2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (102)


№ 8-9 (100-101)


№ 7 (99)


№ 6 (98)


№ 5 (97)


№ 4 (96)


№ 3 (95)


№ 2 (94)


№ 1 (93)

№ 6 ( 98 ) 2014



Yhdessä eteenpäin, ystävät!

Kotoutumisprosessi eri vaiheineen on tuttu kaikille maahanmuuttajille. Nuorten tavoitteena on käydä koulu, hankkia ammatti ja työpaikka, ehkä perustaa perhekin. Heidän kohdallaan kotoutumisprosessi on usein nopea. Kotoutumisessa tärkeää on kielitaidon, eli viestinnän välineen hankkiminen. Kielen omaksumista voidaan motivoida esimerkiksi seuraavanlaisilla verbeillä: olen velvollinen, on pakko, haluan.

Tilanne on toinen kun ihminen muuttaa maasta toiseen eläkeiässä. Muuttoon voi olla erilaisia syitä, mutta yhteistä kaikille on sosiaalisten suhteiden menettäminen ja ongelmat uusien suhteiden muodostamisessa. Tähän tarvitaan tukea. Hyvä ja kannustava ilmapiiri ja ympäristö auttavat ihmistä saamaan kontakteja ja motivoivat oppimaan kieltä.

Jyväskylässä on monia toimijoita, joilta voi saada apua tässä tilanteessa, kuten monikulttuurikeskus Gloria, Feniks ry, ja Monikko ry. Monikko ry on perustettu vuonna 2008, ja energinen ja ahkera koordinaattori Alina Ahtamo on jo saanut aikaan hyviä tuloksia. Monikossa on löydetty hyvä tapa opiskella suomen kieltä, joka huomioi oppijan iän. Eläkeiässä uuden kielen opiskelun pitäisi olla hauskaa ja mielekästä.

Alkuvaiheessa maahanmuuttajalle tärkeintä on halu tulla toimeen arjessa ilman tulkkia: että pystyy itsenäisesti varaamaan ajan lääkärille, ostamaan lipun, hankkimaan kirjastokortin, kysymään asioita ja ymmärtämään vastauksen. Tässä hankalassa asiassa voi auttaa esimerkiksi Monikko ry:n ja Lohikosken toimijoiden yhdessä järjestämät kulttuuritapahtumat. Tällä hetkellä Monikolla on monenlaista kerhotoimintaa, mm. tanssikerhot ja tanssiryhmä Kalina, joka on jo esiintynyt monta kertaa Jyväskylässä ja muissa kaupungeissa. Mielenkiintoista Kalinassa on myös se, että ryhmän jäsenet ovat itse valmistaneet esiintymisasunsa. Ohjaajana toimii Olga Artemenko, joka ohjaa myös Monikon käsityökerhoa. Olgalla on hyvän maun lisäksi pitkä kokemus käsityöalalta, ja siksi hänellä on aina tarjolla hyviä vinkkejä ja halu auttaa.

Monikko tarjoaa myös mielenkiintoisia ja hyödyllisiä liikuntamuotoja. Liikuntaohjelma on hyvin suunniteltu, ja siinä huomioidaan osallistujien ikä. Liikuntatunneilla Alina puhuu vain suomeksi, ja toistaa ohjeet monta kertaa, joka auttaa kielen oppimisessa. Tänä vuonna on Monikon jäsenten pyynnöstä järjestetty myös ATK-kursseja, yhteistyössä Feniks ry:n kanssa.

Monikon suomen kielen kurssit ovat erityisen kannustavia ja monipuolisia, ja sieltä on löytynyt mahtavia keinoja sanavaraston kartuttamiseen, mm. eri aiheita käsittelevät materiaalit, itsenäinen työskentely helppojen tekstien parissa, ja lyhyiden tekstien ja tekstien kirjoittaminen ja kääntäminen. Monikossa on kokemusta suomen kielen opettamisesta ikääntyneille maahanmuuttajille, ja se antaa mahdollisuuden suunnitella uusia keinoja ja menetelmiä opetukseen. Monikon ovet ovat avoinna kaikille kiinnostuneille.

Paloman tilaisuuksissa käy usein vieraina eri alojen asiantuntijoita, jotka antavat tärkeää tietoa ja hyödyllisiä neuvoja arkielämään liittyen. Hyviä tuloksia on saatu myös Monikon yhteistyöstä oppilaitosten kanssa. Opiskelijat auttavat kielen oppimisessa leikkien ja pelien avulla. Kesän aikana Monikon jäsenet käyvät mielellään retkillä, ja osallistuvat aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin sekä Jyväskylässä että muuallakin.

Alkuvaiheessa maahanmuuttajan puutteellinen kielitaito rajoittaa myös yhteiskunnan tapahtumien ja ilmiöiden seuraamista, sekä osallistumista kansalaistoimintaan. Kielen oppiminen on vaikea mutta mielenkiintoinen prosessi, jonka kautta ihmisen käsitys maailmasta avartuu. Tässä hyvänä apuna toimivat erilaisten yhdistysten ja asuinalueiden toimijoiden järjestämät tilaisuudet ja retket, mm. teatteriin. Lohikosken toimijat järjestävät yhdessä Monikon kanssa erilaisia kulttuuritapahtumia, kuten äitienpäiväjuhla, naistenpäiväjuhla, ja Naapurit tutuksi -tapahtumat. Tilaisuuksissa on ystävällinen ilmapiiri, ja usein niissä lauletaan lauluja sekä suomeksi että venäjäksi. Yksi unohtumaton retki oli Lohikosken sosiaalidemokraattien kulttuurijaoston järjestämä teatteriretki Kuopioon, jossa ennen esitystä järjestettiin kiertoajelu kaupungilla. Näillä teatteriretkillä voi itse testata oman kielitaitonsa tason käytännössä, ja tämä myös motivoi opiskelemaan lisää.

Tällä hetkellä Monikko ry toimii kolmella asuinalueella, Huhtasuolla, Kuokkalassa ja Keltinmäessä. Monikon tunnuslauseena voisi olla: Yhdessä eteenpäin, ystävät! Tämä lause kuvaa Monikon tarkoitusta.

Tervetuloa mukaan toimintaan!

Monikko ry:n hallituksen jäsen Tamara Golovkova

Kuvat: Anu Kumpulainen
www.monikkoyhdistys.com

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика