Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 1 ( 93 ) 2014
Terveellisestä elämäntavasta kertominen on jo kauan aikaa ollut yksi tärkeimmistä terveydenhuollon painopisteistä Suomessa. Valtionpolitiikka tällä alalla on suuntautunut vähentämään ennenaikaisia kuolemantapauksia, pidentämään ihmisten aktiivista ja terveellistä elämää, parantamaan elämänlaatua ja kaikkien väestökerrosten terveyttä.
Tiedekeskus Agorassa 23.10.2013 pidettiin terveellisille elämäntavoille omistettu päivä, missä esiintyi asiantuntijoita, jotka tutkivat tämän alan palveluita ja niiden kehitystä. Tilaisuudessa puhuttiin välttämättömyydestä löytää uusia ratkaisuja nykyajan ongelmiin kuten yksinäisyyteen, sosiaaliseen eristäytymiseen, psyykkisiin ongelmiin, ikääntymiseen, erilaiseen väärinkäyttöön, terveyden heikentymiseen, joka liittyy työttömyyden ja matalien tulojen ongelmiin jne.
Jyväskylän yliopisto ja ammattikorkeakoulu JAMK ovat vetävinä keskuksina alueen terveellisen elämäntavan teknologiakehittämisessä. Informaatioteknologian alan pääaineena valitsi noin 3 000 opiskelijaa. Tiedekeskus Agora HTC (Human Tech Center Finland) on kohtaamispaikkana eri puolella maailmaa oleville asiantuntijoille, tutkijoille ja yrityksille, jotka pyrkivät integroimaan humanitäärisiä, sosiaalisia ja informaatiotieteitä kehittääkseen uusia innovaatioita.
Sosiaaliset innovaatiot ovat suomalaisen yhteiskunnan perusta – niitä ovat niin miesten ja naisten tasa-arvo, ilmainen peruskoulu ja jatko-opiskelu, kaikkien saatavilla oleva sosiaaliturva, tehokas terveydenhuoltojärjestelmä, parlamentaarinen demokratia sekä turvallisen elämän korkea taso. Erityisiä varoja, jotka kerääntyvät esimerkiksi pelibisneksen tuotoista, käytetään kansalaisjärjestöjen rahoitukseen, mikä mahdollistaa sellaisten hankkeiden olemassaolon, kuten esimerkiksi ”Terveellinen elämäntapa Huhtasuolla” Jyväskylässä. Tämän hankkeen tavoitteena on houkutella ihmisiä harrastamaan urheilua, huolehtimaan terveydestään sekä etsiä uusia mahdollisuuksia elämäntavan parantamiseksi tällä alueella. Suuri työ tehdään eri väestöryhmien keskuudessa. Esimerkiksi, alueen päiväkeskuksen tehtävänä on tarjota vanhuksille erilaisia palveluita, tukea heidän aktiivisuuttaan ja omatoimisuuttaan sekä mahdollisuutta asua kotioloissa. Kulttuuri-, urheilu- ja hyvinvointitapahtumat, hyvin hoidettu elämänmuoto ja toisista huolehtiminen parantavat huomattavasti elämänlaatua.
Esimerkkinä voi käyttää sauvakävelyä – yksinkertainen, saavutettava ja hyvinvointia edistävä liikuntamuoto, jolla on ollut positiivinen vaikutus suureen määrään ihmisiä ja tämän vuoksi se on noussut listalle 100 parhaasta suomalaisesta sosiaalisesta keksinnöstä. Tilastojen mukaan joka viidennellä Suomen asukkaalla on kävelysauvat, ja noin 800 000 ihmistä harrastaa sauvakävelyä säännöllisesti eli joka viikko. Tämä ei ole pieni määrä 5,5 miljoonaisessa kansassa. Säännöllinen kävely vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, aivohalvaukseen, korkeaan verenpaineeseen ja jopa vanhuusajan dementiaan. Tämänkaltaisen fyysisen aktiivisuuden kannattajat ovat huomanneet myös stressin vaikutusten vähenemistä, unen laadun paranemista, energiatason nousemista. Kävely ei vahingoita polviniveliä, sen voi yhdistää mihin tahansa, jopa kaikkein kiireisimpään aikatauluun, se on universaali ja helppo tapa pidentää elinaikaa.
Aerobinen vesijumppa vahvistaa terveyttä ja parantaa yleistä kuntoa. Tätä terveyttä edistävää liikuntaa voi harrastaa uimahalleissa, vesipuistoissa ja kuntosaleilla, joissa on uima-allas. Maassa jatketaan uusien teknologioiden pohjalta laitteiden kehittämistä jotta näitä voitaisiin käyttää vesijumpassa, vesijuoksussa, vesirentoutumisessa ja erikoisryhmien fyysisissä harjoituksissa sekä luonnonvesissä uimisessa. Liikunnan tehokkuutta varten, riippumatta niiden muodoista, on välttämätöntä olla laitteita, jotka kontrolloivat elimistön tilaa ja kuormituksen astetta.
On tiedossa, ettei terveyden vahvistamista edistä ainoastaan liikunnan harjoittaminen, vaan myös oikeanlainen ravinto. Suomalaiset tiedemiehet ovat luoneet tuotteita, jotka vähentävät veren kolesterolipitoisuutta 10-15 %! Tällaisia suomalaisia tuotteita, kuten margariinia, pastoja, pikapuuroja, jugurtteja, käytetään mielellään ja syödään niin Suomessa kuin myös 30 muussa maassa viidellä mantereella. Vastaavanlaisten tuotteiden hyöty ja turvallisuus on monesti tullut todistettua kliinisissä tutkimuksissa.
Ruisleivän syömisen suosio on kasvussa. Tällaisen leivän vaikutusta terveyteen on tutkittu aktiivisesti viime vuosina niin Suomessa kuin muissakin maissa. Ruis on hyödyllistä. Se auttaa painonhallinnassa, vatsan toiminnassa, stabiloi sydämen toimintaa ja vähentää syöpäsairauksien riskiä.
Valio Oy on edelläkävijä terveyttä edistävien ruokatuotteiden kehittelyssä valmistaessaan maitohappobakteeria sisältäviä tuotteita, verenpainetta alentavia juomia sekä täysin laktoositonta maitoa uudenlaisella tavalla.
Vuodenaikojen vaihtelut ja vuorokauden valoisan ajan pituus vaikuttavat merkittävästi ihmisten olotilaan ja käyttäytymiseen. Valoterapia on yksi keinoista, jonka avulla voidaan parantaa ihmisten mielialaa ja nostaa työkykyä työpaikalla sekä vähentää psykologisia paineita pimeänä talviaikana.
Suomi on yksi johtavista maista biotekniikassa ja kudosteknologiassa. Innovaatioita käytetään hammashoidossa, leikkauksissa ja ortopediassa, haavojen parantamisessa, vaurioituneiden luiden ja pehmytkudosten korjauksessa sekä uusien kudosten muodostumisen edistämisessä. Uusien lääkkeiden ja rokotteiden kehittämisellä, diagnostiikalla ja eri terapiamuodoilla on merkittävä rooli sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoitamisessa.
Lääketieteen laitteita ja palveluita parannetaan, ohjelmistoja ja ihmisten terveyden tutkimusta edistetään nykyaikaisissa olosuhteissa.
Laajan ennaltaehkäisevän terveysalan toiminnan lisäksi kiinnitetään erityistä huomiota suorituskykyyn ja lääketieteen palveluiden saatavuuteen koko maan väestölle.
Uudet teknologiat nostavat lääketieteen palveluiden laatua ja tehokkuutta vain siinä tapauksessa, mikäli yhtäaikaisesti käytetään nykyaikaisia työmenetelmiä.
”Puhelinrobotit” konsultoivat jo monissa sairaaloissa ympäri maailmaa. Tämän vuoksi potilaat pääsevät paremmin asiantuntijoiden puheille erityisesti sellaisilla alueilla, missä on lääkäripula. Lääkäri on yhteydessä sairaalaan tietokoneen välityksellä ja jopa tabletilla.
Kardiologi Eric Topol USA:sta puhuu siitä, miten pian on mahdollista käyttää älypuhelimia elintoimintojen ja kroonisten sairauksien seuraamisessa. Hän kiinnittää huomiota laajalle levinneisiin langattomiin laitteisiin tulevaisuuden lääketieteessä. ”…Potilaat seuraavat omatoimisesti omaa terveyttään, esimerkiksi, älypuhelimen avulla. Lääkäriä tarvitaan pääasiassa konsultoijana ja partnerina. Potilaat kirjaavat ylös tietoja terveydestään ja ottavat aktiivisesti osaa omaan hoitoonsa. Perustoiminnot terveyden ylläpitämisessä siirtyvät yhä enemmän potilaille itselleen. Jonot sairaaloissa ja poliklinikoilla lyhenevät, ja asiantuntijoiden aika vapautuu niiden sairaiden auttamiseen, jotka tarvitsevat lääkärin henkilökohtaista läsnäoloa ” sanoo Eric Topol.
On välttämätöntä siirtyä sairauden hoitamisen konseptista, mihin koko lääketiede on vuosisatojen ajan ollut suunnattuna, terveyden tukemisen konseptiin. Tämä on sairauksien ennaltaehkäisyä ja niiden hoitamista jo varhaisessa vaiheessa.
Valtion tekemät kokonaisvaltaiset toimenpiteet ja terveellisestä elämäntavasta kertominen saavat aikaan huomattavia tuloksia. Terveellisen elämäntavan ohjelmat korjaantuvat jatkuvasti vastaamaan yhteiskunnan terveystutkimusten tuloksia. On tärkeää, että kaikki nämä toimenpiteet eivät ole hetkellisiä, vaan niitä on harkittu vuosia ja vuosikymmeniä.
Elämän laatu on monimerkityksellinen asia. Se liittyy työpaikkojen saatavuuteen, kansan tulotasoon, terveydenhoidon laatuun, rokotteisiin, ekologiaan sekä terveellisten elämäntapojen tunnetuiksi tekemiseen ja ihmisen terveyttä koskevien välttämättömimpien olosuhteiden luomiseen.
Tekstin on koonnut Internetmateriaalin pohjalta Irina Senkina.
Kuvat: Natalia Savela
Suomennos: Maria Lepistö