2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (71-72)


№ 8 (70)


№ 7 (69)


№ 5-6 (67-68)


№ 4 (66)


№ 3 (65)


№ 2 (64)


№ 1 (63)

№ 7 ( 69 ) 2011

YLEn monipuolista tarjontaa

Keväällä 2011 Mosaiikki ry:n työntekijät ja Mamu-Media-projektin linjan 2 asiakkaat kävivät tutustumassa Yleisradion toimintaan sen Jyväskylän keskustassa sijaitsevissa toimitiloissa. YLE Keski-Suomen päällikkö, vastaava ohjelmatoimittaja Pekka Autio esitteli ryhmällemme talon toimintaa ja YLEn eri palveluja. Monet paikalla olleet kuulivat YLEn monipuolisesta tarjonnasta ensimmäistä kertaa.

YLE Keski-Suomen alueellista tarjontaa

Pekka Autio esitteli meille YLE Keski-Suomen radio- ja tv-toimintaa, YLEn laajaa verkkosivustoa sekä niillä olevia venäjänkielisiä osioita. YLE Radio Keski-Suomi on maakunnan ääni, joka kertoo mitä, missä, milloin ja miksi. Lähetys kuuluu halki maakunnan taajuuksilla 99,3 (Jyväskylä) ja 97,0 (Pihtipudas) sekä suorana internetissä. Radio Keski-Suomi on äänessä arkisin 6.30–17.00 ja lauantaisin 7.00-12.00.

Toinen merkittävä YLE Keski-Suomen toimintamuoto ovat alueuutiset, jotka lähetetään arkipäivisin klo 19.00 TV2:ssa. Myöhemmin lähetykset ovat nähtävissä myös YLE Keski-Suomen verkkosivuilla. Verkkosivuilla on myös suhteellisen laajaa ja jatkuvasti päivittyvää uutistarjontaa.

YLE Areena ja YLE Elävä arkisto

Ryhmässä herätti kiinnostusta etenkin YLE Areena ja YLE Elävä Arkisto -palvelut, sillä kävi ilmi, että ne olivat useimmille täysin tuntemattomia. Mainittujen palvelujen ansiosta ei nykyään tarvitse enää harmitella, jos joku mielenkiintoinen tv-ohjelma jää näkemättä. Niiden avulla useimpia YLEn ohjelmien nauhoituksia voi katsoa uudelleen joko television tai internetin välityksellä.

YLE Areenassa ovat katseltavissa ja kuunneltavissa kaikki ne YLEn itse tai yhteistyössä muiden yhtiöiden kanssa tuottamat tai muilta yhtiöiltä ostamat radio- ja tv-ohjelmat, joiden tekijänoikeudet mahdollistavat niiden esittämisen internetin välityksellä. Ohjelmat ovat katseltavissa ja kuunneltavissa määräajan. Osa on palvelussa viikon, osa kuukauden ja osa jopa vuoden, ja tämä aika riippuu tekijänoikeussopimuksista. YLE Areenan palveluja voi käyttää joko television digiboksin välityksellä tai internetissä osoitteessa www.yle.fi/areena.

Yle.fi -sivustolla oliva Elävä arkisto on uudistettu ja se avattiin käyttäjille 9.9. Yleisradion 85-vuotispäivänä. Palvelun hakutoimintoja on monipuolistettu ja nyt Elävä arkisto rakentuu toimittajien valitsemista Yleisradion ohjelmanäytteistä. Yksi palvelun uudistus onkin toimituksen tekemät poiminnat, jotka liittyvät ilmiöihin tai ajankohtaisaiheisiin. ”Nyt arkiston tapahtumat, henkilöt ja paikat kytkeytyvät toisiinsa. Elävä Arkisto on kuin yhteinen muisti, joka liittää asiat osaksi suurempaa jatkumoa”, kertoo yle.fi:n palvelupäällikkö Tanja Iikkanen.

Ylen Elävässä arkistossa on vanhoja filmejä ja tv-ohjelmia on 1 600 tuntia ja ohjelmia taustoittavia artikkeleita on 12 000. Eri ohjelmia ja ohjelmanäytteitä on kaikkiaan 21 000.

Elävässä arkistossa käy parhaimpina viikkoina yli 100 000 eri kävijää, ja suosituimpia aihealueita ovat kotimainen viihde ja draama. Uudistettu palvelu julkaistaan aluksi beta-versiona nykyisen Elävän arkiston rinnalle. Uusi sivusto löytyy osoitteesta: beta.yle.fi/elavaarkisto. Nykyinen palvelu on osoitteessa: yle.fi/elavaarkisto

Venäjänkielisiä radio-ohjelmia

YLE-radio lähettää säännöllisesti myös venäjänkielisiä radio-ohjelmia. Niissä kerrotaan siitä, mitä Suomessa tapahtuu ja mistä suomalaiset juuri nyt puhuvat. Yle tarjoaa tuoreita uutisia venäjän kielellä neljä kertaa vuorokaudessa, sen lisäksi on erilaisia ajankohtaisohjelmia ja keskusteluja mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Lauantaisin on tarjolla suomen kielen radiokurssi.

YLEn radiopalvelun ohjelmat kuuluvat Helsingin alueella FM-taajuudella 97,5 (YLE Mondo -kanava) sekä internetin ja digitelevision välityksellä YLE Mondo -kanavalla. Lähetysajat ovat päivisin 7.36, 11.00, 22.00 ja 5.00. lauantaisin myös 13.00–15.00. Lyhyet venäjänkieliset uutiset lähetetään päivittäin myös YLE Puhe -kanavalla klo 17.55, 22.55 ja 4.55.

YLEn venäjänkielisen palvelun lähetykset kuuluvat häiriöttä koko maan alueella televisioiden digivastaanottimien (digiboksi) kautta. Sitä varten digiboksista valitaan radio ja sen jälkeen kanava Yle Mondo. Lähetysajat ovat samat kuin analogisissa lähetyksissä.

YLEn venäjänkielisessä palvelussa työskentelee neljä toimittajaa, tässä heidän yhteystietonsa:

YLEn uutisia verkossa

Ylellä on myös laadukkaat venäjänkieliset uutissivut osoitteessa www.yle.fi/novosti. Siellä voi lukea päivittäin esim. tuoreimmat uutiset, sanomalehtikatsauksia, urheilu-uutisia sekä artikkeleita eri teemoista. Mainitussa osoitteessa voi myös kuunnella YLE radion venäjänkielisiä uutislähetyksiä.

YLE Teeman venäläiset sarjat

Venäjänkielisiä ohjelmia lähettävistä kanavista kannattaa mainita erityisesti YLEn Teema. Teema on kulttuurikanava, joka omistautuu dokumenteille, elokuville ja musiikille. Viime vuosina Teema on kunnostautunut näyttämällä monia laadukkaita venäläisiä ja Venäjästä kertovia tv-sarjoja, joita muilla kanavilla ei tarjota juuri lainkaan. Kanavalla on nähty esim. tsaareista kertova Keisareittemme jäljillä, Tohtori Zhivago, Dostojevskin Rikos ja rangaistus, Varlam Šalamovin elämästä kertova Leninin testamentti ja Anatoli Rybakovin romaanin mukaan dramatisoitu Arbatin lapset. Tänä kesänä on saatu seurata Turgenevin Isät ja pojat -romaanin dramatisointia sekä kulttisarjaa Kevään seitsemäntoista hetkeä.

Teemalla on nähty myös suomalaisten tekemiä Venäjästä kertovia ohjelmia, kuten Ville Haapasalon vetämä kahdeksanosainen matkailuohjelma Venäjän halki 30 päivässä. Sarja kuvattiin toukokuussa 2009 ja televisioitiin syksyllä 2010.

Lopuksi vinkki suomea opiskeleville venäläisille maahanmuuttajille: Suomessa kaikki ulkomaiset tv-ohjelmat tekstitetään, joten venäjänkielisiä ohjelmia voisi hyödyntää myös kielenopiskelussa: samalla kun kuuntelee venäjänkielistä puhetta voi seurata sen käännöstä suomeksi. Kokeilkaapa!

Koonnut: Sisko Manninen

Lähde: www.yle.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика