№ 10 ( 92 ) 2013

Saharov-palkinnon 25. juhlavuosi:

Vuoden 2013 palkinnon luovuttaminen Malala Yousafzaille

Tänä vuonna on Saharov-palkinnon 25. juhlavuosi. Sillä on palkittu vuodesta 1988 lähtien henkilöitä ja järjestöjä, jotka ovat edistäneet ihmisoikeuksien ja perusvapauksien toteutumista, erityisesti mielipiteen vapautta. Palkinto myönnetään ihmisille, jotka taistelevat suvaitsemattomuutta ja sortoa vastaan. 22 entistä palkinnonsaajaa osallistui seremoniaan osana merkkivuoden juhlallisuuksia.

Ihmisoikeudet ovat aina olleet tärkeitä Euroopan parlamentille. Ihmisoikeuksien alivaliokunnan puheenjohtaja Barbara Lochbihler (Vihreät, Saksa): Saharov-palkinnon tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ihmisoikeuksien puolustajista sekä rikkomuksista, joita vastaan he taistelevat. Tarvitaan julkista huomiota, sillä hiljaisuus ja toiseen suuntaan katsominen vain auttavat ihmisoikeuksien rikkojia.

Jokainen palkinnon voittajista on tehnyt työtä tietyn aiheen parissa. Osa heistä on ollut vankilassa, toiset ovat olleet oppositiojohtajia. Myöntämällä palkinnon heille autoimme heitä jatkamaan työtään ja toisinaan palkinnon saaminen toi heille myös suojaa. Palkinto auttaa parlamenttia myös monipuolistamaan ihmisoikeustyötään. Joten sen kautta sekä annetaan että saadaan paljon.

Pakistanilainen nuori Malala Yousafzai vetosi koulutuksen puolesta ottaessaan vastaan mielipiteenvapauden puolesta jaettavan vuoden 2013 Saharov-palkinnon Strasbourgissa 20. marraskuuta 2013. Malalalle myönnettiin palkinto hänen Taliban-uhan alla tyttöjen koulutuksen puolesta tekemästään työstä.

Malala Yousafzai on 16-vuotias pakistanilainen tyttö, joka taistelee sen puolesta, että naisilla ja tytöillä on oikeus kouluttautua, olla vapaita ja päättää omista asioistaan. Hän asuu Swat-laaksossa, jossa Taliban on kieltänyt tyttöjen koulunkäynnin. Hän aloitti toimintansa 11-vuotiaana kirjoittamalla blogia nimimerkin turvin. Hänestä tuli nopeasti merkittävä hahmo, ja Taliban yritti murhata hänet lokakuussa 2012. Hänestä on tullut sen jälkeen naisten oikeuksien ja koulunkäynnin symboli.

”Maailmassa on köyhyyttä, vapauden puutetta, pelkoa ja terrorismia, mutta myös toivoa, sillä olemme täällä kaikki yhdessä auttamassa näitä lapsia, puhumassa heidän puolestaan ja ryhtymässä toimeen.”

Malala totesi puheessaan, että maan vahvuutta ei pitäisi mitata sen armeijalla, vaan koulutettujen ihmisten määrällä. Hän myös pyysi apua lapsille, jotka eivät ole koulussa. ”Nämä lapset eivät halua iPhonea, X-boxia, Playstationia tai suklaata. He haluavat vain kirjan ja kynän”, hän summasi.

”Myöntämällä Saharov-palkinnon Malala Yousafzaille Euroopan parlamentti antaa tunnustusta tämän nuoren naisen uskomattomalle vahvuudelle. Malala puolustaa rohkeasti kaikkien lasten oikeutta koulutukseen. Tätä oikeutta laiminlyödään tyttöjen osalta aivan liian usein. Noin 250 miljoonaa tyttöä ympäri maailman ei voi käydä vapaasti koulussa. Malalan esimerkki muistuttaa meidän velvollisuudestamme ja vastuustamme turvata lasten oikeus koulutukseen. Se on paras investointi tulevaisuuteen”, totesi parlamentin puhemies Martin Schulz.

EP myöntää vuosittain venäläisen fyysikon ja toisinajattelija Andrei Saharovin mukaan nimetyn mielipiteenvapauspalkinnon. Saharov perusti 1970-luvulla komitean, joka puolusti ihmisoikeuksia ja politiikan uhreja. Hänen toimintansa palkittiin vuonna 1975 Nobelin rauhanpalkinnolla.

Saharov-palkinnolla palkitaan henkilöitä, jotka toimivat erityisen merkittävällä tavalla suvaitsemattomuutta, fanaattisuutta ja sortoa vastaan. Andrei Saharovin tapaan Saharov-palkinnon saajat ovat osoittaneet, miten paljon rohkeutta ihmisoikeuksien ja ilmaisunvapauden puolustaminen edellyttää.

Aineiston on toimittanut Irina Senkina.

Venäjännös: Lidia Popova

Lähde: www.europarl.europa.eu/news/fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика