Myanmarin Shan-osavaltiossa sijaitseva paikka nimeltä Kakku


Sijainti ja siellä elävät ihmiset

Kakku sijaitsee Myanmarin itäosassa Shan-osavaltiossa.   Sen etäisyys shan-osavaltion pääkaupungista Taungyistä on 25 km. Sieltä kestää ajaa Inle-järvelle 4 tuntia. Siellä asuu monenlaista väkeä, mutta enemmistönä ovat Pa-Ot.

Paikan historia lyhyesti

Historioitsijoiden mukaan Ihmiset ryhtyivät rakentamaan ja palvomaan Buddhan patsaita 12. vuosisadalla. He aloittivat rakentamisen ja Buddhan patsaiden palvomisen Kakkun alueella kuningas Alaung Sithun hallituskaudella. Joidenkin historioitsijoiden mielestä joitakin Buddhan patsaita oli olemassa paljon aikaisemmin kuin 12.

vuosisadalla. Kakkun alueen kaikkein hämmästyttävin seikka on, että Buddhan patsastemppeleitä on yli 2400 rakennettuna yhtenäiseksi ryhmäksi yli neliömailin suuruiselle alueelle. Suurimman pagodan korkeus on 40 metriä.

Jotkut historioitsijat ovat kirjoittaneet, että pagodoja on kahta eri tyyppiä. Ensimmäinen tyyppi muistuttaa pagodoja, joita rakennettiin 3. vuosisadalla kuningas Ahokan intialaisella hallituskaudella. Tyylissä on sekoitusta myös Shan-kansan taiteellisesta kulttuurista. Joitakin Kakku-alueen pagodojen nimiä ovat: Ahawk, Shwe Wet Gu, Kakku Dat Taw jne.

Toinen tyyli muistuttaa burmalaisten kuninkaiden Anawrathan ja Alaung Sithun rakennuttamia pagodoja Pagan-dynastian ajalta. Phaung Daw Saith-pagoda, joka rakennettiin alueen läntiselle puoliskolle, muistuttaa muodoltaan Paganiin rakennettuja pagodoja. Joidenkin historioitsijoiden mukaan tämä pagoda rakennettiin kuningas Alaung Sithun lautan ollessa ankkurissa tässä paikassa. Kukaan ulkomaailmasta ei tiennyt Buddha-kultin historiasta pitkään aikaan. On suositeltavaa vierailla alueella vain Pa-O oppaan opastamana.

Kakku-alueen juhlat

Kakku-alueen ihmiset juhlivat buddhalaisia juhlia Pa-O kansan traditioiden mukaan. He viettävät juhlan maaliskuun puolivälissä. Juhlallisuuksien aikana he esittävät yleisölle perinteisiä Pa-O-tansseja ja -lauluja ja järjestävät perinteisiä Pa-O tanssikilpailuja sekä tekevät Pa-O perinneruokia. Lähialueilla asuvat Shanit, Inthat, Danut ja muut heimot saapuvat myös vierailemaan ja nauttimaan juhlasta.


Kakku-alueella asuvien
kansallisuuksien perinteet

Vaikkakin tällä alueella asuvien enemmistö kuuluu Pa-Oihin, myös muita kansallisuuksia kuten Shaneja, Danuja ja Inthoja asuu siellä. Koska kaikki ovat buddhalaisia, he elävät Buddhan oppien mukaisesti auttaen toinen toistaan. Perheissä vallitsee rauha ja rakkaus. Yhteinen työskentely kaikkien parhaaksi uskonnolliselta pohjalta toimii. Uskonnollisten juhlien aikana koko kylän väki liittyy yhteen yhdeksi perheeksi. Pyhäpäivänä he menevät luostareihin kuulemaan munkkien suorittamia seremonioita, antavat lahjoituksia, puhdistavat luostarit ja hakevat vettä juotavaksi ja käytettäväksi.

Buddhalaisten erikoispäivinä jotkut perheet tekevät pienistä pojistaan noviiseja buddhalaisen perinteen mukaisesti. Näinä pyhinä päivinä Kakku-alueella elävät ihmiset tulevat tilaisuuksiin ja avustavat tekemällä vapaaehtoistyötä. Tällaisissa tilaisuuksia tarjoillaan shan-nuudeleita, Pa-O perinteistä riisiä ja muita perinneruokia.

Miten Kakku-alueella asuvat
kansallisuudet tulevat toimeen

Pääasiallisin elinkeino alueella on maanviljely. Ihmiset elävät viljelemällä riisiä ja hedelmiä sekä kutomalla. He kutovat omat kansalliset pukunsa. Tänä päivänä monet ihmiset tulevat katsomaan Kakku-alueen buddhalaisia temppeleitä. Ulkomaalaiset ovat myös kiinnostuneita vierailemaan alueella. Koska vierailijoita on paljon, Kakku-alueesta on tullut hyvin tunnettu ja paikalliset voivat myydä paikallisia tuotteita kuten vaatteita, perinneruokia ja käsitöitä vieraille.

Koska Kakku-alue on eräs vanhoista buddhalaisista alueista, siellä on paljon opiskeltavaa buddhalaisuudesta ja historiasta. Samalla Kakku on mielenkiintoinen paikka, jossa voi opiskella eri kansallisten ryhmien traditioita.

Teksti: Ko Lin

Käännös: Keski-Suomen tulkkikeskus

Kuvat: www.muanmartravelinformation.com

Tulostusversio