2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (43)


№ 9 (42)


№ 8 (41)


№ 7 (40)


№ 6 (39)


№ 5 (38)


№ 4 (37)


№ 3 (36)


№ 2 (35)


№ 1 (34)

№ 3 ( 36 ) 2008

Kohti uutta Jyväskylää

Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan yhdistyminen on lähempänä kuin koskaan. Kunnan- ja kaupunginhallitukset päättivät 28.1 esittää Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan lakkauttamista sekä uuden kunnan perustamista.

Molempien kuntien valtuustot päättävät asiasta 18.2. Maalaiskunnan valtuusto päätti lisäksi 28.1, että kuntien yhdistymisestä ei järjestetä kansanäänestystä.

- Kuntarajat ovat olleet hämmästyttävän pysyvät, vaikka ihmisten päivittäinen elämänpiiri on laajentunut. Ei vastaa enää nykypäivän tilannetta, että raja menee kerrostalojen välissä, Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Henna Virkkunen (kok) sanoo.

Aiemmin on jo päätetty, että 5 000 asukkaan Korpilahti liittyy Jyväskylään. Mikäli 85 000 asukkaan kaupunki ja 35 000 asukkaan maalaiskunta yhdistyvät saman tien, tulee uuden kunnan asukasluvuksi yli 125 000.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veljo Koskinen (sd) pitää kaupunkiseudun uutta muotoa merkittävänä asiana. Liitoksen myötä uusi Jyväskylä nousee isojen kaupunkien luokkaan, Lahden ja Kuopion ohi Suomen seitsemänneksi suurimmaksi kunnaksi.

- Yhdessä ja isompana myös pärjätään paremmin. Palveluja on jatkossa yhtä lähellä kuin ennenkin, mutta ne voidaan tuottaa rakenteellisesti tehokkaammin. Synergiaa löytyy Jyväskylän keskustasta Vaajakosken suuntaan ja pohjoiseen Mannilaan ja Palokan suuntaan, Koskinen pohtii.

Virkkunen korostaa, että liitoksella haetaan hyötyä koko alueelle: verotulot saadaan yhteiseen pottiin ja ennen muuta maankäytön suunnittelu talouden ja ympäristön kannalta kestävälle pohjalle.

- Erillään olevat kunnat kilpailevat kuitenkin asukkaista, työpaikoista ja veroeuroista. Palveluiden kannalta reuna-alueilla asuville löytyy helpommin päivähoitoon ja koulukäyntiin liittyviä palveluita, Virkkunen arvioi.

Kaupunginhallituksen jäsen Pirkko Selin (kesk) muistuttaa, että yhdistymisessä on kyse pitkän tähtäimen kehitysprosessista, jossa pikavoittoja ei ole tulossa.

- Terve kuntatalous on paras takuumies palveluille ja liitoksella varmistetaan pitkän aikavälin palveluiden kehittyminen järkevästi. Kun suuret ikäluokat ovat ikääntymässä, on veroja maksamassa pienempi porukka eikä voida enää mennä nykymallilla, Selin toteaa.

Nimeksi Jyväskylä

Käytännössä liitos toteutuisi sitten, että molemmat kunnat lakkautettaisiin 31.12.2008 ja 1.1.2009 perustettaisiin uusi kunta. Sen nimeksi tulisi Jyväskylä ja vaakunaksi nykyisen Jyväskylän vaakuna.

Mikäli uusi kunta syntyy, valitaan jo 26.10 uusi valtuusto maalaiskunnan, kaupungin ja Korpilahden alueiden ehdokkaista. Jäseniä siihen tulisi 75.
Kaupunginjohtajaksi tulisi Markku Andersson ja apulaiskaupunginjohtajaksi Arto Lepistö.

Muiden johtavien viranhaltijoiden asemasta päätettäisiin maaliskuun loppuun mennessä. Mallina on palvelusektoreittain toteuttava apulaiskaupunginjohtajajärjestelmä.

Lähivuosien suuntaa viitoittaa vuoden 2011 loppuun saakka voimassa oleva hallinnon ja palveluiden järjestämissopimus. Sen lisäksi pidetään kiinni Korpilahden ja Jyväskylän aiemmin tekemästä kuntaliitossopimuksesta.

- Kaikki mitä on tähän mennessä sovittu, on kirjattu näihin sopimuksiin, Veijo Koskinen sanoo.

Mikäli valtuustot esittävät kuntajaon muuttamista, asetetaan helmikuussa uuden kunnan valmistelua varten ohjausryhmä ja työvaliokunta. Lukuisia linjauksia jäisi myös syksyllä valittavan uuden kunnanvaltuuston päätettäväksi.

Liitoksen toteutuminen edellyttää, että myös Korpilahden valtuusto hyväksyy yhdistymisen ja siihen liittyvän hallinnon ja palveluiden järjestämissopimuksen. Varsinaisen päätöksen tekee valtioneuvosto.

Selvitysmies esitti uutta kuntaa

Kaupungin ja maalaiskunnan yhdistämistä päätyi selvityksessään esittämään sisäministeriön kuntajakoselvit-täjä Jarmo Asikainen.

- Tulevien kehittämistarpeiden näkökulmasta kuntien yhdistäminen mahdollistaisi henkistenkin voimavarojen suuntaamisen liitoskeskusteluista yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen, Asikainen totesi esityksessään.

Selvitysmiehen mukaan seudun työssäkäyntialue on vuosikymmenten kuluessa yhä enemmän toiminnallisesti tiivistynyt ja kuntien välinen riippuvuus samalla lisääntynyt.

Lähipalvelut taataan

Järjestämissopimuksen mukaan kuntalaisille taataan toistuvasti käytettävien lähipalvelujen saatavuus sekä kattava ja toimiva palveluverkosto. Nykyiset lähipalvelut järjestetään pääosin, mutta huomioon otetaan myös muutokset palvelujen kysynnässä, palvelujen tarjonnan uudet mahdollisuudet sekä tuottavuuden kehittämisen vaateet.

Lähde: Jyväskylä, numero 1-2.2.2008
Julkaistaan toimituksen luvalla.

Toimitukselta: Mosaiikin seuraavassa numerossa julkaistaan tuoretta tietoa siitä, miten asiat uudessa kunnassa etenevät.

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика