2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (14)


№ 3 (13)


№ 2 (12)


№ 1 (11)

№ 2 ( 12 ) 2013



Hauska tutustua, Kuopio!

Osallisena Suomessa -hanke toteutetaan Kuopiossa nimellä Osallisena Kuopiossa. Kuopion kansalaisopisto toteuttaa Kotoa mukaan -osahanketta, joka on vuodesta 2011 alkaen tarjonnut suomen kielen opetusta pienten lasten vanhemmille sekä senioreille. Suomea senioreille -kurssilla on mukana tällä hetkellä 25 henkeä, valtaosa on Venäjältä saapuneita senioreita. Jotkut ovat asuneet Kuopiossa jo kauan, jotkut ovat muuttaneet vasta tänä vuonna.

Kurssista kertoi molempien ryhmien ohjaaja Anna-Maria Koivistoinen:

Seniorien kurssin pääidea on tutustuttaminen paikallisiin palveluihin ja tapahtumiin sekä suomen kielen taidon vahvistaminen. Vaikka monet kurssilaiset ovat asuneet jo monta vuotta Kuopiossa, he eivät vielä tutustuneet moniin paikkoihin eikä heillä ole riittävästi tietoa kaupungin palveluista. Kurssilla otamme selville, mitä eläkeläinen voi tehdä Kuopiossa. Olemme käyneet seniorien kanssa museoissa, teatterissa, elokuvateatterissa, Puijon tornissa, Aistihuoneessa ja muissa paikoissa. Olemme myös juhlineet suomalaisten seniorien kanssa. Selvittämme yhdessä, mitä tapahtuu Kuopiossa ja Suomessa. Uutisten seuraaminen on nimenomaan tämän vuoden kurssin teema. Luemme valtakunnallisia ja paikallisia lehtiä, kuuntelemme selkouutisia, katsomme erilaisia esitteitä. Viime vuonna pääteemana oli muisteleminen – keskustelimme osallistujien vanhoista valokuvista, vanhasta Kuopiosta jne.

Suomea pienten lasten vanhemmille -ryhmässä tutustutaan lapsiperheiden palveluihin Suomessa ja Kuopiossa, jaetaan monenlaista tietoa, seurataan lapsiperheille tarkoitettuja tapahtumia. Samoin kuin seniorien kanssa, selvitämme, mitä pienen lapsen äiti Kuopiossa voi tehdä ja mistä voisi saada apua tarvittaessa. Meillä käy vieraita, jotka kertovat neuvolan, päivähoidon tai muiden palveluista. Ryhmässä on noin kymmenen äitiä eri maista plus lapset mukana. Osa äideistä on aivan yksin Suomessa ja tällainen tuki on hyvin tärkeä heille. Esimerkiksi äidit, jotka tulevat lämpimistä maista, voivat saada hyödyllisiä neuvoja vaikka lasten pukeutumisesta – onhan heidän kotimaassaan aivan erilainen ilmasto.

Osallisena Suomessa ja Kuopiossa -hankkeet päättyvät tänä kesänä. Molemmat ryhmät kuitenkin jatkuvat. Kuopion kansalaisopisto pitää tärkeänä, että maahan muuttaneille senioreille ja äideille tarjotaan mahdollisuus opiskella suomen kieltä ja tutustua uuteen kotikaupunkiin. Mutta mitä seniorit ja äidit itse voisivat kertoa suomen kielen ja kulttuurin opiskelun merkityksestä? Kysytään heiltä itseltään.

Nina Joki on asunut Kuopiossa 10 vuotta ja käy kurssilla miehensä Erkin kanssa:

Tällä kurssilla meillä on erittäin hyvä opettaja! Me ymmärrämme häntä erinomaisesti. Anna-Maria tutustuttaa meitä Kuopioon, olemme käyneet hänen kanssaan erilaisissa mielenkiintoisissa paikoissa. Vaikka olemme asuneet täällä jo vuosia, emme ole nähneet kaupunkia vielä paljon. Eläkeläisiä ei oteta TE- toimiston järjestämille suomen kielen kursseille, siksi tämä kurssi on loistava mahdollisuus seurustella ja tutustua muihin ihmisiin. Toivomme, että kurssi jatkuu seuraavana vuonna.

Ida Pavlova muutti Kuopioon viime vuonna ja osaa suomea vasta vähän:

Mielestäni opettaja puhuu sujuvasti ja selkeästi. Hyvä, että olemme tutustuneet kaupunkiin, tuskin minä itse uskaltaisin mennä jonnekin teatteriin tai museoon. Olisi parempi, jos ryhmä kokoontuisi useammin, vaikka kerran viikossa, nyt me kokoonnumme joka toinen viikko. Kurssi on ilmainen, mutta ei haittaa, jos sitten tulee pieni osallistumismaksu.

Toimittajan vierailun aikana senioreilla oli käynnissä korujen ja esineiden valmistusta helmistä ja lasista. Pjotr Medvedski kertoi unelmoivansa tästä harrastuksesta:

Haluisimme vaimon kanssa ilmoittautua erilliselle Korujen ja esineiden valmistuskurssille. Kiva, että kurssin aikana meillä on mahdollisuus kokeilla erilaisia harrastuksia. Suomen kielikin sujuu nopeammin työn aikana.

Pari vuotta sitten Kuopioon muuttaneiden Olesjan ja Nataljan pojat Daniil ja Daniel ovat syntyneet Kuopiossa vuosina 2011 ja 2012. Molemmat äidit pitävät arvossa kurssin aikana tehtyjä käsitöitä. Askartelu rentouttaa sekä antaa mahdollisuuden tutustua uusiin harrastuksiin.

Täällä voimme levätä ja saada mukavaa vaihtelua äidin arkeen. Lapsetkin pystyvät seurustelemaan ja leikkimään muiden lasten kanssa valmistautuen näin päiväkotielämään. Kurssilla harrastetaan mukavia asioita lasten kanssa mutta myös aikuisporukalla. Samalla lapset voivat leikkiä leikkihuoneessa turvallisen aikuisen valvoessa ja oman äidin ollessa lähellä. Saimme kurssin aikana uuden kaverin, äidin Kiinasta. Lisäksi Daniel alkoi käydä lasten tanssiryhmässä, koska kuulimme täällä hyvää palautetta tästä ryhmästä.

Teksti: Ilona Lipatova
Seniorien kuvat: Ilona Lipatova
Äitien kuva: Kuopion kansalaisopisto

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика