№ 3 ( 19 ) 2013



Hei, rakkaat lukijat!

On haikeaa erota kesästä, mutta kuten laulussa lauletaan: ”Syksy, se ei kysele, syksy, se saapuu…”

Monet meistä yrittivät levätä hyvin kesällä, mutta levon aika on nyt päättynyt. Käymme taas työhön käsiksi, vaikkakin, jos ollaan rehellisiä, kesän jälkeen hieman laiskottaa. Muistellaanpa vielä kuitenkin vähän, mikä oli hyvää Tampereella tänä kesänä ja mikä meitä odottaa syksyllä.

Kerran kesäisenä iltana jäädessäni kaupungin keskustaan, itse minä asun Tampereen laidalla, koin ison yllätyksen. Tuolloin kaupungissa ei ollut mitään erityistä festivaalia, vaan ainoastaan suuri joukko turisteja ja kaupungin asukkaita käveli kaduilla. Kahvilat olivat auki ja kaikista paikoista kantautui musiikkia. Hämeenkadun sillalla nuori mies (rumpali) improvisoi taitavasti. Tammerkosken rannalla nuoriso lekotteli auringonpaisteessa. Kaupunki pulppusi elämää, ja minä hetken harmittelin sitä, etten asu keskustassa.

Haluaisin vielä muistella pietarilaisia markkinoita, jotka pidettiin Tallipihalla 16.–18.8., ja jossa oli valtava määrä erilaisia kesätapahtumia. Markkinoille osallistui aktiivisesti vieraita Pietarista, Vologdasta ja muista Venäjän kaupungeista. Markkinoilla kuulin kansanmusiikkia sekä saksofonin ja balalaikan soitantaa. Kioskit möivät erilaisia tuotteita, matkamuistoja ja ruokia. Ihmiset seurustelivat, joivat kahvia, söivät blinejä ja borssia. Kirjakojut olivat täynnä venäjänkielisiä kirjoja ja materiaaleja. Ilmassa oli juhlan tuntua. Kiitos Tarja Nenoselle, markkinoiden järjestäjälle, joka käytti paljon aikaa järjestelyihin, ja kiitos kaikille osallistujille – markkinat olivat onnistuneet!

Heinäkuussa remontin jälkeen avasi ovensa ja aloitti työskentelynsä Maahanmuuttoneuvonta, joka antaa neuvoja 14 kielellä. Ensimmäinen tietoilta maahanmuuttajille pidettiin Sampolan koululla ja oli omistettu suomen kielen opiskelulle. Kursseista kiinnostuneiden määrä yllätti. Tapaamisessa oli mukana käytännössä kaikkien oppilaitosten edustajat, jotka tarjoavat ja järjestävät kielikursseja. TAKKin, iltalukio Pyynikin, kesäyliopiston ja Punaisen ristin edustajat kertoivat yksityiskohtaisesti miten kursseille pääsee mukaan. Tapaamisen jälkeen oli mahdollista esittää kysymyksiä ja keskustella opettajien kanssa. Maahanmuuttoneuvonnan järjestämässä tapaamisessa oli mukana eri kielten tulkkeja.

Kaupungin ellei jopa koko Suomen tärkein tapahtuma oli Kansainvälistä muuttoliikettä ja maahanmuuttoa käsittelevä METROPOLIS INTERNATIONAL -konferenssi, joka pidettiin Tampereella 9.–13.9.2013. Konferenssityöhön otti osaa tiedemiehiä, hallinnon asiantuntijoita ja käytännön toimijoita, eli n. 500 osallistujaa yli 30 maasta.

Viiden päivän aikana järjestettiin 12 opintokäyntiä, 8 asiantuntijapaneelia, 50 työryhmää, iltatilaisuuksia ja mielenkiintoista kulttuuriohjelmaa. Johtavat tutkijat, poliitikot ja käytännön toimijat jakoivat omia saavutettuja kokemuksiaan maahanmuuttotyöstä toiveissa yhdistää voimansa ja menestyksensä tämän melko uuden työn äärellä.

Vielä yksi hieno tapahtuma kaupungissa on museokeskus Vapriikin näyttely ”Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet”. Näyttely esittelee osittain legendaarisia terrakotan värisiä patsaita sekä Qin dynastian aarteita: aseita, koruja, jadesta, pronssista ja kullasta valmistettuja esineitä. Näyttely on esillä 1.12.2013 asti.

Syksy on eri seurojen ja kerhojen työnaloituksen aikaa. Venäläinen klubi aloitti toimintansa uudella lukujärjestyksellä. Aikatauluun voi tutustua lehdestä.

Syksy on mahtava vuodenaika. Se on sienien ja marjojen keräämisen aika, lehtien putoamisen aika ja yksinkertaisesti värien juhlaa – ”silmien viehätystä”. Toivotan kaikille hyvää syksyä!

Margarita Niemi, Mosaiikki-Tampere -lehden toimittaja-koordinaattori

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика