2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (71-72)


№ 8 (70)


№ 7 (69)


№ 5-6 (67-68)


№ 4 (66)


№ 3 (65)


№ 2 (64)


№ 1 (63)

№ 5-6 ( 67-68 ) 2011

Tutustuminen ISS palveluihin

Sirpa Särkkä tutustutti meidät ISS-yritykseen ja sen historiaan.


Kuva: Natalia Savela.

Toimisto- ja myymälätilojen siivoamiseen ja ylläpitoon erikoistuneista yrityksistä tanskalainen ISS Palvelut-konserni on Suomessa kolmannella sijalla sekä henkilöstömäärän että yrityksen tarjoamien palvelujen määrän mukaan. Vuonna 2010 yrityksen työntekijöiden lukumäärä pelkästään Suomessa oli noin 12 000 henkilöä.

Yrityksellä on pitkä historia ja syvät juuret. Firma perustettiin vuonna 1901 Kööpenhaminassa Tanskassa, ja se tarjosi toimistojen vartiointipalveluja. Tuolloin sen nimi oli Københavns Natte Vagt. Kului monia vuosia, kunnes 30-luvun puolivälissä yrityksen omistajat päättivät perustaa vartiointipalvelujen lisäksi vielä siivousosaston. 30-luvun keskivaiheilla Ruotsiin avattiin siivouspalveluja tarjova tytäryritys. Nykyään ISS Palvelut on kansainvälinen konserni, jolla on osastoja yli viidessäkymmenessä maassa eri puolilla maailmaa. ISS:stä tuli ensimmäinen tämän alan yritys, joka toimii oman maansa ulkopuolella. Jo 1960-luvulla se toimi Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Iso-Britanniassa. Vuosien myötä työmäärä näissä maissa on lisääntynyt, yrityksen toiminta on laajentunut alueellisesti ja asiakkaille tarjottava palveluvalikoima on kasvanut. Nykyään ISS on korkeaa ammattitaitoa edustava yritys, joka on pystynyt murtamaan siivouspalvelujen imagon toisen luokan liiketoimintana. Siihen on vaikuttanut sekä laadukkaat palvelut että ISS henkilökunnan imagon muutos. Kaikki yrityksen työntekijät käyttävät kauniita, kirkaanvärisiä, yrityksen logolla varustettuja työasuja, ja töiden laadunvalvonnasta vastaavilla työntekijöillä on käytössään yrityksen autot.

ISS Palvelut -konsernilla on laaja ja kilpailukykyinen palveluvalikoima, johon kuuluvat:

• Siivous

• Kiinteistönhoito

• Rakennuttamispalvelut

• Turvallisuuspalvelut

• Vahinkosaneerauspalvelut

• Palvelut elintarviketeollisuudelle

• Palvelut sairaalasektorille

• Ruokailupalvelut

• Sprinkleri- ja sammutinhuolto

• Palo- ja telelaitehuolto

• LVIS-huolto

• Lentoliikenteen maapalvelut

Yrityksen palveluvalikoima laajenee jatkuvasti, ja työn laatu tällä alalla paranee. Sen saavuttamiseksi käytetään sekä nykyaikaisia laitteita ja uusinta tekniikkaa että hyvin koulutettua henkilökuntaa, jolla on tärkeä rooli palvelujen tarjonnassa. Yrityksessä työskentelee koulutettuja asiantuntijoita. Sen lisäksi yritys järjestää työntekijöilleen erilaista koulutusta; kyse voi olla sekä siivoojien koulutuksesta että johtajien ja muiden ammattialojen asiantuntijoiden lisäkoulutuksesta.

Yrityksen johto ei tyydy vain siihen, mitä on saavutettu. Vaikka ISS tuottaa eri kohteiden korkealaatuisia siivouspalveluja tehokkaasti, on kilpailu alalla hyvin kovaa ja sen vuoksi pitää etsiä uusia tapoja ja mahdollisuuksia tulevaisuuden turvaamiseksi. Tästä syntyi ajatus tarjota asiakkaille palveluja, joiden lähtökohtana on heidän oman toimintansa erityispiirteet. Esimerkiksi koulujen siivouspalvelut voivat olla erilaisia kuin sairaaloiden tai elintarviketeollisuuden siivouspalvelut. Toisin sanoen ne voivat olla erityispalveluja, jotka on suunniteltu vain tietylle asiakkaalle, silti itse palvelujen laatu on aina korkeatasoinen. Yritys on alkanut tarjota myös lisäpalveluita. Samanlaista erikoistumista on alettu soveltaa myös vartiointi- ja ruokapalveluihin. Kun yrityksen toimintaa tutkittiin ja analysoitiin, johto teki sellaisen päätelmän, että asiakkaalle on tarkoituksenmukaista tarjota palveluja kokonaispakettina. Asiakkaat ovat jo kauan arvostaneet sitä mukavuutta, että on vain yksi palveluntuottaja, joka tarjoaa tilojen siivoukseen ja ylläpitoon, valaistuksen säätelyyn, hälytys- ja ilmastointijärjestelmien toimintaan, työntekijäruokaloiden toimintaan, vartiointiin yms. liittyviä palveluja.

Yrityksessä pidetään huolta myös työntekijöistä. Konsernin johto pyrkii vähentämään työvoiman vaihtuvuutta erilaisin toimin. Tietenkään kaikki työntekijät eivät työskentele yrityksessä kovin pitkään. Siihen on erilaisia syitä: töissä on paljon opiskelijoita, joku on tullut töihin vain vähäksi aikaa, jotakuta työehdot ja palkka eivät miellytä, ja on vielä muitakin syitä. Kuitenkin suurin osa työtekijöistä on töissä pitkän aikaa vakituisessa työsuhteessa. Yritys on puolestaan kehittänyt ja ottanut käyttöön henkilöstön pysyvyyttä edistäviä toimenpiteitä. Yleensä työntekijän ja työnantajan välille solmitaan pitkäaikainen työsopimus. Uudet työntekijät haastatellaan ja heille annetaan perusteellinen opastus työhön. Työnantaja pyrkii myös turvaamaan työntekijöilleen kokopäivätyön, ja sen vuoksi osa-aikatyössä olevilla on mahdollisuus olla töissä eri työkohteissa ja tehdä erilaisia töitä.

Myös yrityksen sisällä järjestettävä koulutus tukee tätä prosessia, koska työntekijä voi saada uuden ammatin työn ohessa ja siirtyä uuteen työhön ilman työsuhteen keskeyttämistä, mikä tarkoittaa, että hän ei menetä niitä lukuisia etuja, joita firma tarjoaa työntekijöilleen. Sosiaalipalvelujen valikoimaan (ns. sosiaalipakettiin) kuuluvat vuosilomat, työntekijöiden vakuutukset sekä terveydenhoito niissä lääkärikeskuksissa, joiden kanssa yritys on solminut sopimukset. ISS:n työntekijöille järjestetään myös erilaisia yhteisiä tapahtumia. Jos työntekijä on tyytyväinen sopimusehtoihin ja työehtoihin, niin tutkimusten mukaan työn laatu ja tuottavuus nousevat. Yrityksessä on töissä moniin eri kansallisuuksiin kuuluvia ihmisiä. Tärkeimpiä kriteerejä työntekijöitä valittaessa ovat hyvä suomen kielen taito (ulkomaalaisten kohdalla), ammattitaito, kyky kommunikoida ja tunnollinen asenne omaan työhön.

Kaiken edellämainitun perusteella voidaan varmuudella sanoa: ISS:llä, joka on yksi harvoista kansainvälisistä siivous- ja tilahuoltoalan yrityksistä, on kaikki mahdollisuudet tulla oman alansa johtavaksi yritykseksi.

Etsitkö työpaikkaa? Kiinnostuitko tästä jutusta? Ota siis rohkeasti yhteyttä ISS Palveluihin. Yhteystiedot Jyväskylässä: puh. 020 515 7500, Palokankaantie 18, 40320 Jyväskylä. Vapaista työpaikoista saa tietoa seuraavilta verkkosivuilta: www.mol.fi tai www.fi.issworld.com/tyopaikat

Tatjana Sojunen

Lähde: www.fi.issworld.com

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика