Nawroz

Vuoden ensimmäistä päivää aina juhlitaan. Juhlan alkuperä on monen tuhannen vuoden takaa. Tätä juhlaa pidetään erityisenä Afganistanissa ja ihmiset ovat iloisia ja pukevat uusia vaatteita. He varsinkin lähtevät iloisesti niityille kävelemään vanhempiensa kanssa. Ihmiset lähtevät puutarhoihin piknikille. Afganistanilaiset lähtevät toivottamaan hyvää uutta vuotta kun käyvät kyläilemässä. Tarjotaan monenlaisia hedelmiä, juomia ja herkullisia ruokia. Pöytäliinalle laitetaan seitsemän erilaista ruokaa ja hedelmiä H-kirjaimen mukaan (käänt.huom. darinkielinen H): tyrnimarja, etikka, ruoho, mämmi, valkosipuli, omena, pinaatti. Monenlaiset kuivat hedelmät esim. rusina, tyrnimarja,  kuivattu aprikoosi, jossa on siemen tai jossa ei ole siementä, laitetaan samaan isoon astiaan, jossa on vettä, monta päivää ennen nawrozta ja sitä viedään sukulaisten ja ystävien luokse. Tämä juoma on hyvänmakuinen. Yöllä  ennen nawruzta paistetaan keksejä, kalaa, tehdään soseta ja uhrataan valkoinen kukko ja toivotaan hyvää. Herneitä paistetaan ja jauhotaan. Sen ruoan nimi on kau’ut ja se laitetaan tietynlaisen liinan sisään, joka sidotaan kiinni. Liinan viereen laitetaan peili, kampa ja halvaa. Uskotaan, että Ali tulee käymään. Aamulla avataan liina ja ollaan iloisia, että Ali on käynyt ja maistanut ruokaa. Kaikki vieraat, jotka tulevat kylään, saavat myös maistaa kau’ utia ja halvaa.

Mazar-e Sharif kaupungissa uskotaan olevan Alin hauta. Ensimmäisenä nawrozin päivänä siellä pidetään suuret juhlat. Afganistanin naapurimaiden esim. Pakistanin ja Iranin ihmiset tulevat sinne ja juhlivat. Joka vuosi samaan aikaan monet ihmiset tulevat nawrozin takia. Juhlissa nostetaan lipputankoa jota kunnioitetaan. Jos lipputanko nousee hyvin, on tulossa hyvä vuosi, ja jos se nousee paikoilleen mutkitellen, on tulossa huono vuosi. Lipputanko nostetaan Alin haudan viereen. Uskotaan, että nawrozin aikana Alista tuli seuraaja. Kabulissa pidetään sama juhla pienempänä Sakhissa.

Tämä päivä on myös talonpoikien juhla. He aloittavat kylvämisen ja viljelevät miljoonia ja miljoonia siemeniä. Tänä päivänä maatalousministeri kannustaa talonpoikia. Talonpojat tuovat parhaat eläimensä ja parhaista parhain eläin palkitaan.

Tänä päivänä afganistanilaiset paistavat ruokia, jotka tuovat hyvää onnea kun muut syövät sitä, esim. riisipuuro, keltainen riisi, makea pulla, riisipulla, seitsemän ”S” juoma, valkoisen kukon liha, sabzi chalau (halva), kala, keksit, rusina, herne-mämmi ja tuoreet pähkinät. He tarjoavat tätä ruokaa, että koko perhe olisi terve ja hyväonninen.
Kun perhe tekee mämmiä, niin he ottavat vehnän siemeniä ja laittavat ne astiaan, johon kaatavat vettä sen verran, että siemenet ovat märkiä. Kun vehnä on kasvanut sen verran, että siinä on ituja, idut otetaan ja kiehautetaan isossa kattilassa.

Sekoitetaan ruokaa kattilassa ja koko ajan lisätään vähitellen jauhoja kunnes se on kovaa ja hyvämakuinen. Samaan aikaan soitetaan kehärumpua ja lauletaan. Aamulla kutsutaan kunnioitettu henkilö, joka avaa kannen. Mämmi jaetaan astioihin ja lähetetään sukulaisille ja ystäville tai jätetään kotiin ja kun tulee vieraita annetaan heille mämmiä.

Näin ollen nämä tavat ovat säilyneet vuosituhansienajan tähän päivään saakka ja näitä juhlitaan.

Gholam Abbas Qiam
Käännös: Ziaulhag Momeni ja Tahmineh Momen

Tulostusversio