2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (92)


№ 8-9 (90-91)


№ 7 (89)


№ 6 (88)


№ 5 (87)


№ 4 (86)


№ 3 (85)


№ 2 (84)


№ 1 (83)

№ 2 ( 84 ) 2013



Erasmus Mundus: Euroopan ja maailman opiskelijavaihtoa

EU:n opiskelijoille ja opettajille tarkoitettu ohjelma Erasmus, joka oli vaarassa vuoden 2012 budjetin puutteiden vuoksi, on nyt turvassa. Euroopan parlamentti tuki 6 miljardin lisäystä budjettiin laskujen maksamiseksi ja vuoden 2013 budjettia joulukuun täysistunnossa. 80-luvun lopulla aloitettu Erasmus-ohjelma on antanut lähes 3 miljoonalle opiskelijalle ja opettajalle mahdollisuuden opiskella ja työskennellä ulkomailla Erasmus-apurahan turvin.

Erasmus on avittanut viimeisten kahden vuosikymmenen aikana yli 2 miljoonan eurooppalaisopiskelijan kansainvälistymistä opiskelujaksolla toisessa Euroopan maassa.

Keski-ajalla eläneen filosofi ja humanisti Erasmus Rotterdamilaisen mukaan nimetty opiskelijavaihto-ohjelma lanseerattiin vuonna 1987. Latinan ”maailmaa” merkitsevä mundus laajentaa opiskelijavaihto-ohjelman koskemaan koko maailmaa. Erasmus on Euroopan laajin korkeakouluopiskelijoiden vaihto-ohjelma. Erasmus Mundus edistää kaksisuuntaista korkeakouluopiskelijoiden, tutkijoiden ja yliopistoväen vaihtoa ja yhteistyötä. Ohjelma tukee myös korkeakoulujen ja työelämän välistä yhteistyötä ja liikkuvuutta.

Opiskelijalle Erasmus-ohjelma antaa tilaisuuden osallistua opiskelijavaihtoon ulkomaisessa korkeakoulussa ja Erasmus-harjoitteluun ohjelmaan osallistuvan maan yrityksessä tai organisaatiossa. Kaikkien alojen tutkinto-opiskelijat voivat osallistua Erasmus-apurahalla tuettuun 3-12 kuukauden opiskeluvaihto- tai harjoittelujaksoon EU:n jäsenvaltioissa, ETA-maissa (Islanti, Norja ja Liechtenstein) ja Turkissa, Kroatiassa ja Sveitsissä lukuvuodesta 2011–12 alkaen. Halutuimmat kohdemaat olivat Espanja, Ranska, Saksa ja Iso-Britannia.

Lukuvuodesta 2010–2011 alkaen kaikki korkeakoulujen tutkinto-opiskelijat ja koko henkilöstö kansalaisuudesta riippumatta voivat osallistua Erasmus-ohjelmaan ja saada apurahat EU:n varoista.

Mepit katsovat, että opiskelijavaihtoon lähtevän tulisi saada tieto apurahasta ja kohdeyliopistosta vähintään puoli vuotta ennen vaihtoa. Kolmansien maiden opiskelijoille tulisi tarjota mahdollisuus opiskella vähintään kahta eurooppalaista kieltä. Jäsenet korostavat tarvetta kiinnittää huomiota köyhistä oloista ja vähemmistöryhmistä tuleviin vaihto-opiskelijoihin ja oppimisvaikeuksista kärsiviin. He peräävät myös apurahojen nostamista opiskelu- ja elinkustannusten kattamiseksi.

Erasmuksen tärkein anti on kuitenkin sen ymmärtäminen, että voit elää toisessa maassa ja kulttuurissa ja tuntea olosi tervetulleeksi. Erasmus opettaa itsenäisyyttä, avoimuutta. Erilaisia ihmisiä tavatessaan osaa suhteuttaa asioista ja ymmärtää eroja paremmin; se on hyvin rikastuttavaa. Opiskeleminen on tärkeää, mutta eri maista tulevien ihmisten tapaaminen, kielten oppiminen ja eri kulttuureihin perehtyminen ovat yhtä lailla osa Erasmus-kokemusta. Työnantajat eivät katso vain tutkintoja, vaan myös hakijan persoonallisuutta. Erasmus-opiskelu osoittaa sopeutumiskykyä ja kielitaitoa. Se on ylimääräinen kokemus ja etu.

Erasmus on osa EU:n Elinikäisen oppimisen puiteohjelmaa, joka pyrkii mahdollistamaan oppimisen kaikenikäisille eurooppalaisille. Erasmus-ohjelma koskee korkeakoulutusta ja sen perimmäisenä päämääränä on luoda eurooppalainen korkeakoulutusalue ja edistää innovointia Euroopassa

Ohjelman keskeisiä tavoitteita

  • liikkuvuuden laadun ja määrän lisääminen Euroopassa
  • korkeakoulujen keskinäisen ja työelämän kanssa tehtävän yhteistyön edistäminen ja lisääminen
  • eurooppalaisen korkeakoulutusalueen toteutuminen
  • innovaatioiden syntymisen edistäminen
  • tutkintojen ja pätevyyksien läpinäkyvyyden ja tunnustamisen lisääminen
  • opintosuoritusten ja arvosanojen vastavuoroisen akateemisen tunnustamisen lisääminen
  • tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisen edistäminen opetuksessa ja koulutuspalveluissa

Lähde:

www.europarl.europa.eu/news/fi
www.cimo.fi/ohjelmat/erasmus

Kuvat:http://audiovisual.

europarl.europa.eu

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика