2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (92)


№ 8-9 (90-91)


№ 7 (89)


№ 6 (88)


№ 5 (87)


№ 4 (86)


№ 3 (85)


№ 2 (84)


№ 1 (83)

№ 1 ( 83 ) 2013



Peledyš pairem kukkajuhla


Kuva: Evgeniy Nikiforov

Näin karjalan kielen ja kulttuurin juhlavuonna Väinämöisen ja Lemminkäisen mailla vietetään marilaisten peledyš pairemia eli kukkajuhlaa. Marilaiseen luonteeseen on ammoisista ajoista kuulunut kyky elää sovinnossa kaikkien kanssa. Koti täyttyy ilolla, siellä rakastetaan omaa maata, arvostetaan omaa kieltä, kunnioitetaan naapurin kieltä ja tapoja sekä ymmärretään ja autetaan toinen toistaan.

Peledyš pairem (kukkajuhla) on iloinen kansanperinteistä ammentava karnevaalikulkue. Kaksikymmenluvulla punaisen kukan juhlaksi muuttunut juhla on nykyään monivärisempi, siihen kuuluu Marin tasavaltaa tunnetuksi tekevien työnsankaruuden kunnioittaminen. He ovat erottamaton osa kansaansa riippumatta siitä, asuivat he sitten millä maailmankolkalla hyvänsä.

23.6.2013 Segežan kaupungissa, Karjalan tasavallassa toimiva alueellinen Mariitsy Karelii (Karjalan marilaiset) -yhdistys järjestää peledyš pairemin eli kukkajuhlan. Karjalassa vietettävän juhlan teemana on koko maailman yhteisymmärrys ja rauha tulevaisuudessa. Karjalan marilaisten yhdistys kutsuu peledyš pairemiin (kukkajuhlaan) marilaisia Marin tasavallasta ja Luoteis-Venäjältä, Suomesta ja Virosta, sekä kaikkia mahdollisia muitakin suomalais-ugrilaisia vieraita. Sen lisäksi, että pääsette katsomaan tuhansien kilometrien päässä Marin tasavallasta vietettävää peledyš pairemia (kukkajuhlaa), voitte ottaa osaa Marin tasavallan valtiolliseen juhlaan, osallistua kansanjuhlaan, kuulla kansanlauluyhtyeiden esityksiä ja osallistua urheilumittelöihin.

Peledyš pairem (kukkajuhla) päättyy marilaiseen iltaan (Mari kas), eli illanistujaisiin suuren pöydän ääressä. Juhlan osanottajat ja vieraat osoittavat kiitollisuutensa vieraanvaraisen pöydän emännälle, suuren perheen äidille. Nyt kun vielä elämme, niin kaikukoon kodin kieli ja äidin neuvot. Näin päättyy Mari kas (marilainen ilta). Juhla puolestaan alkaa aamun ensimmäisinä tunteina lehdossa Agavairemin (avaruuden luojan) rukouksella marilaisen kansanuskon mukaisesti.

Mariitsy Karelii -yhdistys lähestyy kaikkia marilaisia, muiden suomalais-ugrilaisten kansojen edustajia sekä kaikkia muitakin. Vielä ehtii reagoida ja lähteä Karjalan Segežaan juhlimaan 23.6.2013. Ja vaka, vanha Väinämöinen puhkeaa lauluun. Kaikuu laulu, jotta nauraisivat tytöt, jotta sankareiden sydämet täyttyisivät ilolla. Toivotamme rauhaa ja onnea teille kaikille!

Teksti: Mihail Asessorov
Kuvat: Petr Vasiljev ja Evgeniy Nikiforov
Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика