Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3 ( 36 ) 2008
Marika Lehkonen
Jyväskylän kaupunki alkaa myöntämään sosiaalista luottoa. Pienituloiset ja vähävaraiset jyväskyläläiset voivat hakea lainaa maaliskuusta alkaen.
Sosiaalinen luotto on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta luottoa esimerkiksi vakuuksien puuttumisen tai luottohäiriömerkinnän vuoksi.
Luotolla voidaan maksaa rästiintyneet maksut ja katkaista ulosotto. Laina auttaa myös kuntoutumisessa ja saattaa edistää työllistymistä ja turvata vakituista asumista.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan Raimo Sopon (kesk.) mukaan nyt Jyväskylässä alkavasta kokeilusta on hyviä kokemuksia muualta.
– Tämä tarjoaa uusia mahdollisuuksia auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia uuteen alkuun.
Sosiaaliset luotot rahoitetaan kaupungin perustamasta rahastosta. Alkupääomaa on varattu vuoden 2008 talousarviossa 230 000 euroa. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti sosiaalisen luototuksen periaatteista eilen. Kaupunginvaltuusto hyväksyy rahaston säännöt, ja sitä hallinnoi talouspalvelukeskus.
Pienin lyhennys 20 euroa kuussa
Sosiaalisen luoton myöntäminen edellyttää, että luoton saaja kykenee maksamaan luoton kuukausittaiset lyhennykset ja korot. Tulolähteitä voivat olla työtulot tai eläke.
Siten sosiaalinen luotto on pankkilainaan verrattava luotto takaisinmaksuehtoineen.
Luoton vähimmäismäärä on 500 euroa ja enimmäismäärä 10 000 euroa. Lainan takaisinmaksuaika on enintään viisi vuotta, ja pienin kuukausierä on 20 euroa. Luotto ei vaikuta mahdollisuuteen saada toimeentulotukea.
Pääsääntöisesti sosiaalista luottoa ei myönnetä päätoimiselle opiskelijalle. Luottoa ei myöskään myönnetä yritystoimintaan tai henkilölle, jolla on voimassaoleva yksityishenkilön velkajärjestelyn maksuohjelma.
Luottoa voi hakea kuntouttavan sosiaalityön ja perusturvan palveluyksiköstä 3. maaliskuuta alkaen. Luottohakemuksia ja sosiaalisen luototuksen esitteitä saa kaikilta sosiaaliasemilta ja kaupungin Internet-sivuilta maaliskuussa.
Sosiaalisen luototuksen aloittamisen valmistelu kesti pitkään. Valtuustoaloitteen asiasta teki Jaana Haapasalo (sit.) ja sitä käsiteltiin perusteellisesti jо viime keväänä. Ongelmana oli rahoituksen löytyminen, toisaalta luototuksen arvioitiin mahdollisesti vähentävän esimerkiksi toimeentulotuen menoja.
Lähde: Keskisuomalainen, 25.1.2008.
Julkaistaan toimituksen luvalla.