Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 2 ( 55 ) 2010
Ahti Ruoppila, aluejohtaja SAK
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK on ammattijärjestöistä vanhin. Se on valvonut suomalaisten palkansaajien etuja jo yli sadan vuoden ajan, vuodesta 1907.
Nyt SAK on yli miljoonan suomalaisen ja 21 ammattiliiton keskusjärjestö. Se on Suomen suurin etujärjestö, mutta samalla myös kansalaisjärjestö, joka tarjoaa palkansaajille vaikutusväylän työelämään ja yhteiskuntaan. SAK:n toiminnan perustana ovat tasa-arvo, demokratia ja solidaarisuus.
SAK:ta voidaan pitää myös maahanmuuttajien suurimpana järjestönä Suomessa. Yli 11 000 työelämässä olevaa maahanmuuttajaa on järjestäytynyt SAK:laisiin ammattiliittoihin. Eniten heitä on Metallityöväen liitossa, Palvelualojen ammattiliitossa PAMissa, Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa JHL:ssä ja Elintarviketyöläisten liitossa SEL:ssä. Muusikkojen liitossa on suhteellisesti eniten maahanmuuttajajäseniä.
Monikulttuurisen yhteiskunnan arvoja ovat: erilaisuuden hyväksyminen, yhdenvertaisuus, suvaitsevaisuus, tasa-arvoisuus, oikeudenmukaisuus. Nämä ovat SAK:n toiminnassa arkipäivää, eivät vain juhlapuheiden korulauseita. Suomessa on tällä hetkellä valitettavan korkea työttömyys, mutta talous- ja työllisyystilanne paranee loppuvuodesta. Lähivuosina suomalaisista työntekijöistä siirtyy suuri joukko ansaitulle eläkkeelle ja pois työelämästä. Tarvitsemme lisää työntekijöitä, myös työperäistä maahanmuuttoa. Vain näin voivat maassamme säilyä korkealaatuiset ja pääsääntöisesti maksuttomat peruspalvelut: koulutus, terveydenhoito, vanhusten hoito ja muut meille kaikille tärkeät palvelut.
Työ on parasta sosiaaliturvaa, ja työtä pitäisi olla tarjolla kaikille halukkaille. SAK edesauttaa työpaikkojen luomista omilla toimillaan yhdessä muiden työmarkkinajärjestöjen ja yrittäjien sekä valtion ja kuntien kanssa.
Suomalainen ammattiyhdistysliike on kansainvälisestä näkökulmasta poikkeuksellisen vahva. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja sen monet maailmanlaajuista huomiota saaneet saavutukset ovat syntyneet monipuolisen yhteistyön kautta. Ammattiliitot, työnantajajärjestöt ja valtiovalta ovat kolmikantaisesti sopimalla kehittäneet mm. koulutus-, sairausvakuutus- ja eläkejärjestelmiä. Vuosilomat, äitiyslomat, lapsilisät ja työttömyysturva ovat nekin ammattiyhdistysliikkeen ja erityisesti SAK:n saavutuksia.
Suomalaiselle työelämälle on ominaista korkea järjestäytymisaste oman ammattialan liittoon. Ammattiliiton jäsenenä saat apua työelämän arkeen kuuluvissa kysymyksissä, asiantuntijoiden neuvoja, oikeusapua ja koulutusta. Lisäksi liitot ja ammattiosastot järjestävät jäsenilleen erilaisia kulttuuri- ja liikuntatapahtumia ja muita yhteisöllisiä tapahtumia. Edut vaihtelevat liitoittain. Ammattiliiton jäsenyys antaa sinulle mahdollisuuden ajaa omia etujasi mm. työpaikkojen luottamusmiesten välityksellä. Työsuhteesi turvallisuus on ammattiyhdistysliikkeelle tärkeää.
Lisätietoja löytyy www.sak.fi –sivuilta, jossa on hieman materiaalia myös muilla kielillä, esimerkiksi venäjäksi. Myös www.liitot.fi –sivustolla on tietoa ammattiliitoista.
Lämpimät terveiset kaikille Mosaiikki-lehden lukijoille.
Jos Sinulla on työelämään tai ammattiyhdistysliikkeeseen liittyviä kysymyksiä, voit toimittaa niitä Mosaiikki-lehden toimitukseen ja vastaamme niihin seuraavissa numeroissa.
Yhteistyöterveisin
Ahti Ruoppila
ahti.ruoppila@sak.fi