Suomessa asuvien Myanmarin eri kansallisuuksien Vesifestivaali

Suomessa asuvat Myanmarin eri kansallisuudet viettivät Uuden Vuoden Vesifestivaalia, mikä on kaikkein erikoisin juhla ottaen huomioon muut uskonnolliset  juhlat. Festivaali pidettiin huhtikuun 13 päivänä.

Juhlallisuuksien  tarkoitus

Meidän, Myanmarin eri ryhmien, tulisi viettää juhlaa silloin, kun on kulttuurijuhlien aika, jotta Myanmarin eri kansallisuudet asuessaan kaukana isänmaastaan muistaisivat Myanmarilaisen kulttuurin ja uskonnolliset tapansa ja opettaisivat nuoret lapsensa tuntemaan Myanmarin eri kansallisten ryhmien kulttuuria, kun he asuvat kaukaisessa maassa.

Kulttuurijuhlien joukossa Thingyan on kaikkein kiinnostavin Uuden Vuoden juhla. Burma kansa viettää Uuden Vuoden juhlaa, jotta tuleva sukupolvi tuntisi ja ymmärtäisi festivaalin perinteet.

Thingyan -festivaali on sekä kulttuuri- että Uuden Vuoden juhla. Sinä aikana burmalaisen kulttuurin ja burmalaisten uskomusten mukaisesti heidän on pestävä pois menneen vuoden lika Thingyan -vedellä. Siksi ihmiset heittävät vettä toistensa päälle. Koska Suomen ilmasto on kylmä, Burman kansallisuusryhmät viettäessään Thingyan juhla eivät voineet heittää vettä toistensa päälle.

Thingyan-festivaalin ohjelma

Vesifestivaali vietettiin Jyväskylässä ja järjestelyistä vastasi Kaikkien Burmalaisten Kansallisuuksien Sosiaalinen Yhdistys, JKL  (All Burmese Nationalities Social Association) (ABNSA). Juhlapaikkana oli Huhtasuon kirkko. Vieraiden enemmistö oli Vantaalta ja Kemistä. Paikalla oli yli 100 burmalaista, jotka osallistuivat ja tulivat nauttimaan Thingyan -juhlasta. Tänä vuonna oli ensimmäinen kerta, kun Jyväskylässä vietettiin tätä suurta Thingyan -kulttuurifestivaalia. Tässä juhlassa kerrottiin Thingyan -festivaalin lyhyt historia lapsille ja burmalaisen Buddhismin uskomukset selostettiin kuvaesityksin. Tämän jälkeen esitettiin perinteisiä Thingyan -tansseja. Vieraille tarjottiin perinteisiä burmalaisia ruokia.  Juhlallisuudet kestivät aamusta klo 11:00 iltapäivään klo 15:00.

Thingyanin erot Suomessa ja Myanmarissa

Myanmarissa, joka on meidän oma maamme, perinteisessä uskonnollisessa Uuden Vuoden juhlassa perheet, kylät ja kunnat yhtyvät ja antavat lahjoituksia luostarien Buddhalaisille munkeille ja antavat poikansa luostarien noviiseiksi. Jokainen kylä, kortteli ja kunta pystyttävät koristeellisia väliaikaisrakennelmia ja lahjoittavat ilmaista ruokaa. Jokaisessa kunnan korttelissa on lavoja, jotta ihmiset voivat heittää vettä toistensa päälle, kilpailla laulujen ja tanssien esittämisessä ja autojen koristelemisessa. Jokaisena vuonna Thingyanin viimeisenä päivänä jokaisessa korttelissa ja jokaisella alueella ihmiset juhlivat antamalla lahjoja vanhemmille ihmisille. Vanhusten tukat pestään, heidät kylvetetään ja heidän sormiensa ja varpaittensa kynnet leikataan. Vanhuksille myös lahjoitetaan vaatteita ja ruokaa.

Vanhat ihmiset vierailevat luostareissa paastotakseen ja suorittaakseen luostarille hyviä tekoja koko Thingyan juhlien aikana. Ihmiset myös nauttivat soittaessaan Doebatiksi kutsutuilla perinteisillä soittimilla ryhmissä ja laulaessaan iskulauseita hallituksen pilkaksi.

Nykyään Myanmarin ihmiset eivät enää voi tätä tehdä. Myanmarin ihmiset eivät voi juhlia Uuden Vuoden festivaalia niin kuin ennen vanhaan.

Suomessa vietetyssä Thingyanissa ei voitu tehdä yllä mainittuja hyviä tekoja. Mutta me teimme, mitä pystyimme, täällä vallitsevien olosuhteiden puitteissa. Ei ole mahdollista heittää vettä toistensa päälle eikä ole mahdollista vierailla luostareissa eikä ole mahdollista tehdä lapsista noviiseja. Mutta me voimme juhlia antamalla lahjoja vanhemmille ihmisille ja voimme tehdä burmalaista ruokaa vieraillemme.

Jokainen burmalainen kaipaa kotimaatansa Uuden Vuoden juhlien aikaan. Vaikka emme voineet juhlia samalla tavalla kuin kotimaassamme, teimme parhaamme niin kuin täällä voimme.

Me saatoimme valmistaa ja tarjoilla ruokaa, me voimme esittää tansseja ja laulaa ja esittää perinteisiä laulujamme ja voimme laulaa iskulauseita ja pilkata sotilashallintoa. Suomessa asuvat kansalliset ryhmät pukivat lapsensa heidän perinteisiin vaatteisiinsa juhlia varten ja tämä oli vieraillemme mitä kiinnostavinta.

Edellä mainitun takia Uuden Vuoden festivaali Thingyan on hyvin tärkeä ja kunnioitettava festivaali niin Burmalaiselle Buddhistiselle kansalle kuin myös seuraavan sukupolven lapsille.

Teksti Ko Lin; Käännös: Keski-Suomen tulkkikeskus

Tulostusversio