2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (14)


№ 3 (13)


№ 2 (12)


№ 1 (11)

№ 3 ( 13 ) 2013

Ole valpas!

Suomessakin valitettavasti kuka tahansa voi joutua huijauksen tai aggressiivisen markkinoinnin uhriksi. Ja siihenkin on virasto, joka käsittelee kuluttajien oikeuksia - Kuluttajavirasto. Suomessa yleisimmät huijaukset kuvataan tämän viraston nettisivulla Huijaukset -osassa sekä annetaan ohjeet kuinka toimia näissä tilanteissa. Kaikki nämä huijausten tavat ovat tuttuja venäläisille, eli mainokset, jotka lupaavat nopeita ja suuria rahoja, haittaohjelmat, henkilötietojen kalastelu, tekaistut avunpyynnöt ja monet muut.

Varsin harvinaista venäläisille, mutta Suomessa hyvin suosittu ilmiö, ovat puhelimessa tehdyt kauppasopimukset. Usein näissä sopimuksissa ihminen voi tulla tuotteen tilaajaksi ilman omaa tahtoa. Tämän artikkelin aihe on tilaamatta toimitetut tarpeettomat tuotteet ja laskut tuotteesta, jota ei ole koskaan tilattu.

En ole tilannut tätä tuotetta!

Jos sinulle lähetetään tuotteita, joita et ole tilannut, sinun ei periaatteessa tarvitse tehdä mitään. Kuluttajasuojalain mukaan tilaamatta toimitetusta tuotteesta tai näytteestä ei voi vaatia kuluttajalta maksua, tuotteen palauttamista, säilyttämistä tms. Käytännössä kannattaa kuitenkin palauttaa tilaamatta toimitetut tuotteet, koska palauttaminen tulkitaan kaupan peruuttamiseksi. Muista pyytää postivirkailijalta palautuskuitti, vaikka et maksanut postikuluja. Kuitti todistaa tavaran palaavan takaisin.

Kun kauppasopimus on tehty puhelimitse, sinun on täytynyt saada kirjallinen tilausvahvistus. Tilausvahvistuksessa kerrotaan olennaiset kauppaa koskevat ehdot, kuten kaupan peruuttamisoikeus 14 päivää tuotteen vastaanottamisesta. Lisäksi tulee antaa ohjeet siitä, miten asiakas voi peruuttaa sopimuksen. Jos vahvistusta ei anneta, sopimuskaan ei välttämättä sido.

Jotkut yritykset markkinoivat ilmaisia tai hyvin edullisia näytepakkauksia, joiden vastaanottamisen jälkeen asiakkaasta tulee automaattisesti tuotteen tilaaja. Jos saat tällaisen ”ilmaisen näytepaketin” ja sen mukana ilmoituksen kestotilauksesta, ilmoita yritykselle kirjallisesti tai sähköpostitse, että et ole tehnyt kestotilausta etkä siksi ole velvollinen maksamaan tilaamatta toimitettuja tuotteita. Säilytä kopio ilmoituksestasi.

Jos et saa sovittua yrityksen kanssa, ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan Kuluttajaviraston nettisivulla www.kuluttajavirasto.fi. Jos asia menee eteenpäin ja saat perintäkirjeen, ota yhteyttä perintätoimistoon. Kerro, että lasku on aiheeton, koska et ole tilannut kyseistä tuotetta.

Säilytä sähköpostiviestit, ota kopio tekemästäsi valituksesta tai laita muistiin henkilön nimi, jonka kanssa olet keskustellut puhelimitse. Näin voit tarvittaessa todentaa valituksesi.

Perintätoimisto voi päättää olla perimättä laskua, mutta yritys voi itse jatkaa laskun maksun vaatimista sinulta. Jos näin käy, kysy neuvoa kuluttajaneuvonnasta. Jos yritys tai perintätoimisto valituksestasi huolimatta jatkaa perintää, sinun on vietävä asia kuluttajariitalautakuntaan ratkaistavaksi. Ilmoita tästä sekä yritykselle että perintätoimistolle.

Elämän esimerkki

Minun tuttuni, nimetään hänet Olgaksi, teki virheen ja suostui kauppasopimukseen puhelimessa. Häntä vakuutettiin, että ostopakkoa ei ole ja hän voi helposti palauttaa tavaraa sekä kieltäytyä seuraavasta paketista koska tahansa yhdellä puhelinsoitolla. Myös ensimmäiseen näytepakettiin liitetyssä sopimuksessa oli kirjoitettu: ”mikäli kadut ostostasi, voit palauttaa tuotteen avaamattomana 14 vuorokauden kuluessa paketin saapumisesta”.

Kyllä, Olga katui ostostaan sekä sitä, että suostui sopimukseen, jota ei halunnut tehdä. Itse asiassa asiakaspalvelun numero ei vastannut koskaan eikä yritys antanut sähköpostia. Onneksi tuotteita sai lähettää takaisin ilmaiseksi.

Vaikka Olga oli lähettänyt paketin takaisin, siitä huolimatta hän sai maksumuistutuksen. Kuuluttajanviraston sivun ohjeiden mukaan Olga kirjoitti yritykselle valituskirjeen itse ilman kääntäjän palvelua. Hän ilmoitti tuotteen lähtevän takaisin sekä sen, ettei enää halunnut lähetyksiä.

Hän viittasi siihen, että laskussa ilmoitettu asiakaspalvelunumero ei vastannut koskaan, eli asiakkaalla ei ole mahdollisuutta kieltäytyä seuraavasta paketista.

Lopuksi Olga lisäsi: ”jos yrityksenne valituksestani huolimatta jatkaa perintää, vien asian kuluttajariitalautakuntaan ratkaistavaksi”.

Muutaman päivän kuluttua yrityksestä soitettiin ja ilmoitettiin asian olevan kunnossa sekä vakuutettiin, että hän ei saa enää lähetyksiä. Mutta samalla hänelle ilmoitettiin, että hänelle oli muka vahingossa lähetetty vielä seuraava paketti laskuineen, mutta siitä ei tarvinnut huolestua. Siksi Olga ei ole vielä varma, että tämä tarina on loppunut. Mutta hän suunnittelee toimivansa tarvittaessa jo tuntemansa kaavan mukaan.

Lopuksi voin vain lisätä – varo puhelinmarkkinointia ja muita houkuttelevia mainoksia. Kun saat yllättäen tilaamattomia tuotteita tai näytepakkauksia, sinun on tarkastettava huolellisesti liitteenä olevat paperit. Ongelmien välttämiseksi kannattaa varmasti heti kieltäytyä seuraavista lähetyksistä. Ja se on parempi tehdä kirjallisesti!

Teksti suomeksi ja venäjäksi: Ilona Lipatova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика