Buddha-patsaat Afganistanissa

Bamian kaupungissa oli kaksi Buddha-patsasta. 11.3.2001 Buddha-patsaat tuhoutuivat talebanien käsissä. Patsaat oli rakennettu vuosina 500-600. Nämä patsaat sijaitsivat 231 km päässä Kabulista ja ne oli veistetty Hindu Kush -vuoriston sydämeen ja ne olivat 2 500 metrin korkeudessa. Toinen patsas oli 53 m ja toinen patsas oli 36 m korkea. Bamian kaupunki oli 200-luvulla yksi maailman suurimmista buddhismin keskuksista. Islamin tulon jälkeen patsaat vaurioituivat, mutta siihen aikaan ei ollut korjauksessa tarvittavia välineitä ja patsaat oli tehty kivestä. Valtaan päässeet kuninkaat, mm. Chankiz khan 1222, Aurang zip 1689 ja Abterahman khan 1892, yrittivät tuhota Buddha-patsaat.

Kun talebanit ilmoittivat tuhoavansa patsaat 26.2.2001, maailma reagoi vastaan. Islamilaiset, buddhistit, juutalaiset, kristityt, hindulaiset, sivistyneet ihmiset, arkeologit, taitelijat, tiedemiehet, poliitikot, Euroopan Unioni ja YK halusivat, etteivät talebanit tekisi niin pahaa tekoa, sillä patsaat ovat arvokkaita esineitä ja perintökalleuksia ihmisille. YK ja muut maailman maat yrittivät kaikkensa, ettei niitä tuhottaisi, mutta talebanit olivat tehneet päätöksensä. Jotkut ihmiset ajattelivat, että talebanit löysivät Buddha-patsaiden sisältä kalleuksia ja jotkut maat antoivat suuria rahamääriä talebaneille, etteivät he tuhoaisi Buddha-patsaita. Kahden päivän sisällä suurten räjähdysten jälkeen Buddha-patsaat romahtivat alas ja tuhoutuivat.

Bamianin toinen erikoisuus on se, että äskettäin japanilainen arkeologi on tutkinut kaksitoista luolaa noin viidestäkymmenestä luolasta ja löytänyt öljymaalauksia niiden seiniltä. Цljymaalaukset kuuluvat seitsemännelle ja kymmenennelle vuosisadalle, ja tutkimusten avulla on todistettu, että ensimmäisiä öljymaaluksia maalattiin täällä. Bamianin patsaiden ympärillä oleviin luoliin oli maalattu kuvia, jotka kertoivat sen aikaisten ihmisten elämästä. Maalauksia on tutkittu muun muassa infrapunamikroskoopilla. Tutkimusten mukaan niillä on 500 vuotta enemmän ikää kuin aiemmin vanhimpina pidetyillä Euroopan öljymaalauksilla.

Talebanit tuhosivat satojen taiteilijoiden työn ja ihmisten perinnön tomuksi. Bamianin Buddha-patsaiden tuhon jälkeen YK:n sotilaat ja afganistanilaiset tuhosivat talebanien valtion.

Käännös: Momeni Ziaulhag

Tulostusversio