Afganistanin itsenäisyyspäivä Jyväskylässä

Iltapäivällä 18. elokuuta Viitaniementiellä 1c Jyväskylän afganistanilaiset maahanmuuttajat juhlivat 89-vuotista itsenäisyyspäivää. Tampereeltakin tuli vieraita ja yhdessä iloitsimme ja juhlimme.

Jokaisella maalla on kansallinen ja muisteltava päivänsä, jota he kunnioittavat ja josta ovat ylpeitä. Tällaiset päivät ovat arvokkaita merkkejä kansoille. Sillä tämä päivä on muistutus niistä taisteluista, joihin isämme ja isoisämme osallistuivat. Siitä päivästä lähtien maastamme on tullut itsenäinen muiden maiden joukossa.

Iso-Britannia marssi Afganistaniin Intian ja muiden Aasian maiden valloituksen jälkeen. Tämä tapahtui vuonna 1830 ja kesti vuoteen 1919, eli noin 100 vuoden pituisena aikana Afganistan ei ollut ulkoisesti itsenäistynyt.  Näiden vuosien aikana vahva siirtomaavaltio Englanti oli parhaiten aseistautunut. Afganistan ei ollut yhtä hyvin aseistautunut ja siellä oli nälkävuosia mutta silti Afganistan pelastautui siirtomaaksi tulemisesta. Nämä kolme suurta sotaa Afganistanin ja Englannin välillä jäivät maailman historiaan.

Nuori kuningas Aman Ullan tultua valtaan vuonna 1919 kansa halusi vapautta ja nuori kuningas oli samaa mieltä. Kokonaista itsenäisyyttä haluten tartuttiin aseisiin ja lähdettiin taisteluun. Kovan sodan jälkeen, joka kesti monta viikkoa, Englanti tunnusti Afganistanin itsenäiseksi. Siitä päivästä lähtien Afganistanista tuli itsenäinen maa muiden maiden tapaan.

Siitä ajasta tähän aikaan on kulunut tasan 89 vuotta ja afganistanilaiset joka puolella maailmaa arvostavat tätä päivää.

Tämän tekstin luki juhlassa Ziaulhag Momeni. Tämän jälkeen Ariana -bändi soitti iloisia kansallisia lauluja. Herra Ehsan Faizi ja herra Masih Faizi ja muut bändin jäsenet saivat Jyväskylän afganistanilaisten yhdistyksen puheenjohtajalta Mehrabudin Hassasilta suuret kiitokset  ja heille annetiin kukkakimput,  jotka he ottivat vastaan kiitollisina.

Käännös: Ziaulhag Momeni, Tahmineh Momeni

Tulostusversio