2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (12)


№ 3 (11)


№ 2 (10)


№ 1 (09)

№ 1 ( 09 ) 2011

Avara museo – kehittyvä oppimisympäristö -hanke

Museot ovat paikkoja, jotka mahdollistavat elinikäisen oppimisen toteutumisen avoimessa ja informaalissa ympäristössä. Museoiden on myös todettu muiden kulttuuripalveluiden tavoin lisäävän ihmisten hyvinvointia. Avara museo -hankkeen avulla pyritään siiten, että museot olisivat avoimempia ja kiinnostavampia oppimisen paikkoja erilaisille aikuisryhmille.

Avara museo - kehittyvä oppimisympäristö -hanke käynnistyi 1.1.2010 ja se päättyy vuonna 2012. Hankkeen toteuttajia ovat Porin taidemuseo, Satakunnan Museo, Suomen museoliitto, Tampereen museoiden museopedagoginen TAITE-yksikkö, Tekniikan museo, Työväenmuseo Werstas sekä Helsingin yliopiston CICERO Learning -verkosto. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston osittain rahoittama.


Runoja naistenpäivään! Moniäänisen museon kurssilainen Silvia Aedo Sepulveda lukee runoja naistenpäivän ohjelmassa Werstaalla.

Mikä on Moniääninen museo?

Moniääninen museo on Tampereen museopalveluiden TAITE-yksikön osuus Avara museo -hankkeessa. Moniääninen museo -nimi kuvaa museoiden halua sekä saada että välittää uusia näkemyksiä asiakkailleen, sekä lisätä myös oppaiden tarjoamaa kielivalikoimaa. Hankkeemme on kolmitasoinen: varsinaisen kohderyhmän muodostavat museoalan ammattilaiset, välillisen kohderyhmän muodostavat maahanmuuttajataustaiset museo-opaskurssilaiset (kahdeksan henkilöä) ja palvelut tullaan kohdentamaan pääosin kolmannelle kohderyhmälle, kotoutuville maahanmuuttajille.

Tampereen kaupungin kotouttamisohjelma tukee museopalvelujen toteuttamaa Moniäänisen museon toimintaa. Tampereella kotouttamisohjelma käsittää myös paikallisen väestön, eli kantaväestöä pyritään ”kotouttamaan” maahanmuuttajiin. Tämän kotouttamisohjelman kohdan katsotaan olevan tärkeä osa tamperelaisen elämänlaadun kehittämisessä. Tästä lähtökohdasta käsin emme siis toiminnassamme pyri erottelemaan maahanmuuttajille suunnattuja museopalveluja muille asiakkaille suunnatuista palveluista, vaan Moniäänisen museon tarjoamat opastukset yms. ovat avoimia kaikille.

Moniääninen museo kurssittaa maahanmuuttajataustaisia henkilöitä museoiden oppaiksi ja ideanikkareiksi, jotka yhdessä museon muun henkilökunnan kanssa voivat ideoida palveluja kohdennetusti tietyille asiakasryhmille. Aika monen kurssilaisen taustassa on joitakin yhtymäkohtia museoihin, mutta ne ovat kuitenkin riittävän etäällä, jotta maahanmuuttajat voivat tarjota tuoreita ideoita ja ajatuksia museomaailmaan. Ilahduttavaa on ollut havaita, kuinka monen eri alan ihmisen kiinnostuksessa museoita kohtaan heijastuu aito innostus.


Moniäänisen museon kurssilainen Irina Kupchik opastettavan ryhmän kanssa Tampereen taidemuseon Anna Tuori -näyttelyssä.

Opastettuja kierroksia kielenopiskelijoille

Tähän mennessä Moniääninen museo on toteuttanut opastettuja kierroksia mm. Vapriikin Luonnontieteelliseen museoon ja Tampereen taidemuseoon, jossa esiteltiin Vuoden nuori taiteilija Anna Tuori. Nämä kierrokset on järjestetty suomen kielellä maahanmuuttajille, jotka parhaillaan opiskelevat suomea. Moniäänisen museon oppaat eivät toimi suomen kielen opettajina, vaan toivottavasti rohkaisevat omalla esimerkillään kielenopiskelijoita käyttämään suomen kieltä sekä keskustelemaan museossa rohkeammin. Parhaimmillaan opastetut kierrokset ovat silloin, kun oppaan ja ryhmän kanssa syntyy keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa esillä olevasta aiheesta. Moniäänisen museon oppaat osaavat myös muita museolaisia helpommin nähdä ne asiat, jotka juuri maahan muuttaneita henkilöitä juuri tässä museossa kiinnostavat.

Luonnontieteellisessä museossa oli maaliskuun ajan perjantai-iltapäivisin maahanmuuttajaperheille suunnattuja opastettuja kierroksia. Tulevaisuudessakin Luonnontieteellinen museo tulee varmasti olemaan monen muualta Suomeen muuttaneen uuden tamperelaisen käyntikohteiden suosikkilistalla. Moniääninen museo tulee kohdistamaan museopalveluja asiakkaiden toiveiden mukaisesti niihin museoihin, joissa niitä eniten kaivataan.

Rupriikki - historiaa myös maahanmuuttajien näkökulmasta

Moniäänisen museon kierroksia on ollut myös Media- ja viestintämuseo Rupriikissa, joka sopii aihepiirinsä vuoksi mitä parhaiten myös kieltä opiskelevien käyntikohteeksi. Kierroksilla on huomattu, kuinka tärkeää kommunikointi on aina ollut ja kuinka tärkeää myös yhteisen kielen oppiminen ja sen käyttäminen onkaan. Rupriikissa sivutaan myös Tampereen historiaa erityisesti maahanmuuttajien näkökulmasta. Tampereen teollisuuden syntyyn kun ovat aivan olennaisesti vaikuttaneet tänne muualta tulleet merkkimiehet. Kevään ajan Rupriikissa on ollut mahdollista osallistua myös espanjankielisille kierroksille. Tätä mahdollisuutta ovat hyödyntäneet etenkin espanjaa opiskelevat sekä myös Tampereella asuvat espanjaa äidinkielenään puhuvat henkilöt.

Moniääninen museo tulee laajentamaan palveluitaan kesän aikana mm. Amurin työläismuseokortteliin, johon tulee kieltä opiskeleville suunnattuja suomenkielisiä kierroksia. Työväenmuseo Werstaalle on suunnitteilla sekä espanjan- että venäjänkielisiä kierroksia. Syksyn mittaan voimme tarjota eri museoissa yleisöopastuksia eri kielillä, ja näihin opastuksiin toivomme saavamme sekä kieltä opiskelevia että kyseistä kieltä äidinkielenään puhuvia.

Agitaatioposliinia Eremitaasista

Yksi tulevan kesän hienoista näyttelyistä Tampereella tulee olemaan Pietarin Eremitaasin kokoelmista koottu Vapriikin agitaatioposliininäyttely. Luokaamme uusi maailma -näyttely tuo nähtäville noin 300 toinen toistaan mielenkiintoisempaa esinettä Eremitaasin kokoelmista. Vapriikilla on hyvät suhteet Eremitaasiin, minkä ansiosta saamme melko usein Eremitaasin kokoelmien kätköissä olevia arvokkaita teoksia Tampereelle. Usein täällä nähtävät teokset eivät ole olleet Eremitaasissa esillä aikoihin tai ehkä ei lainkaan, joten näitä harvinaisuuksia on tilaisuus nähdä Vapriikissa. Luokaamme uusi maailma -näyttely vie meidät 1920-luvulle, silloisen Leningradin tapahtumiin. Tuolloin jopa arkiesineet, kuten posliiniastiat, kertoivat omaa tarinaansa uudenlaisen isänmaan luomisesta myös taiteilijoiden voimin. Tuon ajan merkittävät taiteilijat, kuten Kazimir Malevitš, Nikolai Suetin, Natan Altman, Josif Školnik, Vladimir Lebedev, Vladimir Tatlin, Vasili Kandinski ja David Šterenberg tekivät myös posliiniastioita, joista tunnetuimpia lienevät Malevitšin puoliympyrän muotoinen kuppi ja teekannu. Nämä harvinaisuudet voi nähdä museokeskus Vapriikissa 27.5.-30.10.2011. Venäjänkielisiä näyttelyopastuksia voi kysyä Vapriikin infosta.

Tervetuloa Tampereen museoihin!

Teksti ja kuvat: Jaana Ylänen

Lisätietoa:

www.tampere.fi/vapriikki , rupriikki.tampere.fi

Museoiden Yö 20.5.2011

Museoiden yötä vietetään Tampereella 20.5.2011. Iltakuudelta alkava tapahtuma tarjoaa tuttuun tapaan kävijöille elämyksiä aina keskiyöhön asti. Upeiden näyttelyiden lisäksi tarjolla on runsaasti opastuksia ja työpajoja yli kymmenessä museossa ja galleriassa. Ensimmäistä kertaa ovat tänä vuonna mukana Kivimuseo ja Galleria Emil.

Museoiden yö on osa keskieurooppalaisia La Nuit des Musées / Lange Nacht der Museen -museotapahtumia. Viime vuonna Tampereen Museoiden yö oli yleisömenestys. Monipuolisen ohjelman lisäksi museobussi huristelee kohteiden välillä ja kuskaa sinut paikasta toiseen. Kaikki tämä vain yhden pääsylipun hinnalla!

Liput: pääsymaksu 6 €, ryhmät 15 € (max. 5 hlöä/ryhmä). Yhdellä pääsylipulla pääsy kaikkiin museoihin ja museobussiin.

www.tampere.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика