2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (08)


№ 3 (07)


№ 2 (06)


№ 1 (05)

№ 4 ( 08 ) 2010

Privet Venäjältä

Tampere yhdessä on Euroopan aluekehitysrahaston tukema projekti, joka koostuu muutamista eri järjestöjen toteuttamista pienemmistä projekteista. Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan maakunta tukevat sitä taloudellisesti ja antavat tiedotusapua. Tänä vuonna projektiin pyrki mukaan kolmetoista osallistujaa, mutta niistä valittiin vain viisi. Venäläisen klubin Privet (Tervehdys) Venäjältä -projekti läpäisi valintakilpailun ja aloitti syyskuussa toimintansa kouluissa.

Projektin idea on syntynyt kauan sitten ja odottanut toteutumistaan. Idean keksi Venäläisen klubin jäsen Olga Hätönen, ja keskeistä siinä on kouluissa ja päiväkodeissa tehtävä työ. Halu toteuttaa suomalaisille koululaisille suunnattua Tutustutaan Venäjään -ohjelmaa oli valtava.

Privet Venäjältä -projekti on suunnattu alakoulujen valmistaville ja ensimmäisille luokille. Pääteemana on tutustuminen venäläiseen kulttuuriin, perinteisiin ja venäjän kieleen. Projektia toteuttaa kaksi henkilöä, Vilma Mäenpää ja Margarita Niemi, ja projektiapulaisena toimii Natalia Kalatšova.

Ohjelma on rakennettu leikinomaisista osioista, joiden tarkoituksena on auttaa muistamaan venäläisiä kirjaimia ja sanoja sekä suomenkielellä esitetty venäläinen satu. Leikin avulla lapset tutustuvat venäläisiin pukuihin, leikkeihin, musiikkiin ja jopa tansseihin. Ohjelman lopussa lapsille esitetään Satulinna-kertomus, sen jälkeen he pukeutuvat teatterinaamioihin ja yrittävät itse toistaa sitä, mikä heille on jäänyt mieleen. He yrittävät kuvata sadun eri hahmoja liikkeen avulla.

Projektin toiminta keskittyy sellaisiin kaupunginosiin, joissa asuu eniten maahanmuuttajia, eli Hervanta, Tesoma, Peltolampi ja Multisilta. Tällaisten ohjelmien myötä lapset alkavat omissa luokissaan suhtautua luokkatovereihinsa (jotka ovat tulleet Venäjältä tai syntyneet venäläisissä perheissä) suvaitsevammin ja lempeämmin, heissä herää kiinnostus ja pyrkimys ymmärtää. Onhan melkein joka luokassa 2–3 venäjää puhuvaa lasta. Nimenomaan sen vuoksi tämä kaikki suunniteltiin. Ensimmäiset esitykset on jo pidetty Tesomajärven ja Ikurin kouluissa. Lämmin vastaanotto ja opettajilta saatu hyvä palaute kannustavat meitä työssämme, tuovat hyvää mieltä ja lisäävät halua toteuttaa ohjelmaa joka päivä hieman paremmin. Projektin nimenä ei turhaan ole ”Tampere yhdessä”. Suuri kiitos Tampereen kaupungille saamastamme tuesta! Erityisesti haluamme kiittää Johanna Kurelaa hänen avuliaisuudestaan ja hyväntahtoisesta asenteestaan.

Kello soi, me lähdemme koulusta ja kuulemme, kuinka lapset huutelevat peräämme: ”Privet, privet. Poka, poka.” (Terve, terve. Hei, hei.)

Ensi vuonna projektin loppuessa ohjelma esitetään Venäläisen kulttuurin viikolla myös venäjänkielisenä venäjänkielisille lapsille.

Margarita Niemi

Tampere

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика