2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (102)


№ 8-9 (100-101)


№ 7 (99)


№ 6 (98)


№ 5 (97)


№ 4 (96)


№ 3 (95)


№ 2 (94)


№ 1 (93)

№ 2 ( 94 ) 2014

Elämänlaatu: Tietosuojasta turvalliseen ruokaan

Asetetaan tavoitteet korkealle

Mitä elämänlaatu merkitsee sinulle? Entä turvallinen ruoka, terveydenhoidon saatavuus, puhdas ilma ja ympäristö tai vahvat kuluttajan oikeudet? Entä se, että yksityisyydensuojaasi kunnioitetaan ja tietosi ovat turvassa? Elämänlaadun parantaminen kaikkialla EU:ssa on korkealla parlamentin agendalla.

Kukaan ei ole saari, meidän täytyy huolehtia toisistamme. Tupakka, väärennetyt lääkkeet, terveyspalveluiden saatavuus... tarvitsemme enemmän eurooppalaisia direktiivejä suojelemaan eurooppalaisia, mutta meidän pitäisi myös suojella kaikkia ihmisiä maailmassa.

Se, mitä syömme, vaikuttaa terveyteemme. Euroopan parlamentti haluaa varmistaa, että tiedämme, mitä laitamme lautasellemme. Ruokamerkintöjen parantaminen on ensimmäinen askel.

Täytyy myös sanoa, että teollisuuden puutteelliset todisteet geenimuunneltujen satojen turvallisuudesta eivät auta EU-kansalaisten epäluulojen häivyttämisessä. Sen vuoksi suurin osa eurooppalaisista (61 %) on geenimuunneltujen kasvien kasvattamista vastaan marraskuussa 2009 julkaistun eurobarometrin mukaan. Geenimuuntelun ei koeta tuovan etuja ja tuotteita pidetään huolestuttavina, epäturvallisina ja epäoikeudenmukaisina.

Italialainen kokki Carlo Cracco pitää terveyttä ja kestävää kehitystä asioina, jotka liittyvät tiiviisti yhteen. "Syömme 10 ostamastamme ruokatuotteesta vain seitsemän. Meidän täytyy oppia ostamaan", hän totesi ja painotti, että terveellinen ruoka alkaa hyvistä raaka-aineista.

Vesi on tärkeä elementti ihmisten elämässä. Ympäristövaliokunnan mepit äänestivät Richard Seeberin (EPP, Itävalta) mietinnöstä, jonka päämääränä on luoda vakaa ja kunnianhimoinen lainsäädännöllinen pohja pitkäaikaiselle integroidulle vesihuollolle Euroopassa. Valiokunnassa äänestettiin tehokkaamman ja kestävämmän vedenkäytön puolesta muun muassa maataloussektorilla. Lisäksi mietinnön mukaan vedenkäyttöä olisi mahdollista tehostaa innovatiivisilla teknologioilla ja käytännöillä. Lisäksi siinä todetaan, että on tärkeää pysäyttää saasteet niiden lähteessä, jotta vaaralliset aineet eivät pääse ympäristöön, ja myös likavesikuormituksen pienentäminen on olennaista vesihuollon kannalta.

Uuden parlamentin hyväksymän tupakkatuotesääntöjä koskevan mietinnön tarkoituksena on estää se, että nuoret aloittavat tupakoinnin. Tupakointi, jonka vuoksi EU:ssa kuolee 700 000 ihmistä vuosittain, on suurin ennaltaehkäistävissä olevien kuolemien aiheuttaja EU:ssa. Vaikka tupakoitsijoiden määrä on laskussa, silti 1/4 eurooppalaisista polttaa. Ja 94 % tupakanpolttajista aloittaa tupakoinnin ennen 25 ikävuottaan. Suurin osa tupakoitsijoista aloittaa ennen 18. ikävuottaan. Kukaan ei ole kieltämässä tupakointia sinänsä, mutta uusien sääntöjen tarkoituksena on tehdä tupakoinnista vähemmän houkuttelevaa nuorille ihmisille. Parlamentti haluaa aikaansaada tämän muun muassa lisäämällä pakkauksiin suuremmat terveysvaroitukset ja kieltämällä osan makuaineista. Lisäksi sähkötupakan myyntiin hyväksyttiin säännöt.

Ei enää puhelimia, jotka räjähtävät käsiisi, tai leluja, jotka hajoavat lastesi leikeissä? Kulutustavaroiden turvallisuutta koskevan mietinnön yhtenä päätavoitteena on, että tuotteeseen on selkeästi merkitty tuotteen valmistusmaa. Christel Schaldemosen mukaan niin pitäisi toimia riippumatta siitä, onko tuote EU-maasta tai sen ulkopuolelta. Lisäksi tuotteisiin merkittäisiin, onko niiden turvallisuus testattu. Markkinavalvontaa koskeva uusi lainsäädäntö selventää sääntöjä sekä määrittelee seuraamuksia sääntöjen rikkomiselle. Jos sääntöjä rikotaan säännöllisesti ja tarkoituksella, valmistajille annetaan sakot. Parlamentti suositteli myös vaarallisten tuotteiden valmistajien laittamista mustalle listalle.

Maailman tähän asti suurimmat muutokset tapahtuivat viimeisten 50 vuoden aikana, mutta emme voi elää kuvitellen, että resursseja on loputtomasti. Kaikkein haitallisimpien muovien ja tiettyjen muovipussien käyttö pitäisi kieltää vuoteen 2020 mennessä, todetaan parlamentin hyväksymässä päätöslauselmassa EU:n strategiasta ympäristössä olevan muovijätteen vähentämiseksi. Mepit katsovat, että kaikkein vaarallisimmat muovit olisi poistettava markkinoilta. Päätöslauselmassa kehotetaan vähentämään merkittävästi kertakäyttöisten muovipussien käyttöä ja lopettamaan niiden käyttö kokonaan mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi he vaativat rohkeampia toimia muovijätteen laittoman viennin estämiseksi. Parlamentin jäsenet huomauttavat, että muovijätteen kierrätyksen taloudellinen potentiaali on vielä suurilta osin hyödyntämättä. Muovijätteestä kierrätetään nykyisin vain 25 prosenttia. Soveltamalla täysimääräisesti EU:n jätelainsäädäntöä voitaisiin säästää 72 miljardia euroa vuodessa, kasvattaa EU:n jätehuolto- ja kierrätysalan vuotuista liikevaihtoa 42 miljardilla eurolla ja luoda yli 400 000 työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä, päätöslauselmassa todetaan.

Lähde: www.europarl.europa.eu/news

Aineiston on toimittanut Irina Senkina

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика