2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (26)


№ 3 (25)


№ 2 (24)


№ 1 (23)

№ 4 ( 26 ) 2016



Nyhtökaura – keksintö, joka villitsi Suomen

Nyhtökaura valtasi Suomen keväällä 2016.

Suuren kysynnän vuoksi pääsin testaamaan tämän suomalaisen keksinnön vasta nyt.


Nyhtökaura.Nyhtökaura.

Mikä ihmeen nyhtökaura?
Nyhtökaura on kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä valmistettu proteiinipitoinen ruoka-aine. Sana nyhtö tulee alun perin amerikkalaisesta ruokatrendiksi kehittyneestä nyhtöpossusta (engl. pulled pork), joka on niin mureaksi kypsennetty, että se irtoaa repimällä eli nyhtämällä.

Nyhtökauraa tehdään mekaanisesti käsittelemällä sekoittaen, hiertäen ja kuumentaen. Nyhtökaura on valmistettu suomalaisesta ekologisesti viljellystä kaurasta, mutta luomuruuan kriteerejä tuote ei täytä. Pavut tulevat Ruotsista, koska herneproteiinia ei vielä valmisteta Suomessa. Nyhtökaura on terveellinen vaihtoehto lihalle, sillä se sisältää runsaasti proteiinia (jopa 31,2 g proteiinia / 100 g) ja hyödyllisiä aminohappoja, jonka takia nyhtökauraa onkin sanottu superfoodiksi. Nyhtökaura ei sisällä lisäaineita tai e-koodeja ja on täysin vegaaninen.


Miksi?
Reetta Kivelä ja Maija Itkonen kehittivät nyhtökauran kun huomasivat, ettei kaupoissa ole saatavilla jauhelihaa korvaavaa, maukasta kasvisvaihtoehtoa. He perustivat yrityksen nimeltä Gold&Green Foods, jonka tarkoitus on viedä nyhtökaura Suomea pidemmällekin.

Vaikka nyhtökaura kehitettiin kasvisvaihtoehdoksi, on se myös ekologinen vaihtoehto. Kaura on jo itsessään hyvin ekologinen viljelykasvi ja pavut sitovat typpeä ilmasta maaperään, jota kaura hyödyntää kasvussaan. Tuote sopii myös niille, ketkä haluavat välttää gluteenia, soijaa ja vehnää. Täysin gluteenittomaksi tuotetta ei voida luokitella, sillä se valmistetaan samoilla myllyillä, joissa on mahdollisesti valmistettu esimerkiksi vehnää tai ruista.


Mistä?
Nyhtökaura tuli kauppoihin toukokuussa 2016, mutta sitä tuotettiin vielä niin pieniä eriä, että sitä oli hankala saada käsiinsä. Syksyllä tuotantoa laajennettiin ja nyhtökauraa on nyt helpommin saatavilla. Ainakin Kuopiossa useampi kauppias on ottanut sen valikoimiinsa, mutta kiinnostus on niin suurta, että se loppuu nopeasti hyllyistä. Hinta vaihtelee kaupoittain, usein 250 g paketin saa noin neljällä eurolla. Nyhtökauraa on saatavilla maustamattomana ja kahta eri valmiiksi maustettua makua: tomaatti-savupaprika-lehtipersilja sekä kafferilime-seesami-inkivääri.


Miten?
Nyhtökaura on kypsää ja valmis käytettäväksi sellaisenaan. Valmistajan sivuilla kerrotaan, että sen voi kuumentaa mikrossa, uunissa tai pannulla öljyssä. Nyhtökauraa voi käyttää lähes mihin vain, sitä voi käyttää kuin kanaa tai jauhelihaa, tacoissa, salaateissa ja miksei vaikka makaronilaatikossa lihan sijasta, kuten eräs tuttuni oli kokeillut. Valmistajan sivuilla on monia valmiita reseptejä ja tänä vuonna on julkaistu myös reseptikirja. Testasin kafferilime-seesami-inkivääri -maustettua nyhtökauraa ja sovelsin paketissa ollutta itämaisten wokin reseptiä. Kaikkia aineksia ei kaapista löytynyt, mutta hyvää tuli vähemmilläkin tarpeilla. Nappaa tästä nopea arkiruokaidea!


Ainekset:

  • nuudeleita
  • kasviksia oman maun mukaan (käytin pakastevihanneksia, joissa oli kahdenlaista porkkanaa ja papuja)
  • mausteita (oman maun mukaan esim. soijakastiketta, limeä, korianteria, makeaa chilikastiketta)
  • nyhtökauraa
  • paistamiseen hieman öljyä.

Valmistus:
Paista kasvikset pannulla öljyssä. Kun kasvikset alkavat olla lähes valmiita, mausta ne mielesi mukaan. Keitä nuudelit. Jos haluat paistaa nuudeleita vielä pannulla, keitä niitä minuutti vähemmän kuin normaalisti. Lopuksi lisää nuudelit ja nyhtökaura pannulle. Anna nyhtökauran lämmitä, sekä nuudelien ottaa väriä pintaan koko ajan käännellen. Lisää lopuksi tuoreet mausteet ja tarjoile.


Makutestin tulos?
Lopputulos oli maukas. Koostumus muistuttaa hieman tonnikalaa tai kanaa, vaikka tuote itsessään näyttää enemmän jauhelihalta. Suutuntuma oli pehmeä, eikä ollenkaan liian sitkeä, vaikka niin olisi voinut luulla ulkonäön perusteella. Nyhtökaura jää helposti hieman kuivaksi, joten se kannattaa lämmittää öljyssä tai lisätä ruokaan kastiketta. Nyhtökaura sopii erinomaisesti arkiruuaksi, sillä se on nopea ja helppo valmistaa. Itse käytin nyhtökauran lisäksi vain pakastevihanneksia sekä nuudeleita ja mausteita. Ateria valmistui noin 15 minuutissa ja siitä tuli maukas ja terveellinen. Myös miehen mielestä nyhtökaura oli hyvänmakuinen ja siinä oli miellyttävä suutuntuma. Aiomme valmistaa ruokaa nyhtökaurasta toistekin!


Lähteet:
www.goldandgreenfoods.com/fi/
www.hs.fi/ruoka/a1452571775241
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nyht%C3%B6kaura

Teksti ja kuvat: Seliina Tiainen
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика