2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (71-72)


№ 8 (70)


№ 7 (69)


№ 5-6 (67-68)


№ 4 (66)


№ 3 (65)


№ 2 (64)


№ 1 (63)

№ 5-6 ( 67-68 ) 2011

Haluatko perustaa oman yrityksen - tervetuloa Uusyrityskeskus ry:n neuvontaan

Mosaiikki ry:n MaMu-Media-projekti ja sen linja 2, joka auttaa venäjänkielisiä maahanmuuttajia työllistymään Keski-Suomeen, on päättänyt järjestää tutustumiskäyntejä jyväskyläläisiin yrityksiin ja firmoihin, jotta projektin asiakkaat voisivat tutustua lähemmin näiden yritysten - mahdollisten tulevien työnantajien - toimintaan. Mosaiikki ry:n työntekijöillä on myös ollut mahdollisuus osallistua tähän mennessä järjestettyihin tutustumiskäynteihin. Se on ollut hyvin mielenkiintoista ja opettavaista. Eikä ainoastaan niille, jotka etsivät työpaikkaa, vaan myös meille toimituksen työntekijöille, sillä me olemme saaneet paljon uutta tietoa niistä firmoista ja organisaatioista, joissa olemme käyneet. Mosaiikin edellisessä numerossa kerroimme käynnistä Citymarket-tavaratalossa, joka kuuluu Keskon kaupparyhmään. Seuraavan tutustumiskäyntimme kohde oli Keski-Suomen talossa toimiva Yrityspalvelukeskus Luotsi. Siellä sijaitsee Uusyrityskeskuksen paikallinen toimija, Tuhansien Järvien Uusyrityskeskus ry, joka antaa neuvontapalveluja aloitteleville yrittäjille Jyväskylässä. Luotsista saa kootusti yhden luukun periaatteella myös Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy:n, Keski-Suomen ELY-keskuksen sekä Jyväskylän työ- ja elinkeinotoimiston palveluja.

Luulen, että monet esittävät itselleen kysymyksen «miten voisin päästä eroon työttömyydestä?» Yksi tapa on oman yrityksen perustaminen. Lain mukaan jokainen niin haluava voi perustaa Suomessa oman yrityksen. Mutta kaikki eivät varmaankaan tiedä mistä aloittaa, vaikka heillä olisikin innostusta ja liikeidea. Aloittelevia yrittäjiä auttaa 32 eri puolilla Suomea sijaitsevaa uusyrityskeskusta, joilla on 83 palvelupistettä. Toisin sanoen riippumatta siitä missä asutte ja mihin haluatte perustaa oman yrityksen, te saatte ammattitaitoista apua kyseisellä alueella toimivilta asiantuntijoilta. Eräs niistä on Tuhansien Järvien Uusyrityskeskus ry, joka perustettiin vuonna 1994. Tuhansien Järvien Uusyrityskeskus ry:n toiminnalle myönnettiin standartin SFS-EN ISO 9001:2000 mukainen sertifikaatti vuonna 2003. Kaikki keskuksen työntekijät ovat ammattilaisia, eikä ole mitään eroa siinä, kenen luona käytte konsultaatiossa, työntekijöiden työllä on laatutakuu.

Uusyrityskeskus ry:n edustaja, neuvoja Hanna Penttinen suostui ystävällisesti kertomaan meille heidän toiminnastaan. Kävi ilmi, että me emme suinkaan olleet ensimmäisiä tutustumiskäynnille tulijoita. Hanna kertoi, että samankaltaisia infotapaamisia järjestetään säännöllisesti 2-3 kertaa kuukaudessa heidän omissa toimitiloissa ja kerran kuukaudessa Jyväskylän työvoimatoimistossa. Esimerkiksi viikko ennen meitä oli ryhmä kosmetologeja käynyt samanlaisessa infotapaamisessa. Jyväskylän uusien yrittäjien neuvonnassa toimii neljä kokoaikaista työntekijää ja yksi puolipäiväinen, mutta he ehtivät ottamaan vastaan kaikki neuvontaan hakeutuvat, aika tapaamista varten on kuitenkin varattava etukäteen.

Jos esiin nousevat asiat vaativat jonkinlaista erityisosaamista, on Uusyrityskeskuksella eri yrityksissä ja järjestöissä yhteistyökumppaneita, jotka auttavat ja antavat asiantuntevia neuvoja. Asiakkaita palvellaan suomen ja englannin kielillä, neuvonta on ilmaista eikä käyntikertojen määrää ole rajoitettu. Jollekin asiakkaalle saattaa riittää pari kolme neuvontakäyntiä, joku toinen tarvitsee enemmän ja myös pidempään kestäviä tapaamisia, jotta kaikki yrityksen perustamiseen liittyvät asiat saadaan käsiteltyä. Mutta se on osa normaalia työskentelyprosessia.

Yrittäjyys lisääntyy koko ajan. Vastaperustettujen yritysten määrä lisääntyy joka vuosi. Tilastojen mukaan vuosittain avataan noin 30 000 uutta yritystä. Noiden samojen tilastojen mukaan suurimmassa osassa yrityksiä yrittäjä toimii samanaikaisesti sekä työntekijänä että johtajana; on myös laskettu, että yleisin ikä, jolloin tehdään päätös oman yritystoiminnan aloittamisesta, on 30-40 vuoden välillä. Ja se on aivan loogista. 30-40-vuotiailla on yleensä jo hankittu koulutus ja heillä on kokemusta työelämästä - sen vuoksi pohdinnat oman yrityksen perustamisesta ovat jo syvällisemiä ja realistisempia. Juuri silloin on sopiva aika hakea apua oman idean kehittämiseen Uusyrityskeskus ry:stä. Sieltä saatte apua kaikkiin asioihin, joihin aloittelevat yrittäjät törmäävät.

Hanna Penttinen kertoi meille, mistä kaikki alkaa. Ensimmäisellä tapaamisella keskustellaan asiakkaan kanssa ja tutustutaan liikeideaan, minkä jälkeen neuvoja voi jo arvioida sekä asiakkaan ideaa että hänen mahdollisuuksiaan harjoittaa omaa liiketoimintaa. Eiväthän kaikki, joilla on mielenkiintoisia ideoita, pysty toteuttamaan niitä ja kehittämään ja harjoittamaan kukoistavaa liiketoimintaa. Hanna korosti, että yrityksen perustamista suunnittelevan tulee ennen kaikkea olla ammattilainen (ammatillinen koulutus) sillä liiketoiminnan alueella, jolla hän haluaa toimia. Kokemus työelämästä on myös hyvin tärkeällä sijalla. Hanna huomautti kuitenkin, että toisinaan henkilöllä on joku harrastus, jonka parissa hän toimii vapaa-aikanaan. Vähitellen harrastuksesta voi kehittyä liikeidea, josta voi syntyä perusta omalle yritykselle. Tärkeä merkitys on myös sillä toimialalla, jolla yrittäjä tulee toimimaan. Näiden edellytysten ohella myös itse liike-idealla on huomattava rooli, eli sillä, kuinka uusi, mielenkiintoinen ja kilpailukykyinen se on. Kilpailuhan on liike-elämässä kovaa.

Sen lisäksi omia ongelmia on myös niillä, joiden äidinkieli ei ole suomi, sillä työskentely - esimerkiksi palvelualalla - vaatii hyvää suomen kielen taitoa. Me asumme Suomessa ja toimimme sen vuoksi eniten paikallisten asukkaiden kanssa tarjoten heille palveluja suomeksi - on sitten kyse myyjästä, parturi-kampaajasta tai jostain muusta palvelualan työntekijästä (tilastojen mukaan palvelualan yrityksiä avataan kaikkein eniten). Tulevien maahanmuuttajataustaisten yrittäjien tulee pohtia myös tätä asiaa hyvin vakavasti.

Toisaalta sanotaan, että riski on hyvä asia! Ehkä kannattaa yrittää oman yrityksen perustamista, toteuttaa pitkäaikainen haave, mutta vakavalla mielellä, punniten huolellisesti tuon askeleen kaikkia mahdollisia seurauksia ja yritystoimintaan liittyviä riskejä - kukaan ei pysty sanomaan tai ennustamaan teille 100 %:sti sitä, kuinka hyvin yritystoimintanne menestyy. Myös pettymykset ovat mahdollisia, jos etsitte hetken hyötyä tai pikaista rikastumista. Jos sen sijaan olette valmis tekemään paljon työtä - alussa on todennäköistä, että työpäivänne ei rajoitu 6-8 työtuntiin vaan on pidempi, kun tavallisessa työssä - niin koittaa aika, jolloin voitte iloiten nähdä toimitanne hedelmiä ja saada tyydytystä niistä. Onko tarpeen mainita maailmalla laajasti tunnettuja brändejä, jotka ovat saaneet alkunsa hyvin vaatimattomista ja pienistä yksityisyrityksistä? Ei varmaan. Me kaikki tunnemme sellaisia.

Lopuksi haluan todeta, että Uusyrityskeskuksen neuvojat auttavat asiakkaita liiketoimintasuunnitelman laatimisessa ja yrityksen perustamisessa tarvittavien asiapapereiden täyttämisessä. Jos teillä on liike-ideoita ja olette valmiita kokeilemaan voimianne käytännössä, niin tervetuloa Tuhansien Järvien Uusyrityskeskukseen.

Aloittavien yrittäjien neuvontakeskus sijaitsee osoitteessa Sepänkatu 4, 40100 Jyväskylä, tapaamisajat varataan puhelinnumerosta 020 771 5606. Voitte myös lähettää sähköpostia uusyritysneuvojien osoitteisiin:

etunimi.sukunimi@jykes.fi.

Neuvojien nimet ja puhelinnumerot:

Toimitusjohtaja

Jouko Laitinen, puh. 040 720 2401

Uusyritysneuvojat:

Hanna Penttinen, puh. 050 434 3476

Eija Broman, puh. 050 336 3672

Sanna Kiuru, puh. 050 434 3446

Lisätietoa Tuhansien järvien uusyrityskeskuksen toiminnasta löytyy internetistä osoitteesta

uusyrityskeskukset.fi/jyvaskylan_seutu

Teksti: Tatjana Sojunen

Kuvat: Natalia Savela

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика