2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8-9 (61-62)


№ 7 (60)


№ 6 (59)


№ 4-5 (57-58)


№ 3 (56)


№ 2 (55)


№ 1 (54)

№ 8-9 ( 61-62 ) 2010

Kännykän käyttöetiketti

Kännykät soivat nykyään lähes kaikkialla. Vaikka kännyköistä onkin tullut kulutustavaraa ja niitä on jo lähes kaikilla suomalaisilla, on kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat (ainakin välillä) välttyä niiden pirinältä. Kännyköiden käyttäminen ei myöskään ole suositeltavaa kaikissa paikoissa ja tilanteissa. Matkapuhelinterrorismin vuoksi olisi tarvetta jonkinlaiselle toimivalle kännyköiden käyttöetiketille.

Ensinnäkin olisi hyvä muistaa, että puhelinta ei tule käyttää, jos se häiritsee muita ihmisiä. Kaikissa uusissa kännyköissä on ominaisuutena äänetön tai vaimea hälytys, soittajan numeron näyttö, tekstiviestien vastaanottomahdollisuus sekä mahdollisuus vastaajapalveluun. Niitä on hyvä käyttää aina tarpeen vaatiessa.

Puhelimet on ehdottomasti pidettävä kiinni juhlallisissa ja hiljaisuutta vaativissa tilaisuuksissa. Tällaisia ovat hautajaiset, kastetilaisuudet, häät, kirkonmenot ja muut vastaavat. Yleisissä kulkuneuvoissa, kuten esimerkiksi bussissa ja junassa, joutuu usein kuuntelemaan ihmisten yksityisasioita heidän puhuessaan niistä kovalla äänellä puhelimiinsa. Junassa puhelinkeskustelun voi käydä eteisessä, ja bussissakin asiansa voi yrittää sanoa lyhyesti ja suhteellisen vaimealla äänellä; tekniikan kehittyminen on tehnyt huutamisen tarpeettomaksi.

Kaikista tärkeintä on pitää matkapuhelin suljettuna sairaaloissa. Tämä johtuu siitä, että puhelimen lähettämä säteily voi häiritä herkkiä laitteita. Sairaaloiden ovissa on useimmiten merkintä, joissa muistutetaan kännykän sulkemisesta. Puhelimen päälle unohtaminen voi koitua kohtalokkaaksi jollekin potilaalle. Lentokoneessa matkapuhelimien lähettämät signaalit häiritsevät koneen toimintaa ja aiheuttavat ongelmia maassa oleville asemille, kun signaali lähtee useammalle maa-asemalle yhden sijasta.

Kadulla puhelinkeskusteluun uppoutunut henkilö ei välttämättä pysty seuraamaan muuta liikennettä. Autolla ajaminen ei suju vaivatta, jos vain toinen käsi on vapaana ohjaukseen. Tähän on eräänä ratkaisuna handsfree-laitteet. Suositeltavaa olisi pysäyttää auto puhelun ajaksi.

Kokouksen häiritseminen puhelun vuoksi osoittaa yliolkaista suhtautumista tilaisuuteen. Puheenjohtajan tulisi muistuttaa jo kokouksen alussa kännyköiden sulkemisesta. Erittäin tärkeää puhelua odottavan henkilön tulee pyytää lupa muilta kokoukseen osallistujilta sen vastaanottamiseen. Muuten tulee käyttää tekniikan mahdollisuuksia toisia häiritsemättömään viestintään ja hoitaa puhelunsa tauoilla.

Luennoilla ja seminaareissa puhelin ei luonnollisestikaan saisi piristä. Luennoitsijan kanssa ei saa ruveta puhumaan kilpaa, ja kuiskailukin häiritsee lähellä istuvia. Sama koskee konsertteja: niihin tullaan kuuntelemaan musiikkia, mutta se ei tarkoita Säkkijärven polkan matkapuhelinversiota. Elokuvissakin ihmiset haluavat keskittyä elokuvaan, josta ovat maksaneet, eivätkä halua lisäohjelmaa toisten puheluista.

Tekstin toimitus: Pirjo Sutinen

Lähde: www.edu.joensuu.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика