2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (16)


№ 3 (15)


№ 2 (14)


№ 1 (13)

№ 2 ( 14 ) 2012

Sähköinen resepti

Mistä sähköisessä lääkemääräyksessä, eReseptissä on kyse?

Suomessa siirrytään vaiheittain uudenlaiseen reseptikäytäntöön. Lääkäri laatii ja allekirjoittaa lääkemää-räyksen sähköisesti ja tallentaa sen keskitettyyn tietokantaan, Reseptikeskukseen. Potilas voi mennä hakemaan lääkkeet mistä tahansa apteekista. Apteekissa katsotaan Reseptikeskuksesta asiakkaalle määrätyt lääkkeet.

Tampereella sähköinen resepti otettiin käyttöön huhtikuun alussa (2.4.2012).

Paperisen reseptin sijasta lääkäri antaa asiakkaalle potilasohjeen paperilla. Siinä kerrotaan määrättyjen lääkkeiden nimet ja annosteluohjeet. Potilasohje kannattaa ottaa Kela-kortin lisäksi mukaan apteekkiin. Se nopeuttaa asiointia, mutta lääkkeen saa myös näyttämällä Kela-kortin. Sairausvakuutuskorvauksen saaminen edellyttää aina Kela-kortin esittämistä.

Apteekista lääkkeen voi tarvittaessa noutaa joku muu henkilö potilaan puolesta. Toisen puolesta asioivalla on oltava mukanaan joko potilasohje tai potilaan Kela-kortti, jolla hän osoittaa oikeuden lääkkeen hankkimiseen.

Jos asiakas ei halua käyttää sähköistä reseptiä, hän voi pyytää lääkäriltä paperireseptin. Sen tietoja ei tallenneta Reseptikeskukseen.

Omien reseptitietojen seuraaminen

Kaikki 18 vuotta täyttäneet voivat katsoa omia sähköisiä reseptejään internetissä osoitteessa www.kanta.fi, kohdassa ”Omien tietojen katselu”. Resepteistä voi tulostaa itselleen yhteenvedon. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla.

KanTa-sivut kansalaisille www.kanta.fi

Asiakkaalla on oikeus
tarkistaa Reseptikeskukseen tallennetut tiedot
• korjauttaa mahdolliset virheelliset tiedot
• saada tieto siitä, mitkä tahot ovat käsitelleet ja katselleet asiakkaan reseptitietoja.
Sähköiset reseptit ja niihin liittyvät toimitustiedot näkyvät ”Omien tietojen katselussa” 30 kuukautta eli 2,5 vuotta siitä päivästä, jolloin ne on kirjoitettu.

Reseptin uusiminen

Kun määrätty lääke on lopussa tai resepti on vanhenemassa, voi asiakas pyytää sähköisen reseptin uusimista joko terveydenhuollon toimipisteessä (esim. terveyskeskus) tai apteekissa. Apteekissa hoidettu reseptin uusimispyyntö välitetään terveydenhuoltoon, missä pyyntö käsitellään kahdeksan päivän kuluessa.

Asiakas saa tiedon uusitusta reseptistä matkapuhelimeensa tekstiviestinä, jos hän on antanut matkapuhelinnumeronsa terveydenhuollon käyttöön.

Uusittu resepti on nähtävissä myös www.kanta.fi -sivuilla ”Omien tietojen katselussa”. Asiakkaalle ilmoitetaan, jos reseptiä ei uusita.

KanTa-palveluissa tiedot on suojattu
Sähköinen resepti edistää lääkehoidon turvallisuutta. Se helpottaa asiointia terveydenhuollossa ja apteekissa. Koska reseptitiedot löytyvät valtakunnallisesta tietokannasta, sähköisen reseptin käyttö parantaa hoidon jatkuvuutta ja tiedonkulkua. Sähköisen reseptin avulla vältetään päällekkäinen lääkitys ja lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset.

Sähköinen resepti, Reseptikeskus ja Omien tietojen katselu ovat valtakunnallisia järjestelmiä, joita kutsutaan yhteisesti KanTa-palveluiksi (Kansallinen terveysarkisto).

KanTa-palveluissa potilaan tiedot suojataan niin, et-teivät ulkopuoliset voi nähdä tietoja. Reseptin määränneen lääkärin lisäksi tietoja pääsevät katsomaan potilasta hoitavat lääkärit ja sairaanhoitajat, jos asiakas antaa tähän luvan suullisesti. Ilman asiakkaan lupaa lääkäri ja sairaanhoitaja voivat hyödyntää Reseptikeskusta vain hätätapauksessa. Apteekissa farmaseutti ja proviisori voivat katsoa tietoja, kun asiakas hakee lääkkeet apteekista.

Terveydenhuollon ja apteekkien henkilökunta käyttävät sirullisia toimikortteja tunnistautuakseen apteekki- ja potilastietojärjestelmiin.

Lähde:Tampereen kaupunki

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика