2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (92)


№ 8-9 (90-91)


№ 7 (89)


№ 6 (88)


№ 5 (87)


№ 4 (86)


№ 3 (85)


№ 2 (84)


№ 1 (83)

№ 6 ( 88 ) 2013



Kansainvälinen nuorten päivä

12.8. juhlitaan Kansainvälistä Nuorten Päivää. Euroopan unionin tilastojen mukaan sen alueella asuu 61 miljoonaa nuorta ihmistä. Nuoriksi laskettavia 16–24 -vuotiaita on suhteellisesti eniten Liettuassa, Kyproksella ja Virossa.

Ajat ovat kuitenkin vaikeat. Nuorisotyöttömyyttä on paljon, nuorten työskentelyolosuhteet eivät ole helpot ja monesti nuorten on vaikea saada mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon. Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz on kuitenkin todennut, että ”on yhteinen velvollisuutemme varmistaa, että kriisi ei vie Euroopan nuorilta heidän tulevaisuuttaan”. ”Ei ole oikein, että nuoret maksavat kriisistä, johon he itse ovat täysin syyttömiä”, hän sanoi ja lisäsi ”me, tämän päivän poliitikot, olemme nuorille velkaa - meidän on tarjottava heille hyviä ideoita, rohkeutta ja nopeaa toimintaa kaiken tämän odottelun jälkeen”. Schulzin mukaan tehokkain tapa luoda työllisyyttä ja puuttua nuorisotyöttömyyteen on talouskasvun aikaansaaminen. Mitä parlamentti tekee nuorten tilanteen helpottamiseksi?

Keskimäärin joka neljäs nuori eurooppalainen on työtön, ja osassa maita luku on jopa kaksi kolmesta. Työllisyystilanteen parantamiseksi mepit vaativat, että nuorten tilanteeseen kiinnitetään erityistä huomiota, kun Euroopan sosiaalirahastosta päätetään vuosille 2014-2020. Euroopan sosiaalirahasto on EU:n työkalu, jolla edistetään työllisyyttä, parannetaan tuottavuutta ja työnlaatua, lisätään työtä tekevien liikkuvuutta unionin alueella, kehitetään koulutusta sekä edistetään sosiaalista yhteenkuuluvuutta.

Puhemies vaati nopeita toimia talouden elvyttämiseksi ja muistutti jäsenmaiden päämiehiä siitä, että tällä hetkellä kriisin kustannukset ovat tavallisten ihmisten harteilla. EU:n pitkän aikavälin budjetin aikaansaatu sopu mahdollistaa joustavuuden ja on tärkeä muun muassa nuorisotyöttömyyden lievittämisen sekä tutkimukseen ja pk-yrityksiin panostamisen kannalta, Schulz totesi.

Valiokunnan tekemien muutosten jälkeen aloite kohdentuu nuoriin, jotka ovat 15–30-vuotiaita ja eivät ole työn, opiskelujen tai koulutuksen parissa ja elävät alueella, jossa nuorisotyöttömyysaste on yli 20 prosenttia. Tavoitteena on saada niin kutsuttu ”nuorisotakuu” käyntiin. Takuulla pyritään saamaan nuoret, jotka ovat olleet yli neljä kuukautta työttöminä, joko työn, harjoittelun tai koulutuksen piiriin. Komissio kertoo mepeille tarkemmin suunnitelmastaan ja sen rahoituksesta. Komission ehdotus koskisi kaikkia alle 25-vuotiaita nuoria. Jäsenmaiden tehtävänä olisi luoda kumppanuuksia sidosryhmien kanssa ja varmistaa, että työviranomaiset tarttuvat ongelmiin ajoissa. Nuorisotakuuta rahoitettaisiin Euroopan sosiaalirahastosta, ja se sovitettaisiin jokaisen jäsenmaan tarpeisiin ja työvoimapolitiikkaan. Takuun suuruudeksi on suunniteltu 21 miljardia euroa.

EU-toimielinten uskottavuus on koetuksella, jos luvattuja uudistuksia ei saada tehtyä, varoitti parlamentin puhemies Martin Schulz EU-huippukokouksen avauksessa 27. kesäkuuta. Huippukokouksen teemana on nuorisotyöttömyyden vähentäminen. ”Tavalliset ihmiset ovat menettämässä luottamuksensa demokraattisesti valittujen toimielinten kykyyn ja haluun toimia”, hän totesi ja kehotti jäsenmaita ryhtymään viimein konkreettisiin toimiin.

Aineiston on toimittanut Irina Senkina

Lähde: www.europarl.europa.eu/news/fi

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика