2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (102)


№ 8-9 (100-101)


№ 7 (99)


№ 6 (98)


№ 5 (97)


№ 4 (96)


№ 3 (95)


№ 2 (94)


№ 1 (93)

№ 2 ( 94 ) 2014

Äitiyspakkaus

Etsiessäni minulle tärkeää tietoa Kansaneläkelaitoksen (Kela) nettisivuilta, päädyin samoilla sivuilla Lapsiperheet-osioon, mistä voi löytää kaiken tiedon lapsiperheiden tuista sekä muutakin tietoa niihin liittyvistä asioista. Kiinnitin huomioni siihen, että vuoden 2014 keväällä Kansaneläkelaitos uudisti vastasyntyneille tarkoitettua tuotevalikoimaa. Sivuilla on myös mahdollista katsoa, mitä vauvoille on tarjolla. Hieman alempana sivulla on nähtävillä valokuvia uudistetusta valikoimasta. Tällä kertaa vastasyntyneille tarkoitetut tavarat ovat retro-tyylisiä. Minun mielestäni nämä vaatteet ovat erittäin suloisia. Monet Suomessa asuvista ulkomaalaisista on tietenkin tavalla tai toisella kuulleet tästä vauvojen tavarapaketista tai nähneet esille laitettuja näytteitä Kelan virastoissa. Ne, joiden lapset ovat syntyneet Suomessa, ovat varmaankin saaneet tämän pakkauksen lapsen synnyttyä. Minusta on mielenkiintoista kertoa tästä niille, jotka eivät vielä ole kuulleet asiasta ja haluaisivat tietää enemmän.

Pakkaukseen kuuluu valikoima vastasyntyneelle sopivia vaatteita ja lapsen hoitoon tarvittavia kaikkein tärkeimpiä tarvikkeita ensimmäisiä hetkiä ajatellen. Aika ajoin sisältö uusitaan, siihen lisätään uusia tuotteita, mutta laatu säilyy muuttumattomana korkeatasoisena. Lasten vaatteiden värit pidetään neutraaleina, jotta ne sopisivat niin pojille kuin tytöillekin. Äitiyspakkausta, kuten Suomessa virallisesti vastasyntyneiden vaatevalikoimaa kutsutaan, voi hakea Kelasta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa.

Äitiyspakkaus on ilmainen, lailla turvattu, valtion myöntämä sosiaalituki perheille. Samaan aikaan lapsen vanhemmat voivat itse päättää: tarvitsemmeko pakkausta vai emme. Tapauksissa, joissa vanhemmat eivät halua ottaa pakkausta, he voivat saada 140 euron arvoisen rahasumman. Tilastojen mukaan 95 % äideistä, jotka odottavat ensimmäistä lastaan, ja 66 % kaikista raskaana olevista naisista valitsevat äitiyspakkauksen, eivätkä rahallista korvausta.

Kenellä on oikeus äitiyspakkaukseen? Käytännössä katsoen kaikilla Suomessa asuvilla raskaana olevilla naisilla sekä heillä, jotka adoptoivat pienen lapsen. Suomen kansalaisuudella ei ole väliä. Tärkeintä on, että lasta odottava nainen on ollut raskaana vähintään 154 vuorokautta ja käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen 4. raskauskuukauden päättymistä.

Tiedättekö kuinka kauan Suomessa on annettu tätä tukea äideille? Itse asiassa tätä tukea on annettu todella pitkään, lähes 80 vuotta, eli vuodesta 1937 lähtien. Jo tuolloin Suomen valtio päätti huolehtia lapsista. Tärkeämpänä syynä tällaisen perheille annettavan sosiaalituen jakamisessa oli se, että 1930-luvun alussa Suomessa oli suuri alle vuoden ikäisten lapsikuolleisuus. Maassa oli paljon vähävaraisia perheitä, joiden oli vaikea itse huolehtia lapsen ja äidin terveydestä. Tästä syystä hallituksella oli todellisia pelkoja syntyvyyden alenemisesta. Tämän vuoksi kehitettiin useita toimenpiteitä, joiden avulla tilanne muuttui parempaan suuntaan ja lapsikuolleisuus pieneni. Terveydenhuollossa kehiteltiin erityisiä esitteitä odottaville äideille ja heille järjestettiin kursseja, joissa opetettiin, miten vastasyntynyttä tulisi hoitaa. Tämän jälkeen hallitus päätti jakaa pienituloisille äideille sosiaalitukea äitiyspakkauksen muodossa. Yksi tämän sosiaalituen saamisen ehdoista oli se, että tulevan äidin tuli käydä terveystarkastuksissa raskauden aikana. Päätös äitiyspakkauksen luovuttamisesta vahvistettiin ja äidin kotipaikkakunta maksoi sen. Tällä tavalla maan hallitus yritti taata tasavertaiset mahdollisuudet eri sosiaaliluokissa syntyville lapsille.

Tähän mennessä maan elämä on muuttunut paljon. Suomi on niiden maiden listalla, missä on jo kauan ollut maailmanlaajuisten tilastojen mukaan alhaisin lapsikuolleisuus, melko korkea elämänlaatu, mutta tämä valtiolta saatu perheille annettava sosiaalituki on säilynyt. Nykyään äitiyspakkauksen voi saada kuka tahansa tuleva äiti, riippumatta hänen taloudellisista taustoistaan. Haluan lisätä, että tällainen valtion myöntämä tuleville äideille annettava sosiaalituki ei ole käytössä joka maassa. Tämä perheille annettavan tuen kokemus on sitä arvokkaampaa Suomessa.

Vuonna 2013 Iso-Britannian prinssi William ja hänen puolisonsa Cambridgen herttuatar Catherine odottivat perheenlisäystä. Kansaneläkelaitos (Kela) lahjoitti nuorille vanhemmille äitiyspakkauksen. Suomen antama lahja herätti paljon mielenkiintoa niin Iso-Britannian lehdistössä kuin myös monien maiden asukkaissa. He tiedustelivat Kelan hallinnolta mahdollisuutta saada myös pakkaus. Tällä hetkellä on todellakin mahdollista ostaa pakkaus. Sen hinta on hieman korkeampi kuin yleensä, ja postimaksujen kanssa se maksaa 274,15 euroa. Kelan tietojen mukaan vuosittain myydään noin 400 pakkausta. Pääasiassa nämä tilaukset tulevat ulkomailta tai ovat muissa maissa asuvien suomalaisten tekemiä tilauksia, joilla ei ole oikeutta Kelan etuuksiin.

Videoita, jotka kertovat tästä asiasta, voi katsoa tästä linkistä:
http://yle.fi/elavaarkisto

Materiaalin on koonnut Tatjana Sojunen.

Suomennos: Maria Lepistö

Lähde: www.kela.fi/aitiysavustus-ja-aitiyspakkaus_aitiysavustuksen-historia,
fi.wikipedia.org, yle.fi/elavaarkisto,
www.finnland.de/public, http://finnish.ru/news

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика