Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 5-6 ( 127-128 ) 2017
Suomessa on melko paljon kansalaisjärjestöjä, joiden tehtävänä on hyvin monipuolinen toiminta: luonnonsuojelu, lasten, nuorten ja aikuisten vapaa-ajan toiminta sekä sairaista ja vanhuksista huolehtiminen jne. Näiden joukossa on myös järjestöjä, joita maahanmuuttajat ovat perustaneet, ja niissä toimii suuri määrä vapaaehtoisia. He säilyttävät omaa kulttuuriaan ja kieltään ja tekevät valtavan suurta työtä maahanmuuttajien kotouttamiseksi suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Järjestöjen päätavoitteena on nykypäivän muuttuvissa olosuhteissa sosiaalinen suoja, kokemusten vaihto, kouluttaminen ja ammattitaidon parantaminen.
Keski-Suomessa on aloitettu uusi Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt -hanke. Hankkeeseen toivotaan osallistuvan erilaisia yhdistyksiä, jotka ovat rekisteröityneet Keski-Suomessa. Osallistujana on myös Mosaiikki ry — ainoa maahanmuuttajajärjestö tässä hankkeessa. Tehtävämme on tiedottaa. Teemme maahanmuuttajille tutuksi sosiaali- ja terveysalan järjestelmään tulevat muutokset alueellisessa sote-uudistuksessa.
Toiminnan käynnistämisen taustalla on tarve selkiyttää järjestöjen roolia ja asemaa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa sekä uudessa maakunnassa ja kunnissa. Uudistus luo sekä tarpeen että mahdollisuuden järjestöjen yhteiselle vaikuttamistyölle. Valmisteluun on osallistunut Keski-Suomen Järjestöareenan työryhmä sekä lukuisat muut järjestötoimijat.
Kohderyhmänä ovat keskisuomalaiset hyvinvointia edistävät järjestöt, joiden toimintaan uudistus ja uuden toimintaympäristön syntyminen erityisesti vaikuttaa.
15.9.2017 pidettiin hankkeeseen osallistuvien järjestöjen kokous Jyväskylän seudun Nuorisoseura ry: n tiloissa Tapiolassa.
Anu Hätinen ja Anne Astikainen esittelivät elokuussa alkanutta Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt -hanketta, jossa Anne toimii järjestöjen muutosagenttina ja Anu muutoskoordinaattorina. Hanke on osa STEA: n rahoittamien Järjestö 2.0 -hankkeiden kokonaisuutta (17 hanketta, joka maakunnassa), jota koordinoi SOSTE ry. Hankkeen tavoitteena on järjestöjen roolin, aseman ja osallisuuden vahvistaminen. Keski-Suomen järjestökenttä on laaja: n. 5 300 rekisteröityä yhdistystä (n. 275 000 asukasta).
Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt —hankkeen toiminta:
Yhteisenä päämääränä on:
Tulossa olevan järjestökartoituksen avulla tehdään arvokasta työtä näkyväksi uudessa maakunnassa ja kunnissa.
Anu ja Anne vetivät ryhmätyöskentelyä Järjestöareenan väelle. Työskentelyn tavoitteena oli hahmottaa olemassa olevia verkostoja sekä saada suuntaviivoja tulevalle toiminnalle ja asiantuntevaa näkemystä esimerkiksi alueellisen työn tueksi. Keskusteltiin järjestöjen erilaisista näkökulmista sote- ja maakuntauudistukseen kiinnittymiseen.
Yhdistystori. fi
Tiina Sivonen esitteli kesällä uudistuneen www. yhdistystori. fi -palvelun ja rohkaisi kaikkia järjestöjä rekisteröitymään sinne ja hyödyntämään Yhdistystoria omassa viestinnässään. KYTin ylläpitämä sivusto palvelee kaikkia keskisuomalaisia yhdistyksiä ja järjestöjä maksuttomasti. Rekisteröityneet toimijat voivat julkaista sivuston etusivun uutisnäkymään suoraan omia juttujaan. Lisäksi Yhdistystorin sähköpostiuutiskirjeeseen ja somekanaviin poimitaan ajankohtaisimpia uutisia. Rekisteröidy ja lue miksi rekisteröityminen kannattaa osoitteessa: www. yhdistystori. fi/rekisteroityminen. Tilaa Yhdistystorin uutiskirje ja lue aiempia uutiskirjeitä: www. yhdistystori. fi/uutiskirjeet.
Uusia toimijoita mukaan Järjestöareenaan
Järjestöareenan jäsenyyttä ovat pyytäneet Monikulttuurikeskus Gloria ry, Mosaiikki ry ja Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Kaikki edellä mainitut tahot toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi osaksi Keski-Suomen Järjestöareenaa.
Me, Mosaiikki ry, olemme sitä mieltä, että kansalaisjärjestöt edistävät terveen kansalaisyhteiskunnan rakentamista osallistumalla, olemalla vuorovaikutuksessa ja vaihtamalla kokemuksia sekä antavat erilaisille väestösryhmille mahdollisuuden vaikuttaa vallan pitäjiin ja yleiseen mielipiteeseen.
Mosaiikki ry: n Tatjana Doultseva toivotti kaikki tervetulleiksi hyödyntämään Mosaiikki-lehteä omasta toiminnastaan tiedottamiseen. Mosaiikille voi laittaa tiedotteita toiminnasta ja tapahtumista lehteä varten.
Seuraava tapaaminen Pelastakaa Lapset ry: n Keski-Suomen aluetoimistolla järjestetään 26.1.2018.
Aineiston kokosi Irina Senkina.
Kuvat: Irina Senkina
Suomennos: Maria Lepistö
Venäjännös: Lidia Popova
Lähde: www. yhdistystori. fi