№ 3 ( 65 ) 2011

Laatua työelämään!

Työ- ja elinkeinoministeriö on avannut uuden verkkosivuston, jonka nimi on Työelämän laatu, ja se löytyy tästä osoitteesta: www.tem.fi/tyoelama . Sivusto kokoaa yhteen tietoa, jonka avulla voidaan parantaa samanaikaisesti sekä yrityksen tuottavuutta että työelämän laatua. Sivustolla keskitytään paljon johtamiseen ja työyhteisön sisäiseen dynamiikkaan. Sivuston hyödyllinen aineisto on valitettavasti tarjolla vain suomen ja ruotsin kielillä, joten Mosaiikki-lehti päätti julkaista valittuja paloja myös venäjäksi työ- ja elinkeinoministeriön luvalla. Tarkastelemme aluksi monimuotoista työyhteisöä, johtajuustaitoja ja alaistaitoja.

Monimuotoinen työyhteisö

Monimuotoisessa työyhteisössä on tilaa kaikille. Siellä työskentelee rinnakkain:

Naisia ja miehiä

Eri-ikäisiä

Etniseltä taustaltaan erilaisia

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia

Osatyökykyisiä ja vammaisia henkilöitä

Yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikilla yksilöillä on mahdollisuus osallistua kykyjensä mukaan mielekkääseen työhön. Toisinaan tämä vaatii hieman toimenpiteitä - kuten panostusta selkokieliseen perehdyttämiseen tai akustiikan parantamista huonokuuloisten huomioimiseksi. Näistä toimenpiteistä hyötyvät usein oman organisaation lisäksi asiakkaat ja muut sidosryhmät.

Uudenlaista johtamisajattelua tarvitaan, sillä työyhteisöt ovat yhä useammin monimuotoisia. Monimuotoisuuden huomiointi viittaa siihen, että monenlaiset ihmiset mahtuvat työskentelemään samassa työyhteisössä, sen kaikilla organisaatiotasoilla.

Monimuotoisuuden johtaminen ja sitä tukeva organisaatiokulttuuri sisältävät enemmän kuin henkilöstöpolitiikan käytännöt. Vastuullisesti toimiva työpaikka tunnistaa hyödynnettäväksi kilpailueduksi myös oman asiakaskuntansa ja sidosryhmiensä monimuotoisuuden.

Tuloksellinen johtaminen -

monimuotoisuutta henkilöstöstä asiakkaisiin

Esimies- ja alaistaidot

Hyvän esimiehen ominaisuuksia:

Kuuntelee ja on läsnä

Jakaa tietoa selkeästi

Kannustaa ja antaa palautetta

Tuntee työn tavoitteet, on suunnitelmallinen ja ennakoi

Tarttuu rohkeasti ongelmiin

Arvostaa ja rakentaa luottamusta

Hyvä esimies on organisaation tuloksenteon kannalta keskeinen henkilö. Hän johtaa työtä, ei sen tekemistä. Esimies on onnistunut työssään, kun jokainen tiimin jäsen tietää, mikä on hänen roolinsa ja mitä häneltä odotetaan. Kunnioitus ei tule uudelle esimiehelle huomenlahjana, vaan se on ansaittava.

Hyväksi esimieheksi opitaan useimmiten käytännön esimiestyötä tekemällä. Viestintätaidoissa, tunneälyssä ja valmentavassa työotteessa voi oppia koko ajan paremmaksi. Lähiesimiehet ovat usein vuorovaikutustaitojen mestareita ja heihin kohdistuu paljon odotuksia. Siksi heitä on tuettava osaamisessa ja jaksamisessa. Monella isommalla työpaikalla järjestetäänkin erilaisia esimiesfoorumeita, joissa vertaistuki ja ammatillisen osaamisen kehittäminen yhdistyvät.

Hyvällä johtajuudella ja monipuolisilla alaistaidoilla luodaan edellytykset toimivalle työyhteisölle. Alaistaidoilla tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että toimitaan hyvässä yhteistyössä sekä esimiesten että työtovereiden kanssa ja kiinnitetään huomiota hyvään käytökseen. Alainen ymmärtää ottaa vastuuta työtehtävistään ja ymmärtää sen liittymisen osaksi koko työyhteisön tehtävää ja sen onnistumista. Esimies voi ylläpitää työntekijöiden alaistaitoja selkeyttämällä työtehtäviä, toimenkuvia, työn tavoitteita sekä antamalla palautetta tehtävien suorittamisesta.

Työyhteisön ilmapiiristä huolehtiminen on

jokaisen työntekijän vastuulla

Artikkelin lähde: www.tem.fi/tyoelama

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика