Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 2 ( 12 ) 2013
Pietarin kaduilla tuhannet lapset taistelevat elämästä ja olemassaolosta. Moni viettää yönsä kellareissa, ullakoilla tai maanalaisissa kaukolämpöverkostoissa. ”Kaikkia katulapsia emme voi auttaa, mutta kaikki mitä voimme tehdä edes yhden lapsen hyväksi, on arvokasta”. Tämän periaatteen mukaan toimii Kansan Raamattuseura Pietarin katulasten hyväksi, ja Kuopion Petosella asuville on tuttu tätä työtä tukeva työpiste. Työstä kertoi Kuopiossa toimivan Pietarin lasten tuki ry:n puheenjohtaja, lehtori Teuvo Kantanen.
Kansan Raamattuseura, luterilaisen kirkon piirissä toimiva valtakunnallinen evankelioimisjärjestö, on koordinoinut katulapsityötä vuodesta 1995 alkaen. Suomessa noin tuhat ihmistä rahoittaa tätä toimintaa halunsa ja varojensa mukaan. Suomessa työtä tehdään etupäässä vapaaehtoisvoimin ja täällä Kuopiossa meillä ei ole palkattuja työntekijöitä. Mutta Pietarissa perustettuun Pietarin lastensuojelusäätiöön on palkattu 30 paikallista ammattitaitoista työntekijää. Teemme Kuopiosta sinne useita matkoja vuodessa vieden samalla avustustavaraa. Jotkut tukijat puolestaan maksavat rahallista avustusta pietarilaisperheille, jotka ovat taloudellisessa ahdingossa. Kuopiossakin on hädänalaisia pietarilaisperheitä taloudellisesti tukevia kummeja. Toisin sanoen Pietarin lastensuojelusäätiön toiminta rahoitetaan kokonaan Suomesta käsin.
Miten tämä säätiö käytännössä toimii?
Pietarissa toimii päiväkeskus, jossa on järjestetty iltapäivähoito koululaisille, on tarjolla savipaja, nukketeatteri, lapset tekevät koulutehtävänsä ja saavat ilmaista välipalaa. Perhekeskuksessa palvelee lääkäri kerran viikossa, siellä toimii myös erilaisia terapia- ja harrastekerhoja. Siellä on mahdollisuus ruokailuun, peseytymiseen ja pyykinpesuun sekä perheneuvontaan. Nuorille miehille tarkoitetussa tukiasuntolassa opiskellaan itsenäistä elämää, eli taloudenhoitoa. Asuntolassa toimii puusepänverstas. Lisäksi sosiaalityöntekijät kiertävät iltaisin jakamassa ruokaa ja vaatteita katulapsille. Samalla he kartoittavat lasten elämäntilannetta ja etsivät kullekin sopivaa sijoitusratkaisua.
Vuonna 2012 päiväkeskuksessa apua sai 45 perhettä ja 158 lasta. Keskuksessa kävi säännöllisesti 46 lasta. Yli 500 lasta ja aikuista osallistui keskuksen järjestämiin tilaisuuksiin.
Sosiaalityöntekijät arvioivat, millaista tukea kukin perhe tarvitsee, mitä tehdään perheen saamalla avustuksella, lisäksi vieraillaan avun piirissä olevissa perheissä. Myös Kansan Raamattuseuran katulapsityön koordinaattori Tuija Pennanen käy säännöllisesti Pietarissa.
Monilla lapsiperheillä on taloudellisesti hyvin tiukkaa. Asunnon vuokran maksamisen jälkeen ei ruokaan jää enää paljon mitään. Mutta lapsista pyritään huolehtimaan, ja näissä tapauksissa pitää kaikin voimin estää lasten joutuminen kadulle.
Tiedän hyviä kokemuksia siitä, kun perheet meidän avullamme pääsevät jaloilleen ja sanoivat, etteivät he enää tarvitse apuamme: ”Auttakaa nyt niitä, joilla asiat ovat vielä huonommin kuin meillä”.
Suhtautuvatko viranomaiset ja Pietarin kaupunki positiivisesti tähän toimintaan?
Yleensä kyllä, toimimme Pietarin kaupungin omistamissa kiinteistöissä, muilla tavoin kaupunki ei tue toimintaamme. Usein kaupungin sosiaalitoimi ottaa säätiöömme yhteyttä, kun esim. jossakin perheessä tarvitaan kipeästi apua. Joidenkin viranomaisten kanta taitaa vieläkin olla, että ”Venäjällä apua ei tarvita”. Mutta tiedän varmasti, että Venäjän yhteiskunta ei pysty vielä järjestämään lastensuojelua hyvin ja vaikka maa on rikas, köyhät, sairaat ja syrjäytyneet on valitettavasti unohdettu. Sitä paitsi meidän toiminnassamme uskonnäkökulma on tärkeä ja työtä tehdään kristilliseltä pohjalta. Venäläiset viranomaiset hyväksyvät humanitäärisen toiminnan, mutta jos hengelliset asiat tulevat voimakkaasti meidän puolelta esille, niin ovet sulkeutuvat.
Jos joku lehtemme lukijoista haluaa ottaa osaa toimintaanne, niin miten se onnistuu? Keneen voi olla yhteydessä?
Kiinnostuneet voivat lähteä syksyllä Pietariin meidän järjestämälle avustusmatkalle tutustumaan työpisteeseen ja käymään tukiperheissä. Avustustavaraa voi tuoda meidän tukikohtaan, os. Pyörönkaari 15, Kuopio. Jos tulee kysymyksiä tai kiinnostusta, voi olla yhteydessä minuun, puh. 050 330 8008 sekä Reijo Holopaiseen, puh. 050 433 1046. Nettisivulta www.pietarinkatulapset.fi voi saada tietoja tästä toiminnasta ja ottaa yhteyttä katulapsityön koordinaattoriin Tuija Pennaseen katulapset@sana.fi.
Teksti: Ilona Lipatova
Haastattelussa on käytetty tietoja sivulta
www.pietarinkatulapset.fi
Kuvat yhdistyksen kuva-albumista
Venäjännös: Lidia Popova