapahtuman kaikin tavoin upeasti. En usko, että kukaan paikalla olijoista olisi ollut tyytymätön. Kuulin myös suomalaisten esiintyjien arvioita. He kaikki olivat tyytyväisiä ja sanoivat, että esiintyivät ensimmäistä kertaa vain venäjänkielisten organisaatioiden edustajille ja haluaisivat jatkaa tulevaisuudessa hyvin alkanutta käytäntöä.

No, nytpä vain odotamme FARO:lta uusia mielenkiintoisia ja tuotteliaita seminaareja.

Tässä Mosaiikki-lehdessä kehotamme lukijoita tutustumaan Stanislav Marinetsin esitykseen, joka sisältää valtion kotouttamisohjelman kaikkein tärkeimmät kohdat.

Kunnioittavasti, Tatjana Doultseva,
Mosaiikin päätoimittaja

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика