№ 1-2 ( 123-124 ) 2017



TOIMITUKSELTA

Hei, rakkaat lukijat!

Viime aikoina Suomessa on tullut voimaan erilaisia tärkeitä muutoksia. Näitä ovat uudet TE-toimiston vaatimukset työttömille työnhakijoille, sosiaalitukien siirtyminen KELA:lle sekä muutokset eläkejärjestelmässä. Mutta kaikkein hankalin ja vaikein asia monille maahanmuuttajille, erityisesti iäkkäille ja niille, jotka ymmärtävät suomea huonosti, on monien arkiasioiden siirtyminen tavallisesta henkilökohtaisesta asiakaspalvelusta sähköiseen asiointiin.

Sähköisestä asioinnista on tietenkin paljon hyötyä: se säästää rahaa, koska ei tarvitse pitää henkilökuntaa ja maksaa heille palkkaa, asiakkaiden ei tarvitse seistä jonoissa, kaikki hakemukset voi täyttää poistumatta kotoa ja itselle sopivaan aikaan, klikkaamalla eri osioita sähköisessä asiointijärjestelmässä voi löytää ja saada nopeasti ja viiveettä tarvitsemansa tiedon. Kaikki sujuu näin, jos ihminen:

  1. osaa suomen kieltä ja hänen on siksi helppo ymmärtää, miten sähköinen järjestelmä toimii, ja miten hänen tulee täyttää asiakirjat asianmukaisesti
  2. osaa työskennellä tietokoneella eikä hänen ole sen vuoksi vaivalloista täyttää erilaisia hakemuksia sähköisessä muodossa

Yksinäisten iäkkäiden maahanmuuttajien on erityisen vaikeaa selvitä uudistuksista. Eräs nainen kertoi järkyttyneenä minulle omista tämänhetkisistä ongelmistaan ja hankaluuksistaan, ja ymmärsin vasta tämän keskustelun aikana, kuinka vaikeaa joillekin maahanmuuttajille on alkaa elää nykyajan realiteeteissa. Tämän yksinäisen naisen on nyt koko ajan pyydettävä apua, mikä häntä, iäkästä henkilöä, ärsyttää todella paljon ja se asettaa hänet hankalaan asemaan, koska nainen pelkää olevansa taakka tutuilleen jatkuvine pyyntöineen. Hän ei pysty kuitenkaan olemaan pyytämättä apua, koska tietokone on hänelle kuin avaruuslaiva. Näin hän kertoi minulle keskustellessamme. Minä luonnollisesti kutsuin hänet toimistoomme ja selitin, että järjestömme Mosaiikki ry yrittää aina auttaa maahanmuuttajia ratkaisemaan heidän ongelmansa ja löytämään vastaukset heidän kysymyksiinsä. Keskustelussa selvisi vielä yksi asia: nainen tulee harvoin kaupungin keskustaan, missä toimistomme sijaitsee, koska hänen terveytensä ei ole kovin hyvä ja pitkät välimatkat ovat hänelle hankalia. Päätimme, että tarpeen vaatiessa nainen voisi soittaa meille, ja me mietimme, miten voisimme auttaa häntä.

Tämä on kuitenkin vain yksittäinen tapaus. Paljonko niitä löytyy tällä hetkellä Suomesta? Luulen, että kaikkien maahanmuuttajajärjestöjen tulisi miettiä vakavasti sitä, millä tavalla heidän järjestönsä voisivat auttaa näitä apua tarvitsevia maanmiehiämme.

Haluan päättää juttuni Kun ystävät ovat kanssani -laulun sanoihin (sanat M. Tanitš, musiikki V. Šainski):

Kun on yksin vaikeaa,
Kun on yksin vaikeaa,
Selviän teidän kanssanne.

Kun en yksin ymmärrä,
Kun en yksin ymmärrä,
Selviän ystävien kanssa.

Mitä minä lumesta, mitä lämmöstä,
Mitä minä kaatosateesta,
Kun ystävät ovat kanssani.


Kunnioittavasti, Tatjana Doultseva,
Mosaiikki-lehden päätoimittaja

 Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика