2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (92)


№ 8-9 (90-91)


№ 7 (89)


№ 6 (88)


№ 5 (87)


№ 4 (86)


№ 3 (85)


№ 2 (84)


№ 1 (83)

№ 3 ( 85 ) 2013



Iso plussa

Juri Mošin kertoo elämästään

Ihmiset päätyvät muuttamaan ulkomaille eri syistä: joku lähtee pakoon huonoa elämää sen enempää miettimättä, toiset punnitsevat tarkasti kaikki plussat ja miinukset. Ja vaikka uuden elämän hyvät puolet näyttävät ilmeisiltä, on vaikea jättää taakseen tutut elämäntavat, menestyvä yritys, johon laitettu voimia ja vuosia. Mutta tämän jutun sankarin, joka on muuttanut jokin aika sitten Kuopioon, listalla oli yksi ”painava” ja hänelle elintärkeä plussa: Suomen rajattomat liikuntamahdollisuudet ja kunnioittava suhtautuminen terveellisiin elämäntapoihin.

Jo ennen muuttoaan hiihdon urheilumestari Juri Mošin oli käynyt Suomessa vuosien ajan, eikä yhdelläkään matkalla jättänyt käyttämättä harjoittelumahdollisuutta. Hän ihasteli aina täällä tarjolla olevia harjoitusolosuhteita, kuten valaistut ladut, juoksu-, pyöräily- ja rullahiihtoradat, ilmaiset tenniskentät ja huolletut stadionit. Hän aloitti hiihtoharjoittelun syksyisin aina Suomessa, koska ensilumen sadettua hiihtoladut olivat täällä heti valmiina. Ja mikä parasta, hiihtäjä voi pysyä kunnossa ympäri vuoden, sillä keväisin ja kesäisin Jurin onnistui useamman kerran päästä harjoittelemaan Leppävirran maanalaiselle hiihtoareenalle.

– Suomessa jalat vievät sinut kotoa ihan itsestään! Harjoittelun aloittaaksesi sinun tarvitsee vain mennä ulos ja kirjaimellisesti kymmenen asteen päässä on käytettävissäsi hiihtolatu, turvalliset ja huolletut juoksuradat ja polut. Sisimpäni riemuitsee, kun näen eri-ikäisiä ja erikuntoisia ihmisiä juoksemassa, sauvakävelemässä, rullaluistelemassa ja pyöräilemässä. Kaupungissa, josta muutin tänne, törmäsin usein ymmärtämättömyyteen ja naureskeluun meitä harvoja ja hassuja urheiluharrastajia kohtaan.

Suomi ei ole Jurille pelkkä harjoituspaikka. Joroisten urheilijoiden jäsenenä on ottanut osaa moniin hiihtokilpailuihin ja -maratoneihin. Edellä mainitulla Leppävirran hiihtoareenalla Juri osallistui ainoana venäläisenä kilpailuun vuonna 2006 Kuopion joukkueessa, johon hänet oli kutsunut vanha tuttu, suomenmestari Sami Heiskanen. Tämä viestihiihto kesti yhtämittaisesti 24 tuntia, joukkueen neljä hiihtäjää veivät viestiä kukin vuorollaan. Jurin ja hänen kuopiolaisten kavereidensa joukkue voitti!

Tämä erikoinen kilpailu ei ole Jurin elämän ainut. Hän on osallistunut myös rullasuksihiihdon vuorokauden mittaiseen maratoniin Ruotsista Ouluun. Silloin urakka aloitettiin yöllä kello 12 ja päätettiin yöllä kello 12, matkaa kertyi yli 300 km. Jurilla ovat takanaan myös Lahden, Ilomantsin ja Vuokatin maratonhiihdot, 50 ja 70 kilometrin hiihdot Italiassa, Saksassa, Itävallassa ja Tšekissä sekä 90-kilometrinen Ruotsin Vasaloppet useampaan kertaan.

– Pidän itseäni onnekkaana, koska minulla on ollut mahdollisuus matkustaa Karjalasta Suomeen ja viettää näin urheiluntäyteistä elämää sekä ottaa säännöllisesti osaa kilpailuihin, joiden järjestelyt ovat täällä huippuluokkaa. Venäjällä tällaisella veteraaniluokan hiihtäjällä on rajalliset mahdollisuudet näyttää kykynsä. Urheilu on muutenkin tärkeä osa elämääni, se ei ole vain harrastus, vaan myös työ. Olen jo monta vuotta harjoittanut varustehuoltoa, suksihuoltoa ja käynyt useita kertoja START-nimisen yrityksen kursseilla opiskelemassa suksivoiteiden ammattimaista käyttöä. Osallistuminen kansainvälisiin kilpailuihin, auttaa minua pysymään aina ajan tasalla viimeisimmistä uutuuksista, suosituista merkeistä ja uusimmista keksinnöistä. Urheiluteollisuus kehittyy nopeaa vauhtia ja jos haluat menestyä, täytyy sinun seurata uusia tuulia. Toivon, että voin löytää oman paikkani tässä maassa, jossa suhtaudutaan urheiluun kunnioituksella. Kaikkein eniten minua ilahduttaa se, että lapsillani on nyt kaikki mahdollisuudet tasapainoiseen fyysiseen kehitykseen.

Teksti: Ilona Lipatova, Kuopio, 2011
Kuvat Mošinin perheen albumista

Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика