Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3 ( 65 ) 2011
Suomessa kaikki tuntevat Keskon kauppaliikkeen. Myös meidän projektimme, joka auttaa Keski-Suomen venäjänkielisten maahanmuuttajien työllistymisessä, päätti järjestää omille asiakkailleen ja Mosaiikki ry:n työntekijöille tutustumiskäynnin tähän liikeyritykseen. Keskon Jyväskylän toimisto sijaitsee Seppälän alueella sijaitsevan Citymarketin rakennuksen päässä. Meitä odotti lämmin vastaanotto: tarjolla oli kahvia, voileipiä ja keksejä. Aluetiedottajana toimiva Anne Pirinen näytti meille toimiston ja kutsui kokoushuoneeseen.
Anne kertoi meille yrityksen perustamisen historiasta ja sen nykypäivästä. Saimme kuulla, että Kesko on perustettu vuonna 1940 yhdistämällä neljä alueellista tukkukauppaa, jotka sijaitsivat eri puolilla Suomea.
Nykyään Kesko on johtava kaupan alan palvelujen tuottaja, ja yritys menestyy pörssissä. Sillä on noin 2000 kauppaa, joissa myydään erilaisia kulutustavaroita, elintarvikkeita ja koneita ja laitteita. Kauppaliikkeitä on Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Eestissä, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä ja Valkovenäjällä. Keskon ja K-ryhmän kauppaketjun palveluksessa on noin 45 000 työntekijää; K-ryhmään kuuluvat Citymarket, Anttila, Kodin Ykkönen, Asko, Sotka, Musta Pörssi, Konebox, K-rauta, VV-Auto jne. Kuitenkin yritys kasvaa ja kehittyy edelleen, myös ulkomailla. Keski-Suomessa Keskon palveluksessa on noin 1300 henkilöä, joista suurin osa työskentelee elintarvike- ja kulutustavarakaupan parissa K-ryhmän kaupoissa. Tällä hetkellä Suomessa on 70 K-Citymarket-tavarataloa, ja tämän vuoden keväällä on suunnitteilla 71. tavaratalon avaaminen Jyväskylän Palokkaan.
Meidän ryhmäämme kiinnosti etenkin Pirkka-tuotteisiin liittyvä informaatio; Pirkka on hyvin tunnettu ja kuluttajien suosima elintarvikebrändi. Kävi ilmi, että monet läsnä olleista suosivat tämän brändin tuotteita ja valmistavat kotona ruokaa tarjottujen reseptien perusteella. Anne korosti, että Pirkka-tuotteet ovat todella hyvälaatuisia, mutta eivät aina halpoja. Kuitenkin kun niitä verrataan muihin samanlaatuisia elintarvikkeita myyviin liikkeisiin, niin Keskon hintapolitiikka lisää niiden saatavuutta.
Saimme myös tietää, että konsernissa on koekeittiö ja koelaboratorio. Keittiö perustettiin noin 50 vuotta sitten, kun kauppojen omistajien vaimot järjestivät esittelytilaisuuksia erilaisine tarjoiluineen. Samalla he jakoivat omia reseptejään, joiden mukaan voitiin valmistaa erilaisia ruokia kauppaketjun tarjoamista tuotteista, ja he kehittivät myös uusia reseptejä.
Koelaboratoriossa tehdään laatutestejä elintarvikkeille, jotka tulevat Keskon vähittäiskauppoihin ja kehitetään uusia tapoja käsitellä elintarvikkeita, jotta niiden makuominaisuudet paranisivat ja ravintoarvo säilyisi pitkäaikaisen varastoinnin aikana.
Luonnollisesti tapaamisen osanottajia kiinnosti eniten se, miten venäjänkieliset maahanmuuttajat voisivat työllistyä yhtiön kauppaliikkeisiin. Anne Pirinen kertoi, että Savon alueella on paljon kysyntää venäjää puhuvista kaupan alan työntekijöistä. Siellä on jopa työnantajien välistä kilpailua sellaisten työntekijöiden löytämiseksi. Sen huomasi erityisen hyvin Kuopiossa syksyllä 2010 pidetyillä NEXT-työllisyysmessuilla, jossa työnantajat etsivät työntekijöitä joulusesongin ajaksi. Sen vuoksi Anne neuvoi käymään senkaltaisilla messuilla ja ottamaan mukaan valmiin työhakemuksen ja CV:n. Keskon kauppaliikkeissä tärkein kriteeri työhönotossa on työntekijän valmius hyvään asiakaspalveluun. Se edellyttää hyvää suomen kielen taitoa, sillä se on tärkein asiakaspalvelukieli. Englannin, venäjän tai ruotsin kielen taito on myös suuri plussa työnhakijalle. Valitun alan erityiskoulutus tai työkokemus on myös tervetullutta. Useissa työtehtävissä tarvitaan myös tietokoneosaamista. Kesko kehittää erilaisia konsepteja ja sen vuoksi työntekijät, jotka pyrkivät tuntemaan asiakkaansa ja heidän tarpeensa ja osaavat tarjota asiakkaille heidän tarvitsemiaan tavaroita, ovat aina tarpeen.
Osanottajat esittivät paljon työllistymiseen liittyviä kysymyksiä. Anne Pirinen neuvoi aloittamaan siitä, että täyttää yrityksen verkkosivulla osoitteessa www.kesko.fi/fi/Tyopaikat/Avoimet-tyopaikat olevan avoimen hakemuksen. Siellä voi myös katsoa avoimia työpaikkoja. Samalla tulee pitää mielessä, että hakemuksia tulee valtavan paljon; joinakin päivinä niitä tulee jopa sata. Sen vuoksi hakemuksen laatimisessa tulee olla persoonallinen ote, ja se kannattaa laatia niin, että hakemus erottuu yleisestä massasta. Yleensäkin tulee olla aktiivinen, eikä kannata luottaa pelkkään hakemukseen. Ehkä kannattaa pyrkiä henkilökohtaiseen kontaktiin mahdollisen työnantajan kanssa ja etsiä työharjoittelupaikka Keskon kauppaverkostosta, jotta voi näyttää työnantajalle omaa osaamistaan työssä.
Keskustelun edetessä Julia Pekkarinen kertoi, miten hän oli päässyt kauppaan töihin. Hän löysi työharjoittelupaikan SIWAsta sen ansiosta, että kierteli itse eri kaupoissa kysellen työllistymismahdollisuuksista. Ennen Suomeen muuttoa hänellä ei ollut kaupan alan työkokemusta. Kaupassa häneen suhtauduttiin ymmärtäväisesti ja Julia oppi nopeasti itselleen uuden ammatin, johon sisältyi myös kassatyöskentelyä. Työharjoittelun jälkeen hänen kanssaan tehtiin työsopimus yhdeksi vuodeksi. Henkilökohtaiset kontaktit tuottavat usein parhaimpia tuloksia, sen vuoksi pitää olla rohkeampi ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja.
Anne Pirinen kertoi, että Keskon vuosikokouksessa ilmoitettiin päätöksestä avata vuosina 2012-2013 Venäjälle neljä suurta tavarataloa: kaksi Moskovaan ja kaksi Pietariin. On suunniteltu, että vuosina 2011-2015 kauppaverkoston kehittämiseen Venäjällä investoidaan noin 500 miljoonaa euroa. Yritys on toiminut Venäjän markkinoilla jo vuodesta 1996 lähtien. Tällä hetkellä Venäjällä toimii kaksitoista K-rautakauppaa.
Mosaiikki ry:n venäjänkielisten maahanmuuttajien työllistymisessä avustavan projektin koordinaattori Valeri Doultsev kysyi, voivatko Suomessa vakituisesti asuvat maahanmuuttajat työllistyä Keskon liikeverkoston kauppoihin Venäjällä. Anne Pirinen selitti, että näihin kauppoihin otetaan pääasiassa sellaisia työntekijöitä, jotka asuvat pysyvästi kyseisellä alueella, sillä se pienentää työnantajan kustannuksia. Näiden kauppojen johtajat ovat pääasiassa Suomen kansalaisia. Sen vuoksi henkilökunnan valinnassa kiinnitetään erityisesti huomiota ammattitaidon lisäksi myös suomen tai englannin kielen osaamiseen (johdon kanssa keskusteltaessa kielenä on englanti).
Nuori yrittäjä Maria Kuusinen esitti kysymyksen mahdollisuuksista tehdä yhteistyötä tuotteiden myymiseksi. Häntä kiinnosti se, miten tavarantoimittajien kanssa tehdään sopimuksia ja mitä siihen vaaditaan, sekä yhteystiedot tuonkaltaisia asioita varten. Perusteelliset tiedot sekä vastauksia myös muihin kysymyksiin voi löytää verkkosivulta www.kesko.fi , jossa tiedot on esitetty myös venäjän kielellä.
Lopuksi haluamme kiittää mielenkiintoisesta tapaamisesta Keskon edustaja Anne Piristä ja tilaisuuden järjestänyttä Keski-Suomen venäjänkielisten maahanmuuttajien työllistymisessä avustavaa projektia. Jatkossa projekti suunnittelee muita tapaamisia ja kontakteja potentiaalisten työnantajien kanssa.
Jos te etsitte työtä tai työharjoittelupaikkaa ja haluatte apua CV:n laatimisessa tai keskustelussa työnantajan kanssa, tulkaa käymään toimistollamme osoitteessa Asemakatu 6, Nikolainkulma, käynti asemakadun puolelta, 2. krs, huone № 111 tai soittakaa numeroon 045 138 6025. Toimisto on auki arkisin klo 10.00-15.30.
Teksti ja kuvat: Natalia Savela