Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 1 ( 83 ) 2013
Euroopan unionin kansalaiset eli jokaisen Euroopan unionin jäsenmaan kansalaiset voivat liikkua vapaasti Euroopan unionin jäsenvaltioissa. Schengen-sopimuksen allekirjoittaneet maat eivät järjestä rajatarkastuksia maidensa välillä. Schengen-alueen sisällä ei enää tarvita viisumia. Alueella on yhteinen rajavalvonta. Yhteen maahan myönnetty viisumi on voimassa koko Schengen-alueella. Schengen-maihin kuuluu 26 eurooppalaista maata:
• Euroopan unionin maat: Alankomaat (Hollanti), Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Kyproksen tasavalta, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.
• Norja, Islanti ja Sveitsi.
Euroopan unionissa vain Iso-Britannia, Romania, Bulgaria ja Irlanti eivät kuulu Schengen-sopimukseen
Passi on hyvä pitää mukana
Euroopan unionissa passi ei ole välttämätön. Kuvallinen henkilökortti riittää, kun matkustat maasta toiseen. Passi kannattaa kuitenkin pitää mukana, vaikka sitä ei vaadita. Passi on aina varmin henkilöllisyystodistus, jos tulee ongelmia.
Joka vuosi miljoonat eurooppalaiset matkustavat EU:n sisällä ja sen ulkopuolella lentokoneilla, junilla, busseilla ja laivoilla. Heillä on EU:n alueella matkustajina oikeuksia, mutta nämä oikeudet ovat usein huonosti tunnettuja tai ne voidaan jopa jättää huomiotta. Mepit ovat puolustaneet oikeuksien vahvistamisesta ja erityisesti kuljetusyritysten velvollisuudesta kertoa matkustajille heidän oikeuksistaan.
”Matkustajille pitäisi kertoa heidän oikeuksistaan paremmin jo varausvaiheessa. Verkossa olevien lentohintojen pitäisi olla selvemmät. Meidän täytyy myös parantaa tiedonkulkua matkustamisen aikana”, sanoi Georges Bach (EPP, Luxemburg), joka laati mietinnön matkustajien oikeuksista.
Kyselyn mukaan noin puolet ongelmista johtui viivästymisistä, jatkoyhteyden menettämisestä tai peruutuksista. Muut ongelmat liittyivät riittämättömään tiedotukseen, matkatavaroiden käsittelyyn, liikuntarajoitteisten avun puuttumiseen tai epäselvään hinnoitteluun verkkosivuilla. Lähes neljäsosa lentoliikenteestä valittaneista ei saanut koskaan vastausta, ja junaliikenteen puolella luku oli 15 %.
Parlamentti vaatii komissiota myös laatimaan kaikilla EU-kielillä standardimuotoisen valituslomakkeen, joka voitaisiin häiriötilanteissa antaa matkustajille täytettäväksi. Matkustajat tulee tekstin mukaan lisäksi kotiuttaa ilmaiseksi lentoyhtiöiden mennessä vararikkoon tai muutoin lopettaessa toimintansa.
Matkustajilla tulisi olla mahdollisuus peruuttaa tai muuttaa tehty varaus ilmaiseksi kahden tunnin sisällä. Heillä olisi myös oltava oikeus saada tietoja heitä koskevista matkustajarekisteritiedoista sekä siitä, miten näitä tietoja käytetään ja kenelle niitä annetaan, parlamentti toteaa.
Parlamentti vaatii, että vammaisille ja liikuntarajoitteisille henkilöille taataan esteetön pääsy lentoliikennepalveluihin ja painottaa oikeutta käyttää liikkumista helpottavia välineitä. Lisäksi jokaisessa lentokoneessa pitäisi olla tarjolla turvaistuimia lapsia varten.
Vaikka EU-lainsäädäntö on jo edennyt kohti lentomatkustajien oikeuksien parantamista, vielä on tehtävä enemmän, jotta matkustajien oikeudet voidaan taata, totesi esittelijä Keith Taylor (Greens/EFA, Britannia). Erityisesti ”poikkeuksellisten olosuhteiden” ja ”peruutuksen” määritelmiä on selvennettävä, jotta voidaan pakottaa lentoyhtiöt kantamaan vastuunsa, hän jatkoi.
Lentoyhtiöiden tulisi tarjota tietoa sekä pikaista apua eristyksiin jääneille matkustajilleen, todetaan hyväksytyssä päätöslauselmassa. Parlamentti vaatii komissiota parantamaan korvauskäytäntöjä tilanteissa, joissa lento perutaan tai se on myöhässä. Korvaukset koskisivat myös tapauksia, joissa matkatavarat myöhästyvät yli kuusi tuntia.
Parlamentissa on työn alla myös ehdotuksia Euroopan lentokenttien kapasiteetin lisäämiseen, myöhästymisten vähentämiseen ja matkustajille tarjottujen palveluiden laadun lisäämiseen liittyen.
Lentomatkustajien oikeuksien lisäksi matkustajat hyötyvät myös oikeuksista matkustaessaan junilla (tammikuusta 2009 lähtien), laivoilla (joulukuusta 2012 lähtien) ja busseilla (maaliskuusta 2013 lähtien). Komissio antoi joulukuussa 2011 tiedonannon, jossa määritellään kaikkien liikennemuotojen matkustajien oikeudet, jotta asetuksia sovellettaisiin johdonmukaisesti.
Kaikissa uusissa autoissa on oltava hätänumeroon 112 perustuva, liikenneonnettomuuksista varoittava eCall-järjestelmä vuoteen 2015 mennessä, parlamentti on todennut. Järjestelmä hälyttäisi liikenneonnettomuuden sattuessa pelastustyöntekijät paikalle automaattisesti. Näin se nopeuttaisi pelastustoimia, pelastaisi henkiä ja vähentäisi loukkaantumisten määrää.
Pidämme kaikki matkustamisesta, mutta tiedätkö, mitä tehdä, jos jotain menee vikaan? Jos on hätätilanne, jos lentosi on peruttu tai jos kadotat passisi? EU-säännöt helpottavat matkustajien elämää. Tässä muutama muistamisen arvoinen avainseikka.
Jättimäisten yllätyslaskujen estäminen
EU:n alueella annettavat varoitukset auttavat estämään yllätyslaskujen syntymistä myös unionin ulkopuolella matkustettaessa. 1. heinäkuuta 2012 alkaen asiakkaat saavat varoitusviestin, kun heidän laskunsa lähestyy 50 euroa/kk (ilman arvonlisäveroa), jos ulkomainen verkko on yhteensopiva.
Euroopan parlamentin hyväksymillä uusilla säännöillä halutaan suojella paikallisia asukkaita lentomelulta ja tehostaa nousu- ja laskeutumisaikojen käyttöä.
Paikallisten asukkaiden terveyttä suojelevien rajoitusten käyttämisen pitäisi olla sopusoinnussa yhteisten sääntöjen kanssa ja niiden kustannustehokkuus tulisi ottaa huomioon.
Alueelliset lentoasemat ovat elintärkeitä EU:n alueellisen yhteenkuuluvuuden sekä taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen näkökulmasta varsinkin niillä alueilla, joilla ei ole riittävästi muita liikennemuotoja, päätöslauselmassa todetaan. Ne houkuttelevat yrityksiä ja tarjoavat mahdollisuuksia sekä alueellisen matkailun kehittämiseen että erityisrahdin kuljettamiseen.
Parlamentti vaatii myös yhteistä matkatavaroiden painorajaa kaikille lentoyhtiöille sekä matkalaukkujen ylipainosta aiheutuvien lisämaksujen leikkaamista.
Aineiston on toimittanut
Irina Senkina
Lähde: www.europarl.europa.eu/news/fi
Kuvat: http://audiovisual.europarl.europa.eu/
Venäjännös: Lidia Popova